Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Τα νοθευμένα ελαιόλαδα και η υποχρεωτική χρήση συσκευασιών μιας χρήσης στην εστίαση


Οι αλλαγές, που έρχονται από την 1η Ιανουαρίου σε εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, σουβλατζίδικα, fast food... σε σχέση με το λάδι, ίσως φαντάζουν πιο αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε. Είναι γνωστό πια ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών ελαιολάδου στον κλάδο της εστίασης και θα είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών μιας χρήσης με εγκεκριμένα επώνυμα προϊόντα. Τέρμα στον χύμα “τενεκέ”.

Τέλος στις ανώνυμες φιάλες, οι οποίες περιέχουν ελαιόλαδο και βρίσκονται πάνω στα τραπέζια των εστιατορίων, αλλά και στη παρασκευή των φαγητών, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση υπ΄αριθμόν 91354 (ΦΕΚ Β' 2983/30-8-2017). Τα ελαιόλαδα θα φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις, που έχουν οι συσκευασίες, ενώ η χρέωση ή μη στον καταναλωτή θα είναι στη βούληση του ιδιοκτήτη του εστιατορίου.

Το λάδι θα περιέχεται μόνο σε σφραγισμένες, μη επαναγεμιζόμενες συσκευασίες ή σε συσκευασίες μιας χρήσης και το μέτρο αναμένεται να ενισχύσει τους παραγωγούς και τις εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου. Οφέλη από τους νέους κανόνες θα'χει κι ο κλάδος εστίασης, αφού προβλέπουν την υποχρέωση των καταστημάτων μαζικής εστίασης να πληροφορούν τους καταναλωτές για την τιμή χρέωσης του κάθε είδους αναλυτικά.

Εντωμεταξύ στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα λάδια άγνωστης προέλευσης κι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Δημοσιεύτηκαν νεότερα στοιχεία για μια εγκληματική οργάνωση, που διέθετε στην αγορά νοθευμένα λάδια παρουσιάζοντάς τα ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο! Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, μετά την ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Λάρισα εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δρούσε στον χώρο της νόθευσης των τροφίμων και του ελαιολάδου. Δεσμεύτηκαν περίπου είκοσι τόνοι λιπαρής ύλης, ξένης προς το ελαιόλαδο, όπως επιβεβαιώθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Συγκεκριμένα δεσμεύτηκαν :

4.600 λίτρα λιπαρής ύλης σε υπάρχουσα δεξαμενή

10.380 λίτρα σε μεταλλικές συσκευασίες των 5 λίτρων φερόμενων ως Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο με την εμπορική επωνυμία «PAROS».

4.290 λίτρα σε μεταλλικές συσκευασίες των 5 λίτρων φερόμενων ως Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο με την εμπορική επωνυμία «Karpos».

Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η ανωτέρω εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει διάφορα «έλαια», που τα εμφάνιζε ως Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα, με τις εξής εμπορικές επωνυμίες:

«PAROS»
«Karpos»
«Λιοτριβειό»
«Kriti»
«Elias drops»
«Ελαιώνας / Eleonas»
«CRETA drops»

Συνεπώς, καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν στη κατοχή τους τα παραπάνω εμφανιζόμενα ως Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα, να ΜΗΝ τα καταναλώσουν. Τα μέλη του κυκλώματος, έβαζαν χρώμα στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να μοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.

Έκαναν και εξαγωγές λαδιού

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως 24 Νοεμβρίου 2017, εξήγαγαν στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου 100.000 λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου ως εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσουν παράνομα κέρδη, που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ.

Πόσο κακό κάνουν στη χώρα μας τέτοιοι απατεώνες, αφού το ελαιόλαδο αποτελεί για την Ελλάδα όχι μόνο πηγή εισοδήματος, αλλά και μια πολιτιστική αξία αιώνων που συνδέεται με την ιστορία, το περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Το ελαιόλαδο αντιστοιχεί στο 9% της αξίας της αγροτικής μας παραγωγής και η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Αν και η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα το 80% του ελαιολάδου της να είναι εξαιρετικά παρθένο -σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 40% - υστερεί στην επιχειρηματική του εκμετάλλευση.”... δια στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελου Αποστόλου, ο οποίος παραδέχεται ότι το “εθνικό μας προϊόν”, όπως συχνά αποκαλείται, έχει πρόβλημα και χρειάζονται παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα.

Σήμερα εκτιμάται ότι από την ελαιοκομία και την ελαιοπαραγωγή έχουν εισόδημα περίπου 600.000 οικογένειες, ενώ καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα περίπου δέκα εκατομμύρια στρέμματα. Η μέση ετήσια παραγωγή είναι μεταξύ 280 και 300 χιλιάδων τόνων και το ύψος της εξαρτάται από τη χρονιά. Το 2016 ήταν η χειρότερη χρονιά την τελευταία τριακονταετία, με την παραγωγή να μην ξεπερνά τους 220 χιλιάδες τόνους. Aπo αυτά, λιγότερο από το ένα τρίτο, περίπου 27%, καταλήγει στην τυποποίηση, ενώ περίπου άλλο ένα τρίτο προορίζεται για αυτοκατανάλωση και παρεμπόριο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου