Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

NO ban for Bee-harming pesticides from EU



Δυστυχώς η  πρόταση  της European Commission για απαγόρευση ουσιών, όπως τα neonicotinoids, που βλάπτουν τις μέλισσες, δεν υποστηρίχθηκε από Αγγλία και Γερμανία. Παρά το ράλλυ στις Βρυξέλλες για την απαγόρευση των εντομοκτόνων κι όσων ουσιών δηλητηριάζουν τις μέλισσες δεν επιτεύχθηκε ο στόχος προς απογοήτευση πολλών. Αν και είναι ευρέως διαδεδομένο ότι τα εντομοκτόνα βλάπτουν πολύ σοβαρά τις μέλισσες, δεν θα απαγορευτούν στην Ευρώπη. Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε για 2 χρόνια τον αποκλεισμό της χρήσης τους ως απαράδεκτα επικίνδυνα για τις μέλισσες, όπως τα neonicotinoids, η Αγγλία και η Γερμανία δεν υποστήριξαν το σχέδιο με τη ψήφο τους σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013.
Τα σημερινά αποτελέσματα  αφήνουν τους περιβαλλοντικούς campaigners, επιστήμονες και μερικούς πολιτικούς με μια πίκρα κι απογοήτευση. Σύμφωνα με τις διαφωνίες των υπουργών ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία, καθώς μια απαγόρευση θα προκαλούσε δυσανάλογη ζημιά στη παραγωγή τροφίμων. Οι Conservationists όμως διαφώνισαν στο ότι θα προκύψει μεγαλύτερη ζημιά αν χαθούν οι μέλισσες και η ζωτική γονιμοποίηση, που προσφέρουν. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Άγγλων είχαν υποστηρίξει τη προτεινόμενη απαγόρευση, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε τη Τετάρτη, ενώ ο οργανισμός Avaaz είχε συγκεντρώσει 2.5 εκατομμύρια υπογραφές από όλη την Ευρώπη. 
Συγκεκριμένα ο Iain Keith (campaign group Avaaz) δήλωσε: "Britain and Germany have caved in to the industry lobby and refused to ban bee-killing pesticides" και συνέχισε "Today's vote flies in the face of science and public opinion and maintains the disastrous chemical armageddon on bees, which are critical for the future of our food." Κατηγόρησε ευθέως τα λόμπυ των βιομηχανιών ότι μέσω Γερμανίας και Αγγλίας, εμπόδισαν την απαγόρευση των εντομοκτόνων, που συντηρούν τον χημικό Αρμαγεδδών στις μέλισσες και που η χρήση τους είναι τόσο κρίσιμη για το φαγητό μας στο μέλλον.Οι χημικές εταιρείες, που ελέγχουν την αγορά δισεκατομμυρίων από  τα neonicotinoid, κυρίως η Bayer και η Syngenta, θα επαναπαυθούν, όπως και κάποιοι υπουργοί.  
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ήδη είχαν γίνει κάποιες απαγορεύσεις σε κράτη – μέλη όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Γερμανία... αλλά  η πρόταση της  EC αφορούσε και τις 27 χώρες. Η ψηφοφορία της Παρασκευής από τους ειδικούς στα θέματα της τροφικής αλυσίδας και υγείας των ζώων, απέτυχε να συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία είτε για την απαγόρευση, είτε ενάντια σ’αυτήν.  Ακόμη και η Ένωση National Farmers Union συμφώνησε στο να μην υπάρξει κάποια αλλαγή, κάνοντας τη δήλωση: "It is very well-known that the current pesticide risk assessment systems for bees were not developed to assess systemic pesticides."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου