Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

 Πρέπει να ομολογήσω ότι έχω μια αδυναμία στους σκύλους σε σύγκριση με τις γάτες.  Είμαι ο τύπος ανθρώπου, που θα υιοθετούσε και θα φρόντιζε ένα σκυλάκι... ή και θα δώριζε ένα, αντί για ένα γατάκι.  Η αδυναμία μου αυτή, με έχει κάνει να χύσω αρκετά δάκρυα  για σκυλιά, που είχαμε κατά καιρούς στην οικογένεια.  Το πιο σκληρό είναι βέβαια η απώλεια ενός σκυλιού, διότι μας φαρμάκωσαν με φόλα ένα καφέ Κρόκερ Σπανιέλ, τον Ρούντυ... ακριβώς λίγο πριν φύγουμε διακοπές για το νησί ένα καλοκαίρι. Βέβαια και οι ζωντανοί αποχωρισμοί είναι εξίσου οδυνηροί, όταν χρειάστηκε να αφήσουμε στο νησί ένα μικρό κυνηγόσκυλο Πόιντερ, λευκό με καφέ κηλίδες, τον Τόμμυ, εφόσον το ‘χε υποσχεθεί ο πατέρας στον θείο μου. Ο Τόμμυ όσο μεγάλωνε, το ιδανικότερο για εκείνον θα ήταν να μείνει στο νησί και να κυνηγάει. Τον είχα βαφτίσει έτσι  εις μνήμη ενός παλαιότερου ασπρό-μαύρου σκυλιού, του Τομ, που είχαμε όταν ήμουν πολύ μικρή. Ένα ασπρόμαυρο σκυλί, που μας φυλούσε πιστά εκεί στη δεκαετία του ’70 όταν ο Γέρακας ήταν εξοχή. Δε θα σας γράψω όλη την σκυλοιστορία, θα κλείσω όμως με μια λαίμαργη Πόιντερ, την Ίρμα, η οποία μας  χάρισε απλόχερα μεγάλες γέννες... μέχρι και 12 χαριτωμένα κουτάβια στη σειρά, όλων των χρωματισμών και σχεδίων (άλλα με κοντή ουρά, άλλα με μακριά...άλλα...). Δεν υπάρχει πιο αγαπημένο θέαμα και πιο φοβερή περίπτωση.
Σας τα γράφω, διότι το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας έχουν αυξηθεί τα δυσάρεστα κι απάνθρωπα περιστατικά με βάναυσες θανατώσεις σκύλων. Πριν από 3 χρόνια καταδικάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με 9 μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο,  βοσκός στη Ρόδο για το κρέμασμα σκυλιών. Όμως φέτος, μετά το περιστατικό στη Κρήτη με τη θανάτωση του σκύλου από τα γεννητικά όργανα, συνεχώς ακούμε διάφορα... χωρίς να έχουν σταματημό.Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου και γύρω στις 1.00 μμ ένας συνάνθρωπος μας, ανέφερε ότι ένας βοσκός από το χωριό Πετροχώρι Αχαίας, κοντά στο δρόμο Ζαμπετέικα  –  Πετροχώρι κρέμασε ένα αδέσποτο σκυλάκι, με σύρμα από μια ελιά κι αυτό απαγχονίστηκε. Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι ο βοσκός  βοσκάει τα πρόβατα μέσα σε μια έκταση αυθαίρετα (χωρίς την συναίνεση των ιδιοκτητών), γιατί τη  θεωρεί βοσκοτόπι του!  Η αιτία για να δέσει το αδέσποτο σκυλί ήταν ότι ενοχλούσε τα πρόβατα και το όλο θέμα ερευνά  τώρα η ασφάλεια Πάτρας μετά από την  ανώνυμη καταγγελία αυτόπτη μάρτυρα. 


Σίγουρα τα αδέσποτα θέλουν ειδική προστασία και χαίρομαι για τη προσπάθεια φίλων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για δημιουργία συγκεκριμένου αστυνομικού οργάνου. Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τις συμπεριφορές των σκύλων...π.χ.  να τα περιορίσει να γαβγίσουν ή να παίξουν με τα πρόβατα, όμως όταν υπάρχουν οργανωμένες θεσμικές υπηρεσίες μπορούν να σταματήσουν αυτά τα αποτρόπαια συμβάντα. Εδώ σκυλιά, που τα φροντίζουν οι ιδιοκτήτες τους κι εκείνα κάνουν σκανδαλιές... όπως ο Eysak, ένα χάσκυ, που ανήκει σε μια οικογένεια στο Όρεγκον και το ‘χε σκάσει από τη πίσω αυλή. Μια οικογένεια ακριβώς τη Τετάρτη, που μας πέρασε, την ίδια μέρα με τη θανάτωση στο Πετροχώρι, έχασε το γεύμα πίτσα, γιατί ένας σκύλος όρμησε στο αυτοκίνητο τους και την έφαγε. Όπως διάβαζα είχαν επιστρέψει 3 το μεσημέρι από το σούπερ μάρκετ και βρήκαν το χάσκυ να κάνει βόλτες στην αυλή του γείτονα.  Δεν έχασε ευκαιρία όταν άνοιξαν τη πόρτα του αυτοκινήτου, όρμησε στη πίτσα και την έφαγε...γαυγίζοντας τους. Το επεισόδιο έληξε όταν κάλεσαν τον Σερίφη, ο οποίος αργότερα το απόγευμα βρήκε τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ήδη είχαν αναρτήσει στο ίντερνετ ανακοίνωση για την εξαφάνιση του.  Αν και το κολλάρο του δεν είχε διεύθυνση, είχε όμως μια πλακέτα, που έλεγε... “Dont mess with my food” (μη ανακατεύεστε... μείνετε μακριά από το φαγητό μου)
το χάσκυ Eysak της πίτσας
Έχω έναν παιδικό μου φίλο, που μένει στη Πάφο της Κύπρου και έχει για τη μικρή κόρη του, έναν σκύλο, τον Άργο. Αυτό το όνομα πάντα με ταξιδεύει στον μυθικό σκύλο "Άργος" του Οδυσσέα, που τον περίμενε να επιστρέψει στην Ιθάκη για να ξεψυχήσει. Η σχέση του σκύλου με τον άνθρωπο χάνεται στους αιώνες. Κι αυτό το ζώο, που είναι τόσο ξεχωριστό και πιστό, έχει υμνηθεί και δοξαστεί πολλές φορές κυρίως για την έμφυτη τάση του να δέχεται τον άνθρωπο ως ηγετικό μέλος της αγέλης και να δένεται μαζί του ιδιαίτερα στενά. Λένε ότι ο σκύλος αγαπάει τον άνθρωπο περισσότερο από τον εαυτό του, και είναι αμέτρητες πια οι περιπτώσεις σκύλων, που θυσιάστηκαν για το "αφεντικό" τους στην προσπάθειά τους να το σώσουν ή να το προστατεύσουν.  Θα βρείτε έναν πιστό φίλο φύλακα ανάμεσα στις 360 ράτσες σκύλου, που υπάρχουν..  Υιοθετήστε ένα από τα χιλιάδες αδέσποτα, που έχουν την ανάγκη μας. 
Σε διαβούλευση είναι το  Άρθρο 54α: Τροποποίηση του ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (Α΄15). Σύμφωνα με πολλές φιλοζωικές οργανώσεις το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται να αλλάξει έναν νόμο, που μέχρι χθες κάπως προστάτευε τα αδέσποτα, όμως τώρα χαρακτηρίζει επιθετικό κάθε ζώο, που απλά γαυγίζει. Μπείτε στη διαβούλευση στο παρακάτω link … και ζητήστε να μην αλλάξει ο ορισμός του επιθετικού ζώου του Νόμου 4039, επίσης να προστεθεί στα κλιμάκια ελέγχου εκπαιδευτής και όχι κυνηγός, όπως επίσης να μην επιτρέπονται δύο γέννες το χρόνο στα θηλυκά των εκτροφέων....ΑΓΓΕΛΙΑ

Κουταβάκια βρέθηκαν σε παιδική χαρά μέσα σε μια κούτα. Μετά την επίσκεψη του κτηνίατρου μάθαμε, πως είναι ημίαιμα Βελγικά Λυκόσκυλα, περίπου 2 μηνών και υγιέστατα. Όποιος θα ήθελε να υιοθετήσει ή αν γνωρίζει κάποιον, ας επικοινωνήσει στο τηλ. 6942670053 ή με την Φιλοζωική. μια καλή επαφή στο facebook για θέματα σκύλων είναι ο δημοσιογράφος Alexandros Morellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου