Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

2 ΦΕΒ. 2013 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ


Φετινό σύνθημα «Οι υγρότοποι φροντίζουν το νερό»

Στην συνθήκη Ramsar συμπεριλαμβάνονται 1.524 υγρότοποι σε όλο τον κόσμο, όπως λίμνες ποτάμια, έλη, εκβολές, τεχνητές λίμνες, λιμνοθάλασσες κ.α. με συνολική έκταση πάνω από 520 εκατομμύρια στρέμματα.Οι υγρότοποι έχουν μεγάλη αξία για τη φύση, την άγρια ζωή και τον άνθρωπο. Καταφύγιο και τροφή για ζώα και φυτά, αλιεύματα και εδάφη για καλλιέργεια και βοσκή... Διεργασίες και αξίες πολλαπλές, πολύπλοκες και πολύτιμες... αλλά ιδιαίτερη αξία έχουν οι υγρότοποι για το νερό, καθώς το αποθηκεύουν για να χρησιμοποιείται από τα φυτά και τα ζώα και από τον άνθρωπο για ύδρευση και άρδευση. Οι υγρότοποι φιλτράρουν και «καθαρίζουν» το νερό, μας προστατεύουν από τις πλημμύρες και την υφαλμύρωση, απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. Στη χώρα μας επισήμως προστατεύονται από τη συνθήκη 11 υγροβιότοποι, όμως η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων βρίσκει τη χώρα μας σε μια οξυμένη πολιτική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση .
Με  τίτλο «Οι υγρότοποι φροντίζουν το νερό» ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου γιόρτασε απόψε, Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στο Κέντρο Πληροφόρησης και στο Δέλτα του Έβρου. Η εκδήλωση απευθυνόταν κυρίως σε μαθητές του Δημοτικού με δραστηριότητες  (προβολή, κατασκευή, διαγωνισμό, παιχνίδια) και βόλτα στον υγρότοπο.

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας σε συνεργασία με την ΦΕΞ-ΠΑΚΕΘΡΑ και την Περιφέρεια ΑΜΘ έχει προγραμματίσει Ηχοπερίπατο στην Λίμνη Βιστωνίδα με τον κ. Μαρίνο Κουτσομιχάλη, όπου το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 (9:30 π.μ.), με την συμμετοχή της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 3ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης θα γίνουν περιβαλλοντικές ηχογραφήσεις του νερού.  Tην Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 (20:30 μμ) στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης θα γίνει η παρουσίαση  του υλικού ηχογραφήσεων.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και μας προσκαλεί τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου από τις 9 πμ έως τις 12 μμ στην αίθουσα Διώνη στο εκθεσιακό κέντρο Άρτας, ύστερα από την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας από την Α.Δ.Α.Ε. ΟΤΑ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, καθώς και να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του περιβαλλοντικού παραμυθιού «Ο Άμβρας και ο Κίκος».

Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο Υγροβιότοπος Αμβρακικού παραμένουν εδώ και χρόνια στον Αμβρακικό παρά τις προσπάθειες, που γίνονται τόσο από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, όσο και από άλλες οργανώσεις, όπως οι «Ενεργοί Πολίτες», ο Κόλπος συνεχίζει να εκπέμπει σήμα κινδύνου, αφού έχουν αυξηθεί σημαντικά τα πλήγματα, που δέχεται και τα οποία προέρχονται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η επιβάρυνση των Αμβρακικού θέτει σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα και απειλούνται με εξαφάνιση πολλά ενδημικά είδη.  Νεκρές θαλάσσιες χελώνες ξεβράζονται στις ακτές του, σπάνια είδη πουλιών βρίσκονται στο στόχαστρο λαθροθηρών, υπεραλίευση...  

Για την Αττική δρομολογείται πιλοτικό πρόγραμμα για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε υγρότοπους της Περιφέρειας Αττικής (π.χ. Σχινιάς, λίμνες Μαραθώνα και Κουμουνδούρου, Βουρκάρι, έλη στην Αττική), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιότοπων-Υγρότοπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και με το ΤΕΙ Κρήτης. Το ORIENTGATE, αποτελεί ένα διακρατικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν 22 φορείς από 12 χώρες της Ευρώπης, με επικεφαλής εταίρο το «Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή». Η προστασία και η ανάδειξη 13 υγρότοπων της Αττικής είναι χρόνιο αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών φορέων. 

Οι υγρότοποι της Λέσβου και της Λήμνου είναι οι σημαντικότεροι του Αιγαίου και μάλιστα η Λέσβος είναι ο πρώτος προορισμός bird watching στην Ευρώπη, αφού εκατοντάδες παρατηρητές πουλιών επισκέπτονται τα νησιά μας για αυτό. Δεν ανήκουν στη Ramsar, αλλά σε περιοχές Natura… όμως καθυστερεί για χρόνια η ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την Περιοχή Natura των υγροτόπων της Καλλονής, η έκδοση ΠΔ για την Χορταρολίμνη στη Λήμνο και η εκπόνηση ΕΠΜ για τις άλλες περιοχές Natura.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου