Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

ΜΑΛΤΑ, 5 & 6 Oκτωβρίου 2017 – οι αποφάσεις από την Our Ocean conference


Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών τα θαλάσσια περιβάλλοντα έχουν δεχτεί εκτεταμένη υποβάθμιση και για να αντιστρέψουμε αυτή τη πορεία θα πρέπει να εργαστούμε συλλογικά με όλες μας τις δυνάμεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για τέταρτη χρονιά ξεκινώντας από το 2014, διοργάνωσε στη Μάλτα στις 5 & 6 Οκτωβρίου 2017 την Our Ocean conference. Μια συνδιάσκεψη, που σκοπεύει να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει μια νέα γενιά ηγετών, επιστημόνων, επιχειρηματιών και κοινωνικών ομάδων όχι μόνο να βρουν λύσεις, αλλά και να δράσουν για ασφαλείς, καθαρούς και βιώσιμους ωκεανούς. Αποτελέσματα της Our Oceans 2017 πατήστε εδώ
Website: ourocean2017.org

Ήδη από το 2014 η Our Ocean conference έχει αναπτύξει 250 παγιωμένες δράσεις, εγκρίνοντας περισσότερα από 8 δις ευρώ και χαρακτηρίζοντας σχεδόν 10 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ως νέες θαλάσσιες προστατευμένες περιοχές [Marine Protected Areas (MPAs)]. Φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει 2 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2017 για να στηρίξει τη θαλάσσια στρατηγική (Marine Strategy Framework Directive by the Member States) κι άλλα 2.3 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της τοπικής και περιφερειακής συνεργασίας σε αυτό το αντικείμενο. Επίσης ανακοίνωσε 2.85 εκατομμύρια για τη θαλάσσια ρύπανση, προστασία και προπαρασκευαστικά πρότζεκτς, καθώς και 2,5 εκατομμύρια για άλλες εφαρμογές για τη θαλάσσια ρύπανση.

Περισσότερες από 400 δεσμεύσεις ανακοινωθήκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης διάσκεψης για την προστασία των θαλασσών στη Μάλτα. Έτσι με αρχικό στόχο το 1 δισεκ. ευρώ τελικά οι δεσμεύσεις των εθνικών αντιπροσωπειών και των εταιρειών τελικά ξεπέρασαν τα 6 δισεκ. ευρώ! Χρήματα που θα διατεθούν για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση των θαλασσών... ρύπανση, υπεραλίευση, κλιματική αλλαγή, οι βασικές απειλές, που αντιμετωπίζουν όλες οι θάλασσες. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ότι η κατάρρευση των θαλασσίων οικοσυστημάτων θα οδηγούσε στην απώλεια του βασικού εισοδήματος των ανθρώπων, που ζουν στις παράκτιες περιοχές και θα απειλούσε την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια.

Ως σημαντικότερα προβλήματα αναγνωρίζονται η Κλιματική αλλαγή, που υποβαθμίζει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, η παράνομη αλιεία, η υπεραλίευση, η ασφάλεια στη θάλασσα με αντιμετώπιση και της πειρατείας και κυρίως η ρύπανση από πλαστικό. Στη διάσκεψη συμμετείχαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 90 εθνικές αντιπροσωπείες, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών καθώς επίσης και περιβαλλοντικές οργανώσεις... Τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα, όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσαν γενναίες χρηματοδοτήσεις για την ενθάρρυνση της γαλάζιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δεσμεύτηκε να προωθήσει την κατάργηση του πλαστικού μιας χρήσης, το όποιο θεωρείται Νο 1 για τη ρύπανση των θαλασσών, χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα ως ζήτημα επιβίωσης για όλους. Κάθε δευτερόλεπτο σχεδόν 400 κιλά πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσες. Επίσης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη σύνταξη της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής με στόχο τη μείωση του πλαστικού μέχρι το 2020. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταργεί τα πλαστικά σκεύη μιας χρήσης, που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στην Κομισιόν αντικαθιστώντας τα με άλλα πολλαπλών χρήσεων.Τα μέλη της Κομισιόν Καρμένου Βέλα και η Φεντερίκα Μογκερίνι δεσμευτήκαν επίσης για τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και τη στενή παρακολούθηση τόσο της θαλάσσιας ρύπανσης όσο και της παράνομης αλιείας.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος και θαλάσσιας πολιτικής κ. Καρμένου Βέλα τόνισε πως οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές δεν είναι αρκετές στην Ευρώπη και πως η διαχείρισή τους δεν είναι επαρκής, εκφράζοντας την πρόθεση του η Ευρ. Επιτροπή να προχωρήσει στη σύνταξη ενός κοινού πρωτόκολλου διαχείρισης, ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να προστατεύονται αποτελεσματικά.
560 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την υλοποίηση 36 διαφορετικών δράσεων προστασίας!
4 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη δορυφορική παρακολούθηση της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας, της Βαλτικής του Βορειοανατολικού Ατλαντικού και του Ειρηνικού.
250 εκατ. ευρώ για τη θαλάσσια έρευνα μέσα στο 2017, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η βιώσιμη γαλάζια οικονομία
10 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης μόνο φέτος, με έμφαση στην πρόληψη.

Όλοι οι αρχηγοί κρατών και υπουργοί Περιβάλλοντος δεσμεύτηκαν να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους προκειμένου να προστατεύουν οι θάλασσες. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής ανακοινώσε τη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου έκτασης ενός εκατομμύριου τετραγωνικών χιλιομέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν η ρύπανση και η υπεραλίευση. Όπως αντίστοιχες ανακοινώσεις και δεσμεύσεις έγιναν κι από τις υπόλοιπες εθνικές αποστολές. Από την πλευρά τους, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ανακοίνωσαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη διατήρηση της καλής υγείας των θαλασσών. Ακόμη δεσμεύτηκαν για παραγωγή νέων πλαστικών συσκευασιών από πλαστικά απορρίμματα τα οποία συλλέγονται από τις ακτές, τα ποτάμια και τις λίμνες, μείωση των υλικών συσκευασίας των προϊόντων και ανακύκλωση στο 100%.Αν κι έξω από το χώρο του συνεδρίου ακτιβιστές της Greenpeace αμφισβήτησαν τις καλές προθέσεις των πολυεθνικών. Τοποθέτησαν μάλιστα στην είσοδο του συνεδρίου το ομοίωμα ενός τεράστιου κόκκινου δράκου που φτύνει πλαστικές συσκευασίες μέσα στις θάλασσες, συσκευασίες προϊόντων, που φέρουν τα λογότυπα των εταιρειών.

Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο πρίγκηπας της Ουαλίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χρηματοδοτήσεις για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης, αλλά και την απαγόρευση των μικροπλαστικών από όλα τα καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής. Χαρακτηριστικά η Σουηδία ανακοίνωσε χρηματοδότηση 53 εκατ. ευρώ εντός του 2017 για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης. Ενώ η Γερμάνια δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει με 30 εκατ. ευρώ δράσεις για βιώσιμη αλιεία και προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας ανακοινώντας παράλληλα ότι θα εντάξει στην ατζέντα των G20 ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Η Γαλλία ανακοινώσε την πλήρη απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης, όπως τα πλαστικά ποτήρια και πλαστικά πιάτα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020, αλλά και την απαγόρευση πώλησης προϊόντων τα οποία περιέχουν μικροπλαστικά. Παράλληλα δεσμεύτηκε για την απόσυρση γερασμένων σκαφών αναψυχής, καθώς και τη διάλυση τους σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Τέλος ανακοινώσε και την επέκταση των θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών που πλέον θα προσεγγίζουν το 32%. Ενώ η Ισπανία ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής έκτασης 46.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων τερματίζοντας έτσι τα σχέδια για εξόρυξη πετρελαίου στην ίδια θαλασσιά περιοχή Επίσης δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση με 50 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω αύξηση των θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών.

H Ελλάδα δεν έστειλε αντιπροσωπεία, αλλά μέσω της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Μάλτα, δεσμεύτηκε να αυξήσει το ποσοστό των προστατευόμενων θαλασσίων περιοχών από 6% σε 17%. Αφορά περιοχές, που ήδη ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000, αλλά δεν έχουν θεσμοθετηθεί μέτρα για την προστασία τους. Επίσης η χώρα μας δεσμεύτηκε να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό μέχρι το 2021, καθώς η Ελλάδα διαθέτει 18.400 χιλιόμετρα ακτογραμμής και με το θαλάσσιο χωροταξικό θα καθορίσει το είδος των δραστηριοτήτων, που θα μπορούν να αναπτυχτούν σε κάθε θαλάσσια περιοχή της χώρας.  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου