Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ROSS SEA - the least altered marine ecosystem on Earth



 Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2011 στο journal Biological Conservation αποκάλεσε τη Ross Sea στην Ανταρκτική “το λιγότερο επηρεασμένο θαλάσσιο οικοσύστημα πάνω στη Γη”,  με ασυνήθιστα πλούσιους πληθυσμούς θαλάσσιων πουλιών και θηλαστικών, που συμβιώνουν αρμονικά. Η έρευνα ανακάλυψε ότι άγρια είδη στη περιοχή – περιλαμβάνοντας τους αυτοκρατορικούς πινγκουίνους και τους Adélie, φάλαινες minke, crabeater φώκιες και snow petrels—χρησιμοποιούν ολόκληρη τη στεριά και συνυπάρχουν σε μεγάλους πληθυσμούς.   
Αυτή τη στιγμή η Ross Sea είναι η πιο όμορφη και πιο πλούσια σε θαλάσσια είδη στον κόσμο. Έχει έκταση 3.6 εκατομμύρια τετραγ. χιλιόμετρα (1.9 million square miles) σχηματίζοντας μια εγκόλπωση στα νότια της Ανταρκτικής. Φέτος τον Ιούλιο, μετά από πιέσεις επιστημόνων για διατήρηση της περιοχής, 24 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσουν αν θα δημιουργήσουν μόνιμο καταφύγιο και θα πάρουν μέτρα προστασίας της Θάλασσας του Ρος ή θα την αφήσουν απροστάτευτη απέναντι στις αλιευτικές εταιρείες, που ψαρεύουν σε μεγάλη κλίμακα.

Η θαυμαστή Ross Sea, είναι το στολίδι, όπως την αποκαλούν, του μεγάλου Νότιου Ωκεανού. Είναι πλημμυρισμένη από φάλαινες όλων των ειδών... orcas, minke, sei, sperm, Arnoux’s beaked και southern bottlenose whales, καθώς και δελφίνια hourglass dolphins. Στη περιοχή ζουν χιλιάδες πινγκουίνοι, θαλασσοπούλια και φώκιες. Ονομάστηκε Ross Sea, γιατί εξερευνήθηκε από τον James Ross το 1841 και μάλιστα στα δυτικά της Θάλασσας του Ρος υπάρχει και το νησί Ross με το ηφαίστειο Mt. Erebus volcano
Το νοτιότερο τμήμα της Ross Sea είναι το Gould Coast, το οποίο απέχει σχεδόν 2.000 μίλια από τον Γεωγραφικά Νότιο Πόλο. Η Θάλασσα του Ρος διεκδικείται από τη Νέα Ζηλανδία για να μπει στο καθεστώς της ανεξαρτησίας ως Ross Dependency, αλλά κανένα έθνος δεν αναγνωρίζει αυτό. 

Αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο του 2007, ότι ένα γιγάντιο καλαμάρι 10 μέτρων  (32.8 feet- long colossal squid) και βάρους 495 κιλών (1,091 lb) πιάστηκε στη Ross Sea. Αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκε και η έρευνα ότι όλα τα γιγάντια καλαμάρια του κόσμου είναι γενετικά παρόμοια και δεν ανήκουν σε διαφορετικά είδη, ενώ βρίσκονται σε διάφορα μέρη των ωκεανών... και ζουν σε πολύ μεγάλα βάθη. 
Τον Οκτώβριο του 2012 η Philippa Ross, τρισέγγονη του James Ross ανακοίνωσε την αντίθεση της και αγωνίζεται ενάντια στη πρόταση της Νέας Ζηλανδίας για επέκταση του ψαρέματος στην περιοχή. Η New Zealand ισχυρίζεται ότι προστατεύει την βιομηχανία ψαρέματος της, ενώ οι ΗΠΑ επιθυμούν περισσότερους περιορισμούς στο ψάρεμα για να γίνουν επιστημονικές έρευνες. Η Ms Ross ζει στη περιοχή Northland της Νέας Ζηλανδίας. 

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ομορφο άρθρο. Μακάρι τέτοια οικοσυστήματα να μείνουν ανέγγιχτα από τον άνθρωπο...
    Γιώργος Βλάχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή