Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Ανάπλαση «Re-think Athens _ Ξανα-σκέψου την Αθήνα»Ως τέλη 2015 θα οκοκληρωθεί η συνολική ανάπλαση του οικιστικού συγκροτήματος της Αθήνας
Περιμένουμε μια ανάπλαση του Κέντρου με σεβασμό στο περιβάλλον και περισσότερο πράσινο. Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 παρουσιάστηκε η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και του Κέντρου της Αθήνας με επέκταση του Τραμ από το Σύνταγμα ως τη Πλατεία Αιγύπτου.  Το έργο ανάπλασης θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη του 2015 και θα κοστίσει συνολικά 80 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αναζητηθούν από Κοινοτικά Προγράμματα. Η λεωφόρος στο Κέντρο ενδέχεται να είναι κλειστή προς τα οχήματα προς το τέλος του 2013. Έγινε ανακοίνωση του νικητή του διαγωνισμού Rethink Athens και αναδείχτηκε το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra με την θεματική πρόταση One Step Beyond. 
 Η αρχιτεκτονική μελέτη ανακοινώθηκε με τη παρουσία του  Πρωθυπουργού σε μια ειδική εκδήλωση στο κτίριο της Στέγης Γραμματών και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς το ίδρυμα χρηματοδοτεί τις μελέτες του έργου. Στον εκθεσιακό της χώρο της Στέγης (Λεωφόρος Συγγρού 107 -109) υπάρχουν οι μακέτες και τα σχέδια από το σύνολο των προτάσεων, που κατατέθηκαν στον Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας «Re-think Athens _ Ξανα-σκέψου την Αθήνα» από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για «αναγέννηση της Αθήνας με βάση το τρίγωνο αναπλάσεων Πανεπιστημίου-Φάληρο-Ελληνικό. Σύντομα θα προστεθεί και το τέταρτο στοιχείο της μεγάλης ανάπλασης του παράκτιου μετώπου από το Φάληρο ως το Σούνιο». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος και ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης επισήμαναν την ανάγκη συναίνεσης και συνεργασίας των πολιτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι το έργο δεν πρέπει μείνει στα συρτάρια. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης δεσμεύτηκε για την συνεργασία του Δήμου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση του έργου με χρηματοδότηση απο το τρέχον ΕΣΠΑ ή άλλα κοινοτικά προγράμματα. 
 Υπολογίζεται έως τον Ιούνιο 2013 ότι  θα έχουν ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική και η συγκοινωνιακή μελέτη και αμέσως  θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την δημοπράτηση κι έναρξη του έργου.  Ο πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε: «Η παρουσίαση έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς δείχνει μέσα στον ζόφο της κρίσης τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, που οραματίζονται την Αθήνα αλλιώς» και συνέχισε εκφράζοντας επίσης την ελπίδα «η Αθήνα να ξαναγεννηθεί στο μυαλό μας, στην ψυχή μας και στην πραγματικότητα». Μαζί με την Πανεπιστημίου, το Φαληρικό Ορμο και το Ελληνικό με το Μητροπολιτικό Πάρκο θα δημιουργηθεί ένα «τρίγωνο αναγέννησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου