Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΤΟΝΟΙ ΑΠΟ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΥΦΩΝΩΝ ΜΑΡΙΑ & ΙΡΜΑ


Συνήθως αποφεύγω την αναφορά σε εταιρείες, αλλά η Tesla στέλνει εκατοντάδες μπαταρίες και το Powerwall system της στο Puerto Rico, καθώς το νησί αντιμετωπίζει εκτεταμένη έλλειψη ενέργειας μετά την επέλαση του τυφώνα “Μαρία”. Αυτά σύμφωνα με την Electrek, την εταιρεία που μεταφέρει τις εκατοντάδες πακεταρισμένες μπαταρίες συνδευασμένες με ηλιακά πάνελς. Το Fortune αρθρογράφησε ότι οι υπάλληλοι της Tesla, που είναι κυρίως στις ΗΠΑ ενεργοποιούν μπαταρίες κι επισκευάζουν τα ηλιακά συστήματα συμμετέχοντας στις προσπάθειες των τοπικών οργανισμών. Ίσως η καταστροφή σταθεί αφορμή για εφαρμογή “καθαρών” ανανεώσιμων πηγών στην ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής.

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 3.400.000 αμερικανοί πολίτες στο νησί δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και έχουν αποσυνδεθεί τρόποι επικοινωνίας. Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι υπολογίζουν ότι μερικές περιοχές δεν θα δουν ρεύμα για μήνες! Σύμφωνα επίσης με το “Climate Nexus” επισημάνθηκε ότι οι ειδικοί και κυβερνητικοί ξεκινούν να αναζητούν το καλύτερο τρόπο για να επανέλθει η ενέργεια και πως θα ξαναχτίσουν το κεντρικό εργοστάσιο του Ποέρτο Ρίκο. Κι επειδή αυτό ακριβώς θα πάρει πολύ χρόνο, ήδη οι μπαταρίες Tesla θα βοηθήσουν στην εφαρμογή καθαρής κι ανανεώσιμης ενέργειας και στο μεσοδιάστημα και στο μέλλον.

Παλαιότερα η εταιρεία είχε απασχολήσει τον Τύπο, γιατί βοήθησε τους ιδιοκτήτες των μοντέλων Model S και Model X στη Φλόριντα να δραπετεύσουν από τον τυφώνα Ίρμα επεκτείνοντας τις δυνατότητες των μπαταριών στα αυτοκίνητα τους. Ο πρόεδρος της Tesla, Elon Musk έχει δωρίσει $250,000 για την ανακούφιση των πληγέντων, όπως κι άλλοι μεγαλοιδιοκτήτες εταιρειών έχουν συνεισφέρει. Ο εκατομμυριούχος Richard Branson, που αντιμετώπισε δύο καταστροφικούς τυφώνες στη σειρά ο ίδιος στο εξοχικό του στα British Virgin Islands, έχει συνατηθεί με κυβερνητικούς εκπροσώπους από Μ. Βρετανία και ΗΠΑ κι έχει ξεκινήσει ένα “πράσινο” κεφάλαιο για να ξαναχτιστεί η κατεστραμμένη από τους τυφώνες Καραιβική.
"Μέρος του κεφαλαίου αυτού θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Καραιβική θα αλλάξει από τη “βρώμικη” ενέργεια στη “καθαρή”" είπε επίσης ο Branson στο Thomson Reuters Foundation.

Καθώς τόσα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν εστιάσει στη καταστροφή στο Puerto Rico τις τελευταίες μέρες, αυτό γίνεται μια όλο και περισσότερο μια φωνή που δυναμώνει προς τον Πρόεδρο Donald Trump να αναπτύξει περισσότερες πηγές για να βοηθήσει στην “ανάρρωση” από τον τυφώνα Maria, αλλά και να στρέψει ο Λευκός Οίκος τη προσοχή του και σε άλλες περιοχές πέρα από τα U.S. Virgin Islands, που έχουν καταστραφεί από τη καταιγίδα.

48 χιλιάδες άνθρωποι στα U.S. Virgin Islands είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά κι από τους δύο τυφώνες Maria και Irma, ενώ περισσότεροι από 600 κάτοικοι διαμένουν ακόμη σε καταφύγια καταμήκος στα μέρη St. John, St. Thomas, Water Island και St. Croix, που ενώ είχαν ισοπεδωθεί καταστροφικά από τον τυφώνα Ίρμα, αντιμετώπισαν μετά τις πλημμύρες του τυφώνα Μαρία. Ο Κυβερνήτης Kenneth Mapp ζήτησε δημοσίως βοήθεια μέσω Twitter και μέσω συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό WBUR.... επισημαίνοντας τη βοήθεια ήδη από FEMA partners και ιδιοκτήτες πλοίων, που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα, πακέτα προσωπικής υγιεινής, κουβέρτες.... κ.λπ.

Η οικονομία των U.S. Virgin Islands "εξατμίστηκε" πραγματικά μέσα σε μια νύχτα, σύμφωνα με έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου τον Clinton Gaskins, που έδωσε συνέντευξη στους New York Times. Ο τουρισμός, που στηρίζει το 1/3 της τοπικής οικονομίας, όπως κι η ναυτική βιομηχανία έχουν χτυπηθεί σκληρά. Τα λιμάνια έχουν γεμίσει από πλοιάρια, που ανατράπηκαν ή έχουν βγει στην ακτή... αφήνοντας λιγοστά πλοία να μεταφέρουν προμήθειες. Κατάρτια από βυθισμένα καράβια προεξέχουν από τα νερά. Τα Charter boats, που “οδηγούν” την οικονομία, έχουν ξεβραστεί στις παραλίες.

Το μικρό νησάκι Barbuda είχε χαρακτηριστεί ως σχεδόν ακατοίκητο ήδη από το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα. Οι 1.600 κάτοικοι του ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατόν να επιστρέψουν σπίτια τους, αφού ο τυφώνας το έχει καταστρέψει ολοκληρωτικά. Γειτονεύοντας με την Antigua, εκεί έχουν φιλοξενηθεί σε πολλά καταφύγια κάπου 300 οικογένειες, όπου ο Ερυθρός Σταυρός παρέδωσε μπουκάλια νερό, οικιακά σκεύη, χαρτικά ... Ενώ υπάρχει πολύ αργός ρυθμός στην αποκατάσταση σε σχέση με τη ταχύτατη καταστροφή του τυφώνα. Πρώτος ήταν ο Ιρμα με ταχύτητες ως 290 χλμ/ώρα, όπου σάρωσε πολλά μικρά νησιά της βορειοανατολικής Καραϊβικής... την Μπαρμπούντα, τον Άγιο Μαρτίνο και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ξεριζώνοντας δέντρα, ξηλώνοντας στέγες και γκρεμίζοντας σπίτια.

Με τις υλικές ζημιές τις οποίες προκάλεσε στο γαλλο-ολλανδικό νησί του Αγίου Μαρτίνου, ο καταστροφικός τυφώνας Ίρμα χαρακτηρίστηκε ως ένα καιρικό φαινόμενο «έντασης που δεν έχει προηγούμενο στον Ατλαντικό». Σύμφωνα με την κοινότητα του Αγίου Μαρτίνου έχει πληγεί το 95% των κτιρίων και το 60% των σπιτιών είναι μη κατοικήσιμα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου