Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΛΙΝΑ ΓΑΒΡΑ – LINA GAVRA fashion


Δεν είμαι καμιά ειδικός στη μόδα, αλλά κάποιοι λένε πως έχω πολύ καλό γούστο. Κι η αλήθεια είναι ότι αγαπάω τη μόδα κι επιλέγω απ' αυτήν ότι μου αρέσει και φυσικά μου ταιριάζει. Χθες η Λίνα Γαβρά (Lina Gavra) είχε το επίσημο άνοιγμα του χώρου της στο Κολωνάκι, Ηροδότου 17 και βρέθηκα ανάμεσα σε υπέροχα υφάσματα, χρώματα, υφές, μοτίβα, συνδυασμούς, ποιότητα, εμπνεύσεις... Τα υφάσματα σίγουρα την εμπνέουν και η φαντασία μετατρέπεται σε δημιουργικότητα. Ρούχα ξεχωριστά, μίξη πολιτισμών, στοιχεία παραδοσιακά από διάφορους λαούς, που παντρεύονται με τη μοντέρνα Ελλάδα, σχεδόν έργα τέχνης...

Στο κατάστημα της εκτός από τα εντυπωσιακά σε χρώματα και σχέδια ρούχα υπάρχουν τσάντες, κοσμήματα, παπούτσια, αξεσουάρ.. Λάτρεψα κάποια σακκάκια, μαντώ, παλτό... η φίλη μου λάτρεψε τις φούστες και τα παντελόνια... Τα σχέδια της κλασσικά και μοντέρνα ταυτόχρονα. Ευφάνταστος συνδυασμός χρωμάτων, μοτίβων και υλικών. Επιρροές από Αφρική, Ινδία, Ανατολή... στα σχέδια της σμίγει παραδόσεις διαφόρων λαών και τα απογειώνει. Υπέροχα ποιοτικά υφάσματα σε μαγικά χρώματα, που μεταμορφώνονται σε πίνακες, αλλά κυρίως σου προκαλούν μια χαρά για ζωή!

ELECTRA KOUTOUKI, LINA GAVRA

Αυτό βλέπεις στη σπινθηροβόλα ματιά της Λίνας Γαβρά, την αγάπη για τη ζωή και τη δημιουργία. Κάποιοι λένε πως στο ατελιέ της κάποιος νιώθει περισσότερο σε εργαστήρι ζωγράφου παρά σε ατελιέ μόδας. Το ύφασμα είναι το υλικό που την εμπνέει. Η ίδια από μικρή είχε τα ερεθίσματα, αφού ο πατέρας της ήταν έμπορος υφασμάτων στην Δυτική Αφρική από την εποχή της αποικιοκρατίας. Το ύφασμα για εκείνη ήταν ένα οικείο υλικό, καθώς και η μητέρα της αξιοποιούσε πάντα με κέφι και φαντασία τα υφάσματα για την οικογένεια και το σπίτι.

Όταν ήμουν μικρή τρύπωνα στα διπλανό κατάστημα από το συνεργείο του πατέρα μου επί της Πατησίων κι έπαιζα με τα τόπια ύφασμα, όπου με μάζευαν με φωνές γιατί απλά το θεωρούσαν ζαβολιά. Οπότε τη φαντάζομαι όταν δηλώνει κι εκείνη ότι θυμάται να παίζει στις αποθήκες με τα τόπια με τον αδελφό της… Η δική της φαντασία τολμά σε αναπάντεχους συνδυασμούς, που σε ξαφνιάζουν. Πολλές φορές στη δική μου φαντασία ένα κλασικό κομμάτι έχει μεταμορφωθεί από τη Λίνα σε σύγχρονο κι ασυναγώνιστο.

Αυτή η ανάμειξη των διαφορετικών στοιχείων κάνει τις δημιουργίες της τολμηρές και ξεχωριστές. Το βελούδο παντρεύεται με το σιφόν ή το πλεκτό, το μάλλινο με το σατέν, το μετάξι με τη δαντέλα.. Ξεκίνησε με το να φτιάχνει χειροποίητες εσάρπες – πασμίνες και υφασμάτινα κοσμήματα με ημιπολύτιμους λίθους πριν περίπου 15 χρόνια. Μετά καταπιάστηκε με το ρούχο, κυρίως παλτό, μαντώ, πανωφόρια σε διάφορα μήκη, που τελικά την έκαναν αναγνωρίσιμη στην αγορά. Όπως σε κάθε καλλιτέχνη, το ταίριασμα των υλικών της έδωσαν μια ταυτότητα.


Για τη Λίνα σίγουρα είναι ένα ταξίδι προκλήσεων, γιατί φλερτάρει το αταίριαστο και το ομορφαίνει. Όπως έχει δηλώσει δεν δουλεύει με βάση το τι ταιριάζει, αλλά με το τι στα μάτια της λείπει ανάμεσα στα υφάσματα, που την εμπνέουν. Αυτή η καλλιτεχνική της αύρα τη συστήνει όταν τη πρωτοσυναντάς, γιατί απλά τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν γίνεται αν δεν υπάρχει ψυχή. Κάθε φορά δημιουργεί κάτι ξεχωριστό. Θα βρείτε μοναδικά κομμάτια για να τα ταιριάξετε με το δικό σας γούστο στον προσωπικό της χώρο, στην Ηροδότου 17, στο Κολωνάκι.

  








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου