Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Από 1η Φεβρουαρίου 2018 το DOLPHIN MAN στους κινηματογράφους


Η ταινία Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου, μας γνωρίζει τον κόσμο του Ζακ Μαγιόλ, του θρυλικού γάλλου δύτη, που καταδύθηκε στα 100 μέτρα βάθος σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Το πρώτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Λευτέρη Χαρίτου προβάλεται από τη 1η Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους. Μέσα σε 1 ώρα κι 20 λεπτά το Dolphin Man αφηγείται την ιστορία του Ζακ Μαγιόλ και ήρωα της ταινίας Το Απέραντο Γαλάζιο του Λικ Μπεσόν... δίνοντας μας μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη πορεία του σε σχέση με τη θάλασσα και τα δελφίνια, αλλά και τη προσωπική του ζωή. Ο Ζακ Μαγιόλ αυτοκτόνησε στην Έλμπα της Ιταλίας το 2001 σε ηλικία 74 ετών. Ήταν και σεναριογράφος, ενώ υπέγραψε και το βιβλίο Homo Delphinus... η φιλοσοφία του δελφινιού μέσα στον άνθρωπο κι ότι οι άνθρωποι έχουμε υδάτινες ρίζες.

Ο δύτης Jacques Mayol ήταν ασυμβίβαστος με τα κοινωνικά κατεστημένα, όπως όλοι οι άνθρωποι που έχουν να προσφέρουν κάτι μοναδικό κι ακολουθούν τη μοίρα τους. Γεννήθηκε στη Σανγκάη της Κίνας και περνούσε τα καλοκαίρια του στην Ιαπωνία. Αύριο το ντοκυμαντέρ Dolphin Man κάνει την αθηναϊκή του πρεμιέρα στον Κινηματογράφο Δαναό, όπου θα βρίσκεται και ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ Ζαν-Μαρκ Μπαρ, ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μαγιόλ στο Απέραντο Γαλάζιο. Στο ντοκυμαντέρ υπάρχουν σπάνια αρχειακά φιλμ, αλλά και σύγχρονες υποβρύχιες λήψεις. Ο “άνθρωπος δελφίνι” Μαγιόλ με τις υπεράνθρωπες καταδύσεις του, μας κληροδοτεί μια αλήθεια, ότι η ελεύθερη κατάδυση είναι πρώτα απ' όλα μια κατάδυση στον εαυτό μας... ένα εσωτερικό ταξίδι.

Ο Μαγιόλ έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, συνδέοντας την ελεύθερη κατάδυση με το εσωτερικό ταξίδι στον βαθύτερο εαυτό. Η κατάδυση γι'αυτόν ήταν μια κατάσταση μυαλού σε συνδυασμό με γιόγκα. Το ντοκιμαντέρ Dolphin Man μεταφέρει επίσης το μήνυμα του Ζακ Μαγιόλ και των συνεργατών του για την προστασία της θάλασσας, καθώς και τη βιωματική εμπειρία της επανασύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση. Από την Κάρπαθο ως τις Μπαχάμες και από το νησί Έλμπα της Ιταλίας ως την Ινδία και την Ιαπωνία, τα παιδιά του, φίλοι και συνεργάτες του, όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κατάδυσης William Trubridge και Umberto Pelizzari, μοιράζονται τις εμπειρίες τους και το όραμα αυτού του παγκόσμιου πρωτοπόρου για τον υποβρύχιο κόσμο και τα δελφίνια του.

Ο Ζαν Μαρκ Μπαρ ο οποίος δέχτηκε να γίνει και ο αφηγητής του «Dolphin man» όταν είδε την πρώτη κόπια της ταινίας είπε «επιτέλους μια ταινία που δικαιώνει τον Μαγιόλ»! Ο 58 χρονος σήμερα Ζαν Μαρκ Μπαρ έχει ταυτιστεί με τον Ζακ Μαγιόλ από τότε που τον υποδύθηκε στην ταινία «Απέραντο γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν.. της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έγιναν στην Αμοργό κάνοντας διάσημο το ελληνικό νησί. Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία της ταινίας, αφού όταν διανεμήθηκε το 1988 έμελλε να γίνει η πιο εμπορική ταινία του Γαλλικού κινηματογράφου εκείνη την εποχή κι ο Μπαρ δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του. Είναι η επιτυχία που εξακολουθεί να τον «καταδιώκει». Ο Ζαν Μαρκ Μπαρ ήρθε στην Αθήνα και μαζί με τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο μίλησαν το μεσημέρι της Τρίτης 30 Ιανουαρίου στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Τη Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου στον ημιόροφο του Δαναού, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την 10λεπτη ταινία 360 μοιρών Dolphin Man VR. Η Samsung με το Gear VR προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία στους θεατές της ταινίας να πραγματοποιήσουν ελεύθερη κατάδυση στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας. Το Dolphin Man έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου του Τόκιο, της Θεσσαλονίκης και της Αδελαΐδας, ενώ η πρεμιέρα στη βόρειο Αμερική θα γίνει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαϊάμι τον Μάρτιο 2018. Η κινηματογραφική της διανομή στην Ελλάδα περιλαμβάνει προβολές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο και το Ηράκλειο από το CineDoc, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τη Samsung, το Authentic Big Blue, το WWF, την AIDA, το Moving Docs και το Περιοδικό Φωτογράφος.

Σε παραγωγή της εταιρείας Anemon, το ντοκιμαντέρ είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας (EKK και EΡT), Γαλλίας (ARTE, CNC, Region Pays de la Loire), Καναδά (Knowledge, TVO, Canal D, Canada Media Fund, OMDC), Ιαπωνίας (WOWOW), Ιταλίας (Sicilian Film Commission), με τη συμμετοχή των καναλιών SVT-Σουηδία, RTS-Ελβετία, DBS-Ισραήλ και CYBC-Κύπρος, με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ε.Ε., των κινηματογραφικών φακών Angénieux και της ΑΝΕΚ. Μετά το τέλος των προβολών ως τις 5 Φεβρουαρίου, θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, στη οποία θα συμμετέχει και ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος.

Ο Λευτέρης Χαρίτος σπούδασε σκηνοθεσία στο Royal College of Arts στο Λονδίνο. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους και σειρές για την ελληνική τηλεόραση, όπως την Άμυνα Ζώνης με τον Φίλιππο Τσίτο και τις σειρές ντοκιμαντέρ της Anemon Productions, 1821 και το Ταξίδι της Τροφής. Συνεργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Σινεμά» των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, διδάσκοντας κινηματογράφο σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το Dolphin Man είναι το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Φιλμογραφία
1992 Strawberries (μμ)
1993 A Week Later (μμ)
1998 Να Με Προσέχεις (μμ)
2000 Φλεγόμενη Στέλλα (μμ)
2001 The End (μμ)
2011 Η Νύφη (μμ)
2017 Dolphin Man (ντοκ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου