Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

1ο συνέδριο για τα βιοκαύσιμα στη Πελοπόννησο


Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο «Βιοκαύσιμα: Με το βλέμμα στραμμένο στο 2020»  στις 21 Μαρτίου 2013 στην Αθήνα, το οποίο διοργάνωσε ο σύνδεσμος βιοκαυσίμων και βιομάζας Ελλάδας (Σ.ΒΙ.Β.Ε.), ο θεσμικός εκπρόσωπος του ελληνικού κλάδου παραγωγής και διάθεσης ανανεώσιμων βιοκαυσίμων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κο Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρευρέθηκε στο 1ο ετήσιο Συνέδριο, ενώ μετείχαν ο κος Ασημάκης Παπαγεωργίου Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ο κος Μάξιμος Χαρακόπουλος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κος Σωτήρης Φώλιας πρόεδρος Δ.Σ. Σ.ΒΙ.Β.Ε., διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιστήμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέργειας, Υπουργείων, Ερευνητικών Οργανισμών, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός στελεχών επιχειρήσεων.


Στόχος του συνεδρίου ήταν η αναζήτηση, αλλά και η διατύπωση πολιτικών για την υγιή ανάπτυξη του κλάδου με εξωστρέφεια και με εστίαση στην καινοτομία, η ενδελεχής εξέταση των ιδιαιτεροτήτων καθώς και η ανασκόπηση και η παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων του κλάδου στην Ελλάδα και διεθνώς.  Παρουσιάστηκαν τα μειονεκτήματα και οι αδυναμίες των βιοκαυσίμων της 1ης γενιάς και συγχρόνως η απαλοιφή των μειονεκτημάτων αυτών μέσω των βιοκαυσίμων της 2ης και 3ης γενιάς, τα οποία ακολουθούν τα κριτήρια αειφορίας, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται ουσιαστική μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η θεματολογία του συνέδριου ήταν ποικίλη και κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων συμπεριλαμβάνοντας τις εξής ενότητες:

• Το παρόν και το μέλλον των Βιοκαυσίμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη

• Αγροτική Ανάπτυξη και Αειφορία

• Αγορά Βιoκαυσίμων στην Ελλάδα: Τάσεις και Προοπτικές

• Βιοκαύσιμα 2ης Γενιάς

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον τομέα ενέργειας της χώρας και περιλαμβάνουν και τα βιοκαύσιμα, τα οποία παράγονται από τη βιομάζα, και θεωρούνται ισχυροί και σημαντικοί παράγοντες της αγοράς με προοπτικές ανάπτυξης.  Μέσα από την παραγωγή βιοκαυσίμων της 2ης γενιάς, αξιοποιούνται τα φυτικά έλαια, τα μαγειρικά-ζωικά λίπη, τα τηγανέλαια, τα οποία σήμερα δυστυχώς καταλήγουν στις θάλασσες και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντολογικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου