Η Ινδία, όπως και η Κίνα έχει σοβαρότατα
περιβαλλοντικά θέματα με βασικότερα την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα σκουπίδια και
απόβλητα, τη μόλυνση του νερού και ρύπανση. Η κατάσταση χειροτέρεψε από το 1947
μέχρι το 1995 και κάποιοι πιστεύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη προκαλεί αυτά τα
περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη της
Ινδίας θα είναι το κλειδί για να εμποδίσει την εξάπλωση της ρύπανσης.
Σίγουρα πάντως από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά της προβλήματα είναι τα δάση και η γεωργική εδαφική υποβάθμιση, η δημόσια υγεία, το χάσιμο της βιοποικιλότητας μέσα από τη καταστροφή των οικοσυστημάτων... και η φτώχεια.
Η Ινδία ανάμεσα στα Ιμαλάια όρη
και τον Ινδικό ωκεανό θεωρείται από τις χώρες που έχουν δώσει πολλά στον
ταξιδιώτη. Το όνομα της Ινδίας μάλλον προέρχεται από την περσική λέξη Χίντου,
από το Σανσκριτικό Σχίντου, την ιστορική ονομασία του ποταμού Ινδού. Εκτείνεται σε 3.200.000
τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει πληθυσμό 1,132,866,154 κατοίκους
Η χώρα χωρίζεται σε τρία τμήματα: το βόρειο μεγάλο ορεινό τείχος, που αποτελείται κυρίως από τα Ιμαλάια και τις παραφυάδες του, τη μεγάλη χαμηλή πεδιάδα, που βρίσκεται νότια του ορεινού τείχους και διαρρέεται από τους μεγάλους ποταμούς Γάγγη και Βραχμαπούτρα (Ινδογαγγική) και το νότιο μεγάλο οροπέδιο που ονομάζεται Ντεκκάν και καταλήγει στο ακρωτήριο Κομορίν, το νοτιότερο της Ινδίας. Το συγκοινωνιακό δίκτυο (τρένα, αυτοκινητόδρομοι, ποταμόπλοια στο Γάγγη) είναι ανεπαρκές και δε βοηθά την ανάπτυξη της οικονομίας. Στην Ινδία έχει αναδειχτεί σοβαρότατο πρόβλημα η μόλυνση στον αέρα του σπιτιού, από τη χρήση καυσόξυλων και κάρβουνου για το μαγείρεμα και την θέρμανση.
Ο αέρας μολύνεται από αιθάλη, αλλά και άλλα επικίνδυνα αέρια δημιουργώντας προβλήματα υγείας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μόλυνση του αέρα στο σπίτι από χρήση κάρβουνου και ξύλων, οδηγεί σε θάνατο τουλάχιστον 1.5 εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως, στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Οργάνωση στην Ινδία, ανέλαβε να
σχεδιάσει σόμπες, οι οποίες θα καίνε βιομάζα αντί για κάρβουνο ή ξύλα, και οι
οποίες θα είναι καθαρότερες όσον αφορά την μόλυνση του αέρα. Οι σόμπες-εστίες,
που καίνε βιομάζα, η οποία παράγεται από κοπριά ζώων, υπολείμματα από
επεξεργασία ξύλου (μολύνει κατά 80% λιγότερο από
τον παραδοσιακό τρόπο) και πιο οικονομική. Οι εστίες είναι καιρό διαθέσιμες στις
περιοχές Karnataka και Tamil Nadu στην Ινδία.
Το Διεθνές Ερευνητικό Δίκτυο, Global Carbon Project, σε ετήσια μελέτη ανακοίνωσε ραγδαία αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η Κίνα και η Ινδία παράγουν περισσότερο από το μισό διοξείδιο του άνθρακα που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα. Από το 2000 και ύστερα οι εκπομπές αυξάνονται με ρυθμό 4πλάσιο σε σχέση με τη δεκαετία του 1990, παρά τις δεσμεύσεις με το πρωτόκολλο του Κιότο.
Η χώρα παράγει γαιάνθρακα
στην Καλκούτα και τη Βεγγάλη και πετρέλαιο στην περιοχή του Άσαμ. Κατέχει την 1η θέση στον κόσμο στην παραγωγή μίκας και την 4η στην παραγωγή
μαγγανίου. Τα ορυχεία βωξίτη τροφοδοτούν μια αναπτυγμένη βιομηχανία αλουμινίου.
Σημαντικός παράγοντας στην αύξηση
των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ήταν από την καύση των στερεών καυσίμων. Σύντομα θα ξεπεράσει τη Ρωσία και θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη
παραγωγός χώρα στον κόσμο.
Από το Κιότο δεσμεύονται 37 πλούσιες χώρες, με την προϋπόθεση να μειώσουν τις εκπομπές αερίων από το 2008. Η πρώτη φάση της συνθήκης τελείωσε το 2012. Κυριότερα λιμάνια είναι Καλκούτα σήμερα Κολκάτα, Βομβάη, Μαντράς, Κοτσίν, Μορμουγκάο, Κάντλα, Παραντίπ, Νέο Μαγκαλόρε, Τουτικόριν και Χαλντία ή Χάλντια. Μυηθείτε τη γιόγκα στο φυσικό της περιβάλλον.
Το κλίμα της Ινδίας ως γνωστόν επηρεάζεται από τους ετήσιους ανέμους μουσώνες με κυρίως 3 εποχές: τον ήπιο χειμώνα χωρίς πολλές βροχές, τη θερμή και ξερή άνοιξη και το υγρό, τροπικό καλοκαίρι. Συνήθως η σοδειά καταστρέφεται πολλές φορές εξαιτίας καταρρακτωδών βροχών που προκαλούν μεγάλης έκτασης πλημμύρες. Ενώ αντίθετα η καθυστέρηση της βροχής συχνά καταστρέφει τις καλλιέργειες και προκαλεί ομαδικούς θανάτους από πείνα.
Παράγει ρύζι, κεχρί, κριθάρι, σουσάμι, λινάρι, κάνναβη, ιούτη (γιούτα), ζαχαροκάλαμο και τσάι. Τα δάση της καλύπτουν το 11% του εδάφους της και παρέχουν πολύτιμη ξυλεία (έβενος σάνταζο). Η βλάστηση της Ινδίας μοιάζει με την αφρικανική και στα δάση της υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροπικών φυτών και ζώων. Επίσης πασίγνωστη είναι η μόλυνση των ποταμών από ανεξέλεγκτα λύματα, καθώς και περιοχές γνωστές για αυτή τη μόλυνση όπως το Βαράνεσι.
Ρατζαστάν, η λεγόμενη «γη των βασιλιάδων»
είναι το πιο εξωτικό τμήμα της Ινδίας με ναούς, κάστρα, χλιδάτα παλάτια, οάσεις,
ιστορικές πόλεις. Στα περισσότερα
ξενοδοχεία υπάρχουν επιγραφές για τους πίθηκους, που κλέβουν. Οι σεμνοπίθηκοι,
είναι ιεροί και δεν τους πειράζει κανείς.
Δοκιμάστε το μπιράνι (εορταστικό φαγητό), το γκούλαμπ τζάμπουν, τις
παράθας, και τη κάμπα κόλα.
Και βέβαια Ινδία σημαίνει ψωνίζω υφάσματα, από μετάξι μέχρι βαμβακερά και πασμίνες…και κοσμήματα. Η Νταιάνα Βρίλαντ είχε πει ότι «το ροζ είναι το ναυτικό μπλε της Ινδίας». Η Γαλλίδα χρυσοχόος Marie Helene de Taillac είχε ανοίξει στη Τζαϊπούρ μια από τις πιο γνωστές μπουτίκ κοσμημάτων με Ινδούς σχεδιαστές.Μια ώρα περίπου απόσταση από τη Τζαϊπούρ βρίσκεται ο παράδεισος Amanbagh. Ακόμη βιώστε τη γιόγκα στην αρχαία πολιτεία του Banagarth.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου