Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Το Απολιθωμένο Δάσος του Γεωπάρκου Λέσβου στο Αιγαίο



Στην 8η Διεθνή Τουριστική Έκθεση, Συνάντηση Επαγγελματιών Τουρισμού, που θα διεξαχθεί   6 – 10 Μαρτίου 2013 στο Βερολίνο, θα προβληθεί το Απολιθωμένο Δάσος και το Γωοπάρκο Λέσβου στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Το Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το άλλο είναι το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα). Επίσης υπάρχει απολιθωμένο δάσος στη Λήμνο, χωρίς να έχει αξιοποιηθεί. Στη Διεθνή τουριστική έκθεση ITB θα συμμετάσχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υπό την αιγίδα και με την οικονομική ενίσχυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
 Οι απολιθωμένοι κορμοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε μία έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κοντά στους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα στη δυτική Λέσβο, ενώ μεμονωμένα απολιθώματα βρίσκονται και σε πολλά άλλα μέρη του νησιού, π.χ. Μόλυβο, Πολιχνίτο, Πλωμάρι και Άκρασι. Το Μουσείο συμμετέχει στην ειδική αίθουσα της έκθεσης με θέμα «Adventure and Responsible Tourism», με ειδικό περίπτερο στο οποίο θα παρουσιαστεί το Γεωπάρκο Λέσβου από κοινού με τα υπόλοιπα Γεωπάρκα της Ελλάδας.  

Η ITB Βερολίνου είναι η κατεξοχήν ταξιδιωτική έκθεση του κόσμου, όπου κάθε χρόνο συναντάται η διεθνής βιομηχανία τουρισμού.  Θα γίνει προβολή της μοναδικής γεωλογικής και φυσικής κληρονομιάς του Αιγαίου πελάγους μέσα από την παρουσίαση τμήματος της μεγάλης έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους». Στο περίπτερο θα παρουσιάζεται εκθεματικό υλικό, αναπαραστάσεις και βίντεο, που παρουσιάζουν με εντυπωσιακό τρόπο τη δημιουργία και ομορφιά του Αιγαίους πελάγους και των νησιών του.
  Χιλιάδες επιχειρηματίες, που εργάζονται στην βιομηχανία ταξιδίου, τουριστικοί πράκτορες, φορείς, επισκέπτες, δημοσιογράφοι, επίσημες αποστολές από όλο τον κόσμο ενημερώνονται κάθε χρόνο για τις τελευταίες εξελίξεις στον ταξιδιωτικό τομέα. Στην ίδια αίθουσα παρουσιάζεται και το Μουσείο Κέντρο Ενημέρωσης του Μέσσελ, κοντά στη Φρανκφούρτη, όπου πραγματοποιείται η μεγάλη έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους από τον Οκτώβριο του 2012 έως το Μάιο του 2013, η οποία επίσης θα προβληθεί στους επισκέπτες με ειδικό φυλλάδιο στη γερμανική γλώσσα.


Η συμμετοχή αυτή του Μουσείου για 2η συνεχή χρονιά αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να γίνει γνωστό το Γεωπάρκο Λέσβου στον κόσμο. Ο σχηματισμός του απολιθωμένου δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, που έλαβε χώρα στη Λέσβο κατά το τέλος του Ολιγοκαίνου μέχρι το μέσο Μειόκαινο, περίπου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Η δραστηριότητα αυτή δημιούργησε, εκτός από λάβα, πυροκλαστικά υλικά και ηφαιστειακή σποδό (στάχτη), με συνέπεια την κάλυψη της χλωρίδας στην περιοχή, και μάλιστα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Η κάλυψη αυτή είχε ως συνέπεια την απομόνωση των οργανικών υλικών της χλωρίδας από την ατμόσφαιρα και σηματοδοτώντας την έναρξη της απολίθωσής τους
 Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1985 και το 1987 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ανασκαφές. Από το 1997 πραγματοποιούνται συστηματικές ανασκαφές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1994 στο Σίγρι και έχει ως σκοπό την μελέτη, ανάδειξη και προστασία του Απολιθωμένου Δάσους. Από το 2000, το Μουσείο είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Υπάρχουν άλλες πέντε προστατευόμενες εκτάσεις, το πάρκο Πλάκας, το πάρκο Σιγρίου, το πάρκο Νησιώπης και το πάρκο Χαμανδρούλα. Το 2012, ύστερα από σχετική εισήγηση, η περιοχή του προστατευόμενου γεωπάρκου επεκτάθηκε, ώστε να περιλαμβάνει όλο το νησί της Λέσβου.  Ελπίζουμε να γίνει κάτι και για τη Λήμνο.

Ανάπλαση «Re-think Athens _ Ξανα-σκέψου την Αθήνα»



Ως τέλη 2015 θα οκοκληρωθεί η συνολική ανάπλαση του οικιστικού συγκροτήματος της Αθήνας
Περιμένουμε μια ανάπλαση του Κέντρου με σεβασμό στο περιβάλλον και περισσότερο πράσινο. Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 παρουσιάστηκε η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και του Κέντρου της Αθήνας με επέκταση του Τραμ από το Σύνταγμα ως τη Πλατεία Αιγύπτου.  Το έργο ανάπλασης θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη του 2015 και θα κοστίσει συνολικά 80 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αναζητηθούν από Κοινοτικά Προγράμματα. Η λεωφόρος στο Κέντρο ενδέχεται να είναι κλειστή προς τα οχήματα προς το τέλος του 2013. Έγινε ανακοίνωση του νικητή του διαγωνισμού Rethink Athens και αναδείχτηκε το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra με την θεματική πρόταση One Step Beyond. 
 Η αρχιτεκτονική μελέτη ανακοινώθηκε με τη παρουσία του  Πρωθυπουργού σε μια ειδική εκδήλωση στο κτίριο της Στέγης Γραμματών και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς το ίδρυμα χρηματοδοτεί τις μελέτες του έργου. Στον εκθεσιακό της χώρο της Στέγης (Λεωφόρος Συγγρού 107 -109) υπάρχουν οι μακέτες και τα σχέδια από το σύνολο των προτάσεων, που κατατέθηκαν στον Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας «Re-think Athens _ Ξανα-σκέψου την Αθήνα» από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για «αναγέννηση της Αθήνας με βάση το τρίγωνο αναπλάσεων Πανεπιστημίου-Φάληρο-Ελληνικό. Σύντομα θα προστεθεί και το τέταρτο στοιχείο της μεγάλης ανάπλασης του παράκτιου μετώπου από το Φάληρο ως το Σούνιο». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος και ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης επισήμαναν την ανάγκη συναίνεσης και συνεργασίας των πολιτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι το έργο δεν πρέπει μείνει στα συρτάρια. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης δεσμεύτηκε για την συνεργασία του Δήμου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση του έργου με χρηματοδότηση απο το τρέχον ΕΣΠΑ ή άλλα κοινοτικά προγράμματα. 
 Υπολογίζεται έως τον Ιούνιο 2013 ότι  θα έχουν ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική και η συγκοινωνιακή μελέτη και αμέσως  θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την δημοπράτηση κι έναρξη του έργου.  Ο πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε: «Η παρουσίαση έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς δείχνει μέσα στον ζόφο της κρίσης τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, που οραματίζονται την Αθήνα αλλιώς» και συνέχισε εκφράζοντας επίσης την ελπίδα «η Αθήνα να ξαναγεννηθεί στο μυαλό μας, στην ψυχή μας και στην πραγματικότητα». Μαζί με την Πανεπιστημίου, το Φαληρικό Ορμο και το Ελληνικό με το Μητροπολιτικό Πάρκο θα δημιουργηθεί ένα «τρίγωνο αναγέννησης».

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

SAVE the last MANTA RAYS

ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΣΑΛΑΧΙΑ MANTA RAY

Τα Manta ray είναι τα πλατύτερα και μεγαλύτερα από όλα τα είδη σαλαχιών (rays).  Το Διεθνές Συνέδριο για τα απειλούμενα είδη σε άγρια πανίδα και χλωρίδα με διοργανωτή τον οργανισμό CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), θα ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου ως τις 14, στη Μπανγκόγκ της Ταυλάνδης. Σε αυτή τη συνάντηση, οι κυβερνήσεις θα προσθέσουν στη Διεθνής Συνθήκη, πέντε είδη καρχαρία και δύο είδη manta rays, τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση.  Αναμένεται ότι θετικό αποτέλεσμα θα έχει ο περιορισμός του εμπορίου των πτερυγίων του καρχαρία, το κρέας και τα σπάραχνα των manda, καθώς θα γίνει μια προσπάθεια μείωσης της απειλής από υπεραλίευση όλων αυτών των ειδών. 

Τα oceanic manta (Manta birostris) και τα reef manta rays (M. alfredi) είναι από τα πιο χαρισματικά πλάσματα άγριας ζωής στους ωκεανούς. Αυτοί οι ευγενικοί γίγαντες, είτε ανήκουν στο ωκεάνιο είδος, είτε των κοριαλιών reef mantas φτάνουν τα 9 μέτρα και 5 μέτρα, ενώ έχουν μεγάλη αξία για τον οικοτουρισμό. Τα Manta rays τα συναντάμε συνήθως στα τροπικά και υποτροπικά νερά, αν και τα  oceanic manta rays μπορούν να βρεθούν και σε νερά της εύκρατης ζώνης. Τα Manta rays είναι ήδη στη κόκκινη λίστα (Red List of Threatened Species as Vulnerable globally) του International Union for the Conservation of Nature (IUCN) ως απειλούμενα υπό εξαφάνιση.  Γεννάνε ένα μόνο μικρό κάθε 2 ή 3 χρόνια, γι’αυτό και είναι πολύ ευάλωτα.  Τα τελευταία χρόνια η αλίευση των manta rays έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω κυρίως της διεθνής ζήτησης.  
 Τα σαλάχια Manta rays κολυμπάνε πότε κοντά και πότε μακριά από τις τροπικές ακτές, αλλά συχνότερα είναι κοντά στους κοραλλιογενείς υφάλους (coral or rocky reefs). Τα συναντάμε στον Ατλαντικό, Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό και έχουν διάφορες ονομασίες  Atlantic manta, Pacific manta, Devil Fish ή απλά manta. Είναι μεγάλη η στιγμή όταν οι δύτες τα βλέπουν να κάνουν τις κολοτούμπες τους... μια μεγαλοπρεπή παράσταση! Τρώνε συνήθως μόνα τους ή σε μικρά γκρουπ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Στην Ταυλάνδη τα αποκαλούν Koh Bon, στην Ινδονησία Komodo και Irian Jaya, τα συναντάμε στις Μαλδίβες, Μιανμάρ, στο Blackrock in Kadavu στα νησιά Φίτζι.
 Τα τεράστια αυτά σαλάχια έχουν διάφορα χρώματα, μπορεί να είναι μαύρα, γκρι-μπλε, από καφέ στο κάτω μέρος  μέχρι κόκκινα στο επάνω μέρος του σώματος τους, που έχουν έναν χόνδρο. Μερικές φορές έχουν λευκές κηλίδες και λωρίδες. Ενώ η χαμηλότερη επιφάνεια των πτερύγιων τους και όλου του ανώτερου δίσκου του σώματος τους είναι σχεδόν πάντα λευκό.  Υπάρχουν πολλά σχέδια και μεγέθη, ενώ τα πτερύγια τους είναι τόσο μεγάλα, μοιάζουν σαν να έχουν φτερά. 

Shawn has also produced a wonderful musical film showing the beauty of the animals called Mantas Last Dance – more on that soon.

διάσημα φυσικά κοκτέηλς



 Schraab μήλου (2 ποτήρια)

Ξεφλουδίζετε και κόβετε κομματάκια τα μήλα. Ρίχνετε στο μπλέντερ τα μήλα, τη ζάχαρη, το ροδόνερο και το γάλα και τα χτυπάτε στην υψηλότερη ταχύτητα για μισό λεπτό.  Σερβίρετε το κοκτέηλ σε κολονάτα ποτήρια, που ήδη έχετε ρίξει τα παγάκια και στολίζετε την επιφάνεια με ροδοπέταλα.


Υλικά: 2 μήλα (γκόλντεν ή τζόνα), 25 γρ. Ζάχαρη, 2 κουταλιές ροδόνερο, 500 ml γάλα, παγάκια, ροδοπέταλα (γαρνίρισμα).




Prunus  (2 ποτήρια)

Βάζετε τους 2 χυμούς και το γιαούρτι στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν καλά. Σε ένα μπωλ διαλύετε το γιαούρτι με το χυμό μήλου. Ετοιμάζετε 2 ψηλά ποτήρια με τρίμμα πάγου. Προσθέτετε στο μείγμα το χυμό δαμάσκηνου και το μοιράζετε στα ποτήρια.


Υλικά: 120 ml χυμό δαμάσκηνου, 120 ml  χυμό μήλου, 125 γρ. γιαούρτι 2% και τρίμμα πάγου.




Ανατολίτικος χυμός καρότου  (1 ποτήρι)

Βάζετε τα καρότα στον αποχυμωτή.  Μετά βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ ή σέικερ και τα χυπάτε καλά μέχρι να αναμειχθούν. Σερβίρετε σε ψηλά ποτήρια με παγάκια.


Υλικά:  6 κουταλιές φρέσκο χυμό καρότου (3 μέτρια καρότα), 1-2 κουταλιές γιαούρτι 2%, 1 κουταλάκι τριμμένο κάρδαμο, παγάκια.