Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

950 τραυματίες από την πτώση των μετεωριτών στα ΟυράλιαΗ 15η Φεβρουαρίου θα μείνει στην ιστορία σαν η "μέρα της βροχή μετεωριτών", που έπεσε στην περιοχή Τσέλιαμπινσκ στα Ουράλια, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με το Καζακστάν.
Τα Ουράλια στη Ρωσία δέχτηκαν βροχή μετεωριτών, με επίκεντρο τη πόλη Τσέλιαμπινσκ.  Ο αρχικός μετεωρίτης, βάρους 10 τόνων εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 54.000 χιλιόμετρα και διασπάστηκε σε μικρότερα κομμάτια μετά από έκρηξη σχεδόν 12 μίλια πάνω από το έδαφος.            Ο επίσημος αριθμός τραυματιών είναι 950 με το νούμερο να ανεβαίνει, ανάμεσα τους  84 παιδιά, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο σχολείο. Ο κυβερνήτη της περιφέρειας Τσελιάμπινσκ, Μιχαήλ Γιούρεβιτς  δήλωσε ότι οι τραυματίες στην περιοχή, στην πλειονότητά τους έχουν τραύματα από θραύσματα γυαλιών, καθώς παράθυρα έσπασαν από το ωστικό κύμα. 


Ο απολογισμός της  φετινής βροχής μετεωριτών στη Ρωσία δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία. Περίπου στις 09:30 π.μ. οι κάτοικοι του Τσέλιαμπινσκ άκουσαν ισχυρότατες εκρήξεις, λάμψεις στον ουρανό, ένιωσαν τη γη να σείεται, τζάμια να σπάνε και να κυριεύει τους πάντες πανικός. Ο μετεωρίτης άφησε πίσω του μια μεγάλη ουρά λευκής σκόνης στον ουρανό, που ήταν ορατή από απόσταση 200 χλμ. και προκάλεσε μια «βροχή» βράχων. Τρία κομμάτια μετεωρίτη, δυο έπεσαν κοντά στη λίμνη Τσεμπαρκούλ, κοντά στο Τσέλιαμπινσκ και βρέθηκαν από το ρωσικό στρατό. Το ένα κομμάτι μετεωρίτη είχε δημιουργήσει κρατήρα 6 μέτρων. Το τρίτο κομμάτι βρέθηκε σε απόσταση 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά κοντά στην πόλη Ζλάτουστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου