Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Environment pollution and impacts to men & women



Μόλυνση του περιβάλλοντος & επιπτώσεις στα δύο φύλα


ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Ήδη εδώ και καιρό οι ειδικοί προειδοποιούν για τις βλάβες στις έγκυες γυναίκες από τη ρύπανση. Έχει πάρει διαστάσεις το θέμα ότι η μολυσμένη ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει στις έγκυες θανατηφόρα προεκλαμψία, με υψηλού κινδύνου ομάδες γυναικών, που πάσχουν από άσθμα. Η Daily Mail αναφέρει ότι το 2012 υπήρξαν 2.000 περιστατικά προεκλαμψίας στην Αγγλία με κύριο αίτιο την ατμοσφαιρική ρύπανση. 

 Έκθεση καταπέλτης αναφέρει ότι 20 γυναίκες πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών με υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω μόλυνσης, ενώ ένα ποσοστό 1 προς 20 γυναίκες στη πρώτη τους εγκυμοσύνη εμφάνισαν προεκλαμψία μέσα στους τρεις πρώτους μήνες κύησης με αίτιο τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης στην ατμόσφαιρα. Επίσης η ρύπανση κατηγορείται και για την αύξηση των πρόωρων γεννήσεων, ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας βρεφών (600 μωρά/έτος) είναι ανησυχητικά. Τα ίδια επιβεβαιώνει και έρευνα από τη Σουηδία, όπου το 4,4% των πρόωρων τοκετών και το 2,7% περιστατικών προεκλαμψίας οφειλόταν στη μολυσμένη ατμόσφαιρα. Στη Σουηδία γυναίκες με άσθμα εμφάνιζαν προεκλαμψία σε ένα ποσοστό 10%, ενώ το 25% αυτών αντιμετώπισε ένα πρόωρο τοκετό.




ΑΝΔΡΕΣ

Και οι άνδρες έχουν επιπτώσεις από τη μόλυνση του περιβάλλοντος κυρίως στη γονιμότητα τους. Τη περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε μια τοξικολογική αναφορά, όπου οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκθεση σε περιβάλλον με εντομοκτόνα συνδέεται με τη μείωση σπέρματος.  Συγκεκριμένα οι ερευνητές Sheena Martenies, BS, και Melissa Perry, ScD., MHS., αξιολογώντας 17 μελέτες, σε 15 απ’αυτές εντόπισαν σημαντική σύνδεση ανάμεσα στα εντομοκτόνα και τη ποιότητα σπέρματος. Οι ερευνητές μέτρησαν τη ποιότητα σπέρματος σύμφωνα με τη συγκέντρωση σε μια περιοχή, τη θνησιμότητα τους και την ικανότητα να κινούνται, όπως επίσης και το σχήμα τους.  Οι μελέτες τους επικεντρώθηκαν σε DDT, HCH και abamectin, ομαδοποιώντας pyrethroids και organophosphates.
 Τι βρήκαν? Όλες σχεδόν οι μελέτες έδειχναν μείωση στη συγκέντρωση σπέρματος, με λιγότερη σε συχνότητα τη θνησιμότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ μορφολογικές αλλαγές δεν συνδέονταν και με τόσο δυνατά στοιχεία. Αυτά τα αποτέλεσματα επιβεβαιώνουν με αποδείξεις ότι η έκθεση σε εντομοκτόνα, είτε μέσω περιβάλλοντος, είτε σε χώρους απασχόλησης, μειώνουν την ικανότητα του σπέρματος και την υγεία του.

 Επιπροσθέτως μελέτες Αμερικανών, που διεξήχθησαν σε άνδρες Γάλλους, Νεοζηλανδούς, Ινδούς, Τυνήσιους και Ισραηλίτες έχουν όλες καταλήξει σε αραίωση σπέρματος και πολλές απ’ αυτές μιλάνε για ένα δραματικό ποσοστό 50%... όχι και λίγο!  Ακόμη μελέτη σε Μεξικανούς, που εργάζονται στην βιομηχανία των λουλουδιών, που η έκθεση τους στην organophosphate είναι ρουτίνα, βρέθηκαν με αυξημένη τεστοστερόνη, αλλά με καταστολή των ορμονών follicle stimulating hormone και inhibin b, που είναι πολύ σημαντικές για τη παραγωγή σπέρματος. Όλες οι μελέτες δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να δημιουργηθούν αυστηροί κανονισμοί για τα εντομοκτόνα, που διαταράσσουν το ενδοκρινικό και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, που εκτίθονται σ’αυτά.  Ένα σχετικό συνέδριο θα διεξαχθεί στις 5-6 Απριλίου στο Albuquerque, «NM for Beyond Pesticides», 31st annual National Pesticide Forum, Sustainable Families, Farms and Food.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου