Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Μηλόπιτα και φθινόπωρο! Τhe mother of all pies!


Σεφ, συντάκτες γαστρονομίας, κριτικοί γεύσεις, μπλογκς, νοικοκυρές... γεμίσαμε μηλόπιτες κι είναι βέβαια κάτι συνηθισμένο για την εποχή αυτή. Άρθρα, ποστς, συνταγές... όλοι προτείνουν τη καλύτερη! Η μηλόπιτα, μου προκαλεί μια ζεστασιά, καθώς ο καιρός γίνεται όλο και πιο κρύος. 

Την αποκαλούν τη μητέρα όλων των πιτών! Και μπορεί σε μένα προσωπικά να μην είναι η αγαπημένη μου πίτα, όμως στο μυαλό μου φέρνει αυτή τη θαλπωρή του σπιτιού.

Οι αμερικάνοι έχουν μια έκφραση, το “like apple pie” και μεταφορικά εννοούν το σπίτι, την οικογενειακή ατμόσφαιρα, τη πατρίδα, τις οικείες σχέσεις των ανθρώπων.. κοκ. Μια διαχρονική πάστα φλώρα για το απόγευμα... ίσως...

Μια γλυκιά ή γλυκόξινη σπιτική γεύση, που συνδέει ανθρώπους. Με ενθουσίασε ψάχνοντας για συνταγές, γιατί υπάρχουν τόσες μα τόσες διαφορετικές, απλές κλασικές, αλλά και με μοντέρνες πινελιές...

Ανοικτές ή κλειστές, αναποδογυριστές, με κρέμα ή με καραμέλα, νηστίσιμες ή αρτύσιμες, σκέτες ή με σαντυγί, κανέλα, τυρί, σοκολάτα, σιρόπι... αμερικάνικες, γαλλικές, γερμανικές, ρώσικες (Sharlotka), αγγλοσαξωνικές... Απίστευτη ποικιλία! Η μηλόπιτα θυμίζει μαμά και μάλλον είναι το απόλυτο comfort food στα επιδόρπια.

Συνοδεύεται είτε από ζεστά ροφήματα, είτε από παγωτό... αλλά κυρίως προσφέρει αρώματα. Υπάρχουν λοιπόν μηλόπιτες και μηλόπιτες! Μηλόπιτες με ζύμη ή τριφτές, σαν κέηκ, μηλόπιτες δύσκολες ή απλές, μηλόπιτες διάσημες, μηλόπιτες σκεπαστές ή ξεσκέπαστες, με κονιάκ ή σφολιάτα... 

Πάντα υπάρχει το μεθυστικό άρωμα του βούτυρου και η γλύκα της ζάχαρης. Πολλές νοικοκυρές χρησιμοποιούν τη καστανή ζάχαρη. Συνταγή δε θα γράψω, γιατί θα βρείτε άπειρες στο διαδίκτυο. Ανακάλυψα ότι υπάρχουν απίστευτα όμορφα σχέδια στολισμού ή πλέγμα και μπορείτε με τη ζύμη να κεντήσετε. 

Η μηλόπιτα είναι έτοιμη όταν, ενώ βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της, βγει στεγνό (χωρίς νωπή ζύμη). Οταν κρυώσει η μηλόπιτα, τη βγάζουμε από το σκεύος ή την αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια πιατέλα για να τη σερβίρουμε. Συνήθως την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.

Πολλοί στην πιο απλή συνταγή μηλόπιτας προσθέτουν καρύδια ή σταφίδες ανάμεσα στα μήλα. Όμως το σημαντικότερο κομμάτι, λένε, για την επιτυχία της μηλόπιτας είναι η επιλογή των κατάλληλων μήλων και η καλή προετοιμασία. Κάποιοι συνδυάζουν κόκκινα και πράσινα μήλα σε μια πίτα.

Μια καλή ποικιλία μήλων είναι τα μήλα Granny Smith, δηλαδή τα πράσινα ξινόμηλα κι αν τα συνδυάστε τα με μια πιο γλυκιά ποικιλία της επιλογής σας, όπως τα Golden, τότε θα έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο γνωστός chef Gordon Ramsay προτείνει μια μέρα πριν την εκτέλεση της συνταγής, να ξεφλουδίσετε τα μήλα και να τα αφήσετε για ένα 24ωρο στο ψυγείο ασκέπαστα, έτσι ώστε να στεγνώσουν από τα πολλά υγρά τους.

Πάντα μια μέση κατάσταση είναι ιδανική... ισχύει βέβαια για όσους δεν θέλουν τη ζύμη τους να γίνει πολύ υγρή από τους χυμούς των μήλων, αλλά καλό είναι και η ζύμη να μην είναι και απολύτως στεγνή.

Κάποιοι λένε πως το μυστικό είναι να προμαγειρέψετε τα μισά μήλα της γέμισης. Με το βράσιμο οι γεύσεις γίνονται πιο έντονες και πολλαπλασιάζονται τα αρώματα και τα ζάχαρα των μήλων, έτσι ώστε να μην αναγκαστείτε να βάλετε βουνά ζάχαρης για να γλυκάνουν.

Επίσης τα μαγειρεμένα μήλα συρρικνώνονται, κάτι που είναι καλό να γίνει πριν μπει το πλέγμα της ζύμης πάνω από τη γέμιση και χάσει το σχήμα της μετά την υποχώρηση του όγκου των μήλων.

Η προετοιμασία των μήλων απαιτεί να προμαγειρέψετε τη μισή γέμιση, σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν και να χάσουν τον όγκο τους, κάτι που θα χρειαστεί περίπου 10 λεπτά. Ύστερα βγάλτε τα από τη φωτιά και αναμείξτε τα με την υπόλοιπη γέμιση. 

ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αφήστε το μίγμα να κρυώσει πριν το βάλετε στη ζύμη. Το μυστικό λοιπόν είναι να πετύχετε ένα ιδανικό ποσοστό υγρασίας στη ζύμη σας, να κρατήσετε τα μήλα σφιχτά και γευστικά, με το βούτυρο και τη ζάχαρη να ενισχύουν τα αρώματα και τη γεύση τους. 

Η μηλόπιτα νόστιμη και μυρωδάτη καταναλώνεται ιδανικά τις κρύες μέρες και νύχτες. Kυκλοφορεί με πολλές παραλλαγές κι όποια εκδοχή κι αν επιλέξετε, να θυμάστε πάντα πόσο θρεπτική κι υγιεινή είναι. «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» ... μια μηλόπιτα;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου