Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

1.5C rise in temperature enough to start permafrost meltΟι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά  1.5 C θα προκαλέσει λιώσιμο των πάγων
 Ομάδα επιστημόνων, που καθοδηγείται από ειδικούς του Oxford University, χρησιμοποιεί τεχνικές ραδιομέτρησης σε Ρωσικά σπήλαια για να μετρήσει τους ρυθμούς λιωσίματος ανά ιστορικές περιόδους. Έτσι τη περασμένη εβδομάδα οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1.5 C θα είναι αρκετό για να ξεκινήσει το λιώσιμο της Σιβηρίας.
Είναι γνωστό από χρόνια ότι η αλλαγή στο μόνιμα παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας θα μπορούσε να προκαλέσει πάμπολες επιπτώσεις στη Κλιματική Αλλαγή.  Το Permafrost καλύπτει περίπου το 24% του εδάφους του βόρειου ημισφαιρίου της γης και το ευρέας κλίμακας λιώσιμο θα σημαίνει την απελευθέρωση χιλιάδων γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, και αναπόφευκτα θα προκληθεί μαζική υπερθέρμανση. 
 Μια τέτοια εξέλιξη ίσως πάρει αρκετά χρόνια για να συμβεί, γ’αυτό και το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρέπει να παραμείνει σε μικρότερη κλίμακα. Οι ερευνητές μελέτησαν σταλακτίτες και σταλαγμίτες από τα σπήλαια της Σιβηρίας, τα οποία είχαν διαμορφωθεί πάνω από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Αυτοί οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες είχαν δημιουργηθεί σε περιόδους μεγάλου λιωσίματος, όταν το νερό έσταζε μέσα στα σπήλαια, αλλά σταμάτησε το μεγάλωμα τους όταν οι θερμοκρασίες έπεσαν πάλι και το permafrost ξαναπάγωσε. 
Lake Baikal is the the worlds oldest and deepest lake. 
It is approximately 25 million years old with an average depth of 744.4 meters.
Συγκεκριμένα βρήκαν ότι οι σταλακτίτες ενός πολύ βόρειου σπηλαίου, μεγάλωσαν πριν 400 χιλιάδες  χρόνια, όταν οι θερμοκρασίες ήταν κατά 1.5 C υψηλότερες από αυτές των προ- βιομηχανικών χρόνων. Αυτό υποδεικνύει ότι οι πάγοι έλιωναν εκείνη τη περίοδο, και θα συμβεί το ίδιο αν οι θερμοκρασίες αυξηθούν σε παρόμοια επίπεδα. Οι θερμοκρασίες σε εκείνη τη περιοχή ήταν υψηλότερες 0.5 – 1 C από ότι τη σύγχρονη εποχή και για μια περίοδο περίπου 120 χιλιάδες χρόνια, ενώ την ίδια εποχή σταλακτίτες από σπήλαια πιο νότια, κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη, έδειξαν επίσης σημάδια μεγαλώματος λόγω λιωσίματος. Σήμερα η παγκόσμια μέση θερμοκρασία είναι περίπου 0.6 – 0.7 C παραπάνω από τα προ- βιομηχανικά επίπεδα.
 Η ομάδα των επιστημόνων αποτελείται από Ρώσους, Ελβετούς, Άγγλους και από τη Μογγολία, και χρησιμοποιούν τις τεχνικές ραδιομέτρησης στις διαμορφώσεις των βόρειων σπηλαίων, δημοσιεύοντας την εργασία τους στο journal Science Express. Τα αποτελέσματα θα έχουν επιπλοκές στη περιοχή, καθώς το λιώσιμο θα επηρεάσει την εξερεύνηση για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, τους αγωγούς κι άλλες παρεμβάσεις. Πιθανόν η έρημος Gobi της Μογγολίας να γίνει πιο υγρή από ότι σήμερα και να μοιάζει περισσότερο με τις τωρινές Ασιατικές στέππες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου