Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Πιπερόριζα ή τζίτζερ




Από καιρό ήθελα να γράψω για το τζίτζερ και ξαφνικά βλέπω τη νέα διαφήμιση της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποίας «έχεις δοκιμάσει τζιτζιμπύρα;» για το νέο προϊόν τους « 1842 Ginger Beer». Έπειτα είναι και η πρωϊνή ναυτία (hyperemesis gravidarum) της Duchess of Cambridge Kate Middleton, όπου τα επίσημα χείλη της  Alison Edwards, Senior Lecturer in Midwifery at Birmingham City University λένε ότι το ginger μπορεί να την ανακουφίσει από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Στην αγορά το τζίτζερ ή πιπερόριζα το βρίσκουμε στη μορφή ρίζας, σα μπαχαρικό (σε σκόνη), σιρόπι, αιθέριο έλαιο, κάψουλα, βάμμα...  Η τζιτζιμπίρα είναι παραφθορά της αγγλικής λέξης  gingerbeer, ένα αναψυκτικό που φτιάχνεται με συστατικά το λεμόνι, το τζίντζερ, νερό και ζάχαρη.


Στην Ελλάδα τζιτζιμπύρα παράγεται στην  Κέρκυρα ως κατάλοιπο της αγγλικής κυριαρχίας στο νησί και αν βρεθείτε μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε. Το 1842 τα Ιόνια Νησιά απολαμβάνουν τη δροσιά της Τσιτσιμπύρας. Είναι ένα εκρηκτικό μείγμα και γι' αυτό και δε μεταφέρεται εύκολα. Στην Κέρκυρα, τζιτζιμπύρες παραδοσιακά φτιάχνει ο Χειμαριός στους Καλαφατιώνες. Φέτος το καλοκαίρι οι παραγωγοί των εξαίρετων μπυρών της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας παρουσίασν το νέο δημιούργημα τους, την 1842 Ginger Beer με αυτά τα λόγια... «170 Χρόνια μετά η Ιστορία ταξιδεύει στο Μέλλον...  Δεν έχει από το να τη δοκιμάσετε και να γίνει το ποτό του καλοκαιριού !»  Προτείνω λοιπόν, να την απολαύσετε παγωμένη φρέσκια 5-6 μέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής της με μπόλικα παγάκια.


Το τζίτζερ μπαίνει σε όλα τα φαγητά, όπως τα κοινά μπαχαρικά, τρώγεται ωμό ή σε σκόνη. Προέρχεται από την Aνατολή. Oι Kινέζοι το συνιστούν πάνω από 2000 χρόνια για τη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Eίναι αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας.  Στην Ασία το έλεγαν ζιντεμέλ, οι Δυτικοί το είπαν τζίντζερ (ginger) και οι Έλληνες πιπερόριζα.  Θεωρείται από τα πιο μελετημένα φυτά στον κόσμο και έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες για να αποκρυπτογραφηθεί η χημική σύνθεση και να αποδειχθούν οι ευεργετικές του ιδιότητες. 


H φρέσκια ρίζα συντηρείται στο ψυγείο για δύο εβδομάδες περίπου και δεν πρέπει να την ξεφλουδίσετε όλη, γιατί θα αλλοιωθεί γρήγορα και θα χαθούν τα θρεπτικά της συστατικά. Φροντίστε να ξεφλουδίζετε κάθε φορά μόνο το σημείο, που πρόκειται να καταναλώσετε. Σήμερα η ποιοτικότερη πιπερόριζα καλλιεργείται στην Kαραϊβική. Κανονικά για να είναι φρέσκια, η ρίζα πρέπει να είναι λεία, χωρίς ρυτίδες και σκληρή με ομοιόμορφο χρώμα. Αλλιώς κάποια σημεία είναι μαλακά, ρυτιδιασμένα ή με διαφορετικό χρώμα. H χαρακτηριστική γεύση του τζίτζερ νοστιμίζει φαγητά, σάλτσες, γλυκά, ροφήματα και κοκτέιλ ποτών. Mπορείτε να το καταναλώσετε ωμό, αλλά και μαγειρεμένο.


Ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, ένα συστατικό που όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Κυρίως όμως έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Tο τζίντζερ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 80%), όμως περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο, και πολυφαινόλες στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του. Το τζίντζερ ανήκει στην ίδια κατηγορία με την ισχυρή αντικαρκινική ουσία κουρκούμη και είναι γνωστό για την ικανότητά του να συρρικνώνει τους όγκους. 



Έχει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη απ’ ό,τι πολλά φάρμακα κατά του καρκίνου, τα οποία έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικά και μερικές φορές ενδέχεται να επιταχύνουν τον θάνατο ορισμένων ασθενών.  Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του τζίντζερ ξεπερνούν κατά πολύ ακόμη και προηγμένα φαρμακευτικά. Οι επιστήμονες όμως προειδοποιούν μπορεί από τις περισσότερες έρευνες να προκύπτουν θετικά αποτελέσματα για την επίδραση του, ωστόσο δεν θα πρέπει να το παρακάνετε, γιατί δεν αποκλείονται πιθανές παρενέργειες από τη συστηματική μακροχρόνια λήψη του. H κατανάλωσή του πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 2 ετών.


Συγκεκριμένα σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ αποδείχτηκε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ κατάφερε να συρρικνώσει το μέγεθος του όγκου του προστάτη στα ποντίκια σε ποσοστό 56%. Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες παρατηρήθηκαν ταυτόχρονα με τον ρόλο του στη μείωση της φλεγμονής, καθώς αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Φημίζεται λοιπόν, για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες. Bοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση.



Tη ρίζα θα τη βρείτε σε σουπερμάρκετ και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και βιολογικών προϊόντων. Πιστεύεται ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων. Παρ' όλα αυτά, απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των πιθανών του δράσεων στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Tο αιθέριο έλαιο, το σιρόπι, τις κάψουλες και το βάμμα θα τα αναζητήσετε σε επιλεγμένα φαρμακεία. Για δυσπεψία – ναυτία κι αν μετά το φαγητό νιώθετε φούσκωμα, πιείτε ένα τσάι με τζίντζερ. Φτιάξτε το τσάι σας όπως συνήθως και προσθέστε 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ. Tο ίδιο κάντε αν έχετε ναυτία.


Tο μπαχαρικό θα το αγοράσετε σε μεγάλα σουπερμάρκετ, καθώς και σε μαγαζιά μπαχαρικών. Με χρήση κομματάκια τζίτζερ θα δώσετε στη σαλάτα σας πιο πικάντικη γεύση και περισσότερες ευεργετικές ουσίες. Οι σεφς λένε ότι ταιριάζει υπέροχα με τις πράσινες σαλάτες, που συνοδεύονται από ντρέσινγκ με λεμόνι. Mπορείτε ακόμη να βάλετε τριμμένο τζίτζερ ή τζίντζερ σε διάφορα γλυκά, όπως σε κουλουράκια, μπισκότα και κέικ. Για το κρυολόγημα προτείνεται σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό να βάλετε 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή τριμμένη φρέσκια ρίζα, 2-3 σταγόνες λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι. Στο τσάι ή στο χαμομήλι σας μπορείτε να προσθέσετε αντί για τριμμένο τζίτζερ, μία μόνο σταγόνα αιθέριο έλαιο τζίτζερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου