Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Sphere Hotel in the sky in Wales



Αυτό το εκκεντρικό κατάλυμα δεν είναι κάτι καινούργιο... μοιάζει με ένα treehouse... όπως διάφορα άλλα περίεργα ξενοδοχεία,  π.χ. το Ξενοδοχείο των Πάγων (Ice Hotel), που έκανε την αρχή, και ακολούθησαν βάρκες, φάροι, υποθαλάσσια lodges, ακόμη και φυλακές. Η Sheepskin είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται σε αγροτικά επαρχιακά cottages και σπίτια στην Αγγλία. Έτσι το Red Kite Tree Tent είναι ένα σφαίρα δωμάτιο, που κρέμεται στο Builth Wells στο Powys, Wales της Ουαλίας, και δημιουργήθηκε συνδυάζοντας τα στοιχεία του κάμπινγκ και  log-cabin εμπειριών, με αποτέλεσμα ένα νέο οικολογικό σπιτόδεντρο. Η τιμή είναι στις 670 λίρες Αγγλίας για μια εβδομάδα για δύο.
Η γιγάντια πράσινη eco-bauble κρέμεται στο δάσος και είναι φτιαγμένη από υδριβικό αλουμίνιο και από ένα υλικό, που ονομάζεται static airframe. Είναι παντελώς μονωμένη για τον χειμωνιάτικο καιρό. Μέσα υπάρχει ένα διπλό κρεβάτι κι ένας φούρνος, που καίει ξύλα, καθώς και ένα μικρό shower, νιπτήρα και τουαλέτα (όπως στα πλοία). Το ξενοδοχείο Tree Tent έχει γίνει διάσημο μετά τη προβολή του στην εκπομπή του Channel 4 «Amazing Spaces» (εκπληκτικοί χώροι). Αν θέλετε να απομονωθείτε στην εξοχή και να απολαύσετε έναστρες βραδιές... με μόνη παρέα βέβαια τα άγρια πουλιά του δάσους... τρυποκάρυδους, κουκουβάγιες κι άλλους φτερωτούς φίλους! ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γαστρονομικό σεμινάριο για Μοναστηριακή Κουζίνα από τη Ντίνα Νικολάου & τον Μοναχό Επιφάνιο



 
Η γνωστή μας chef Ντίνα Νικολάου, η Le Monde Institute of Hotel & Tourism Studies και ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης της προ του Άθω περιοχής διοργανώνουν γαστρονομικό σεμινάριο, στο οποίο θα διδάξει ο Μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός. Η εκδήλωση που θα γίνει στο πλαίσιο προώθησης του γαστρονομικού φεστιβάλ Mount Athos Area Gourmet 2013 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Απριλίου, στις 13:00 στον εκπαιδευτικό όμιλο Le Monde (Θεσσαλονίκης 45 – Μοσχάτο).

Το σεμινάριο έχει τίτλο «Γεύσεις από τον Άθωνα» και θα διαρκέσει από τις 27.5.13 μέχρι 2.6.13.  Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιασθεί το Mount Athos Area Gourmet 2013 και ιδιαίτερα η θεματική ενότητα με τίτλο «Η Μοναστηριακή Κουζίνα»,ενώ η chef Ντίνα Νικολάου θα προλογίσει το βιβλίο με τίτλο «Μαγειρική του Αγίου Όρους», του Μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, που κυκλοφορεί σε πολλές γλώσσες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παράλληλα το Μετόχι Χρωμίτσα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους και ο Μυλοπόταμος του Ιερού Καθίσματος Αγίου Ευσταθίου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους θα παρουσιάσουν ποικιλία αγιορείτικων οίνων. H σεφ Ντίνα Νικολάου γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι. Είναι η πρέσβης της Ελληνικής Κουζίνας στην Γαλλία, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια.   

 
Αν και σπούδασε οικονομία και μάρκετινγκ, τη κέρδισε η γαστρονομία και η τέχνη της μαγειρικής, με σπουδές  επαγγελματικής μαγειρικής στις Γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού : Le Cordon Bleu, Ritz Escoffier, Alain Ducasse formation, Lenôtre. Συνεργάτης του περιοδικού «Γαστρονόμος», της εφημερίδας «Καθημερινή», εκπαιδεύτρια στην επαγγελματική Σχολή Μαγειρικής «Chef dOeuvre»... θα τη δείτε συχνά στην τηλεόραση όπου μοιράζεται με το κοινό τη καθημερινή φροντίδα για την οικογένεια. Στο Παρίσι προωθεί την Ελληνική κουζίνα στο εστιατόριο «Evi Evane», ενώ την ταξιδεύει στα Φεστιβάλς Γαστρονομίας του κόσμου. 

Έχει γράψει  βιβλία μαγειρικής και μάλιστα «Το βιβλίο μαγειρικής της σχολής Chef dOeuvre» απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Gourmand (World Cookbooks Awards) ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελματικό βιβλίο μαγειρικής.


ΚΑΡΔΙΤΣΑ - 3η ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ



Η Καρδίτσα έρχεται  3η στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό στην χρήση ποδηλάτου, μετά την Κοπεγχάγη και το Άμστρενταμ!  Άλλωστε είχε από τους πρώτους και μεγάλους ποδηλατοδρόμους της χώρας και σε ολόκληρο τον νομό  γίνονται σε αγωνιστικό επίπεδο πέντε αγώνες ετησίως. Οι αγωνιστικοί τύπου αγώνες γίνονται στην λίμνη Πλαστήρα, στην λίμνη Σμοκόβου, στα Άγραφα, μέσα  στην πόλη της Καρδίτσας και στον δήμο Σοφάδων. 
Ποδηλατώντας στη λίμνη του Σμοκόβου
Σύμφωνα με στατιστικά το 70% των κατοίκων της Καρδίτσας χρησιμοποιούν ποδήλατο, ενώ δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει το δικό του. Στον Ποδηλατικό Όμιλο Καρδίτσας υπάρχουν μέλη από 8 έως 54 χρονών. Επίσης σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ομίλου, Θωμά Αρβανίτη, ακόμη λαμβάνουν χώρα και οι Λαϊκοί Αγώνες,  όπως ο γύρος της  Καρδίτσας περίπου 2 φορές τον χρόνο, τα Τιτάνια στο  Δήμο Παλαμά και μάλιστα κάποια χωριά κάνουν του δικούς τους λαϊκούς γύρους.  
 
Στην Καρδίτσα εδώ και λίγες ημέρες η δημοτική αρχή διέθεσε κάρτες χρήσης του αυτοματοποιημένου συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων, σε περιορισμένο αριθμό δημοτών, που θα συμμετάσχουν στην πιλοτική εφαρμογή. Θα παραλαμβάνουν ποδήλατα από τους σταθμούς και θα τα επιστρέφουν σ' αυτούς. Οι σταθμοί της Καρδίτσας περιλαμβάνουν 102 θέσεις κλειδώματος ποδηλάτων... περίπου 17 ανά σταθμό... διαθέτουν οθόνη αφής για απευθείας  εγγραφή στο σύστημα.  
 
Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία έχει αντιληφθεί την επανάσταση του ποδηλάτου. Ήδη η γερμανική κατασκευάστρια εξαρτημάτων Bosch παρουσίασε τον δεύτερο ηλεκτρικό κινητήρα για ποδήλατα το φθινόπωρο 2012.  Μετά ακολούθησαν όλες οι άλλες εταιρείες... η Audi, BMW (iPedelec), η Mercedes (Smart eBike), η Volkswagen, η Matra… παρουσιάζοντας τα ηλεκτρικά τους ποδήλατα... και φυσικά πανάλαφρα, αναδιπλούμενα,  γεμάτα ηλεκτρονικά, όπως GPS και ταμπλό για κινητό τηλέφωνο και ηχεία.

Ταξιδεύοντας στη Λουτροπηγή ή Σμόκοβο Καρδίτσας



Δεν θα μπορούσα να μη σας γράψω για το άλλο χωριό μου, απ’ όπου κατάγεται η μητέρα μου Βασιλική... τη Λουτροπηγή Καρδίτσας ή Σμόκοβο, όπως ονομαζόταν παλαιά.  Συγκεκριμένα το 1926 το Σμόκοβο μετονομάσθηκε σε Λουτροπηγή, επειδή η ονομασία ήταν από τη σλαβική λέξη, που σημαίνει φιδότοπο ή δρακοντότοπο. Είναι ένα χωριό σκαρφαλωμένο  στις νοτιοανατολικές απολήξεις των Αγράφων,  βρίσκεται στα όρια των Νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Καρδίτσας. 
 

Τόπος ήρεμος,  κρατά μυστικές κι ανεπηρέαστες κάποιες μοναδικές στιγμές της φύσης. Πιο ψηλά υπάρχουν αδιαπέραστα δάση κι άλλα όμορφα ιστορικά χωριά, πιο χαμηλά αν κοιτάξετε, η  θέα  απογειώνει, καθώς μια νεότευκτη λίμνη αποταμιεύει τα νερά του ποταμού Ονόχωνου.  Το χωριό Λουτροπηγή, που έχει κοντά  τα Λουτρά Σμοκόβου, άνηκε στο δήμο Μενελαϊδας και τώρα στον Δήμο Σοφάδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας (πρόγραμμα Καλλικράτης).
 


Τα ευρήματα, αλλά και ο Όμηρος καταμαρτυρούν ότι εδώ κατοικούσαν οι αρχαίοι Δόλοπες, αρχαία φυλή δεινών πολεμιστών, με την πρωτεύουσα τους να βρίσκετε στα όρια της σημερινής Κτιμένης. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στην περιοχή υπογράφτηκε η συνθήκη του Ταμασίου, όπου αναγνωριζότανε η αυτονομία των Αγράφων από τους Τούρκους.
 
Μπορείτε να φτάσετε στο Σμόκοβο, τόσο από τη Λαμία όσο και μέσω Καρδίτσας. Αφήνοντας πίσω τον κάμπο της Καρδίτσας φτάνετε έπειτα από 24 χλμ. στο χωριό Κέδρος και μετά ξεκινά η ανάβαση για περίπου 15 χιλιόμετρα στα υψίπεδα των Αγράφων. Ακολουθήστε τις αλλεπάλληλες στροφές κι έπειτα από περίπου 11 χιλιόμετρα ανάβασης φτάνετε πρώτα στα Λουτρά Σμοκόβου, όπου βρίσκονται οι ομώνυμες ιαματικές πηγές.
 

Από τα Λουτρά Σμοκόβου θα συνεχίσετε για 6 χιλιόμετρα την ορεινή διαδρομή με την εξαιρετική θέα προς την τεχνητή λίμνη Σμοκόβου και θα βρεθείτε στη Λουτροπηγή. Στην είσοδο του χωριού θα δείτε την πετρόκτιστη «Βρύση της Καμάρας» του 1820, όπου πραγματικά θα απολαύσετε κρυστάλλινο νερό. Ανηφορίσετε έως την κορφή του Αϊ-Λιά για ν' απολαύσετε την υπέροχη θέα από τη θέση «Κάστρο». Στο σημείο υπάρχουν υπολείμματα αρχαίας ακρόπολης, από τα οποία πιο ευδιάκριτος είναι ένας πύργος ύψους 3,50μ.
 

Το χωριό κρέμεται στις πλαγιές των Αγράφων σε υψόμετρο 740 μέτρων. Η θέα προ τη λίμνη, που δημιουργήθηκε από τα νερά του ποταμού Ονόχωνου και τις απορροές του οροπεδίου της Ξυνιάδας, είναι μαγική. Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε το 2003. Το φράγμα είναι χωμάτινο, με μήκος περίπου 460 μέτρα και ύψος 104 μέτρα. Η χωρητικότητα της λίμνης ανέρχεται στα 237 εκατ. m3 και καταλαμβάνει έκταση 9.000 στρεμμάτων.
 

Αν βρεθείτε λοιπόν στην Καρδίτσα αξίζει να κάνετε 40 χλμ για να επισκεφθείτε το Σμόκοβο και τη πανέμορφη λίμνη. Το χωριό περιβάλλεται από καταπράσινες και απέραντες χαράδρες κατάφυτες από βελανιδιές, πουρνάρια, πλατάνια, κέδρα και άλλα δένδρα. Οι μοναδικές πηγές με ιαματικά νερά, που υπάρχουν στο Σμόκοβο, προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή. Τα λουτρά του Σμόκοβου λειτουργούν από το 1662. Οι μοναχοί Μόσχος και Φράγκος Στραβοένογλου-Σμοκοβίτες άρχοντες κατά την παράδοση- αξιοποίησαν τις πηγές χτίζοντας πρόχειρες εγκαταστάσεις και λουτήρες. Τα λουτρά επισκεπτόταν συχνά ο Αλή Πασάς.