Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Η Σύνοδος για τη Κλιματική Αλλαγή 2014 στη Νέα Υόρκη και η προβολή “illUmiNations: Protecting Our Planet” 
Οι πιέσεις προς τους ηγέτες αυξάνονται και για πρώτη φορά ένας τόσο μεγάλος αριθμός ηγετών έδωσε το «παρών» σε μια διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι μαζικές κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 2.000 πόλεις στον κόσμο έδωσαν το στίγμα. Μόνο στη Νέα Υόρκη περισσότεροι από 300.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους και μαζί τους και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. Αρνητική ένδειξη ήταν η απουσία από τη σύνοδο για το κλίμα, ηγετών από χώρες όπως, η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία που μαζί με τις ΗΠΑ διατηρούν τα πρωτεία στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Η σύνοδος της Νέας Υόρκης αποσκοπούσε στην ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων πριν από τη μεγάλη διάσκεψη του Παρισιού το 2015.  


Σύμφωνα με τον διεθνή  Τύπο, είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του Μπαράκ Ομπάμα για να συνεισφέρει αποφασιστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μετά την αποτυχία διάσκεψης στην Κοπεγχάγη πριν πέντε χρόνια. Οι εκπομπές αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 2,5% το 2014, φθάνοντας τους 37 δισεκατομμύρια τόνους παγκοσμίως. Όμως ο στόχος για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου είναι δύσκολα επιτεύξιμος, με βάσει τα τελευταία στοιχεία. Η έκθεση UN επισημαίνει ότι η μικρής κλίμακας βιολογική γεωργία είναι ο μόνος τρόπος για να τραφεί ο κόσμος. Επίσης λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου, η ενασχόληση του τοπικού πληθυσμού με την τουριστική ανάπτυξη οικοδομεί ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές κοινωνίες.


Έξω από τα Κεντρικά γραφεία των United Nations, όπου διαδραματιζόταν η σύνοδος για τη Κλιματική Αλλαγή, η Oceanic Preservation Society (OPS)  οργάνωσε ένα event με την ονομασία  illUmiNations   ένα οπτικό σόου με προβολή στους τοίχους των κτιρίων των Ηνωμένων Εθνών, που εξιστορούσε για τη Κλιματική Αλλαγή και πρότεινε δράσεις, που πρέπει να παρθούν. Με τίτλο “illUmiNations: Protecting Our Planet”, οργανώθηκε από την Oceanic Preservation Society (OPS) σε συνεργαία  Obscura Digital, και πραγματοποιήθηκαν από τις 7:30 ως 11 p.m. το απόγευμα του προηγούμενου Σαββάτου. Με τις striking σκηνές, η προβολή ήταν μια εντυπωσιακή οπτική υπενθύμιση για το πιο είναι το πρόβλημα, καθώς τα μέλη και οι ηγέτες θα συγκεντρώνονταν τη Τρίτη στις 23 Σεπτεμβρίου 2014. 


Οι προβολές γίνονταν και πάνω στο 30 ορόφων κτίριο των Ηνωμένων Εθνών προκαλώντας το ενδιαφέρον κάθε περαστικού. Όλο το event προκάλεσε μια ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση. Η OPS έγινε γνωστή για τη παραγωγή το 2009 του βραβευμένου με το Academy Award- documentary “The Cove,” , όπου ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Louie Psihoyos ένωσε μια ομάδα καλλιτεχνών και ακτιβιστών και αποκαλύπτει τα θεματα των απειλούμενων υπό εξαφάνιση ειδών. Σύμφωνα με τις εκθέσεις περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών θα αφανιστούν έως το 2050 εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, χωρίς δυνατότητα αναστροφής, ακόμη κι αν ξεκινήσουν σήμερα οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών. Οι κλιματικές αλλαγές των επόμενων ετών προβλέπεται να οδηγήσουν στην εξαφάνιση του 25% της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη. 


Η καταστροφή, που πρόκειται να αντιμετωπίσει η Γη προκαλεί πραγματικά σοκ, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο είδη θα έχουν εξαφανιστεί έως το 2050. Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει κάθε μέρα προϊόντα μεγαλύτερα σε βάρος από το βάρος του, συντηρώντας μια παγκόσμια κουλτούρα υπερβολής, που προκύπτει ως τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη, σύμφωνα με μια μελέτη που έχει δημοσιευθεί από το Ινστιτούτο Worldwatch.  Ο Τουρισμός βοηθά τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια ποικιλία δεξιοτήτων και προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες ως ένας τομέας υπηρεσιών που διαπερνά τη γεωργία, τις οικοδομές ή τη χειροτεχνία. Ο τουρισμός δημιουργεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η ικανότητά του να βγάζει τους ανθρώπους από τη φτώχεια, να προωθεί τη χειραφέτηση των φύλων και να προστατεύει το περιβάλλον,  τον έχει κάνει ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την επίτευξη θετικών αλλαγών σε όλο τον κόσμο.


O Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας από το βήμα του ΟΗE δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν την ευθύνη, που τους αναλογεί στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την πρωτοβουλία που απαιτείται για τη λήψη μέτρων. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται ταχύτερα από τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την αντιμετώπισή του. Τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε σε αυτή την προσπάθεια είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλες οι χώρες, του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου» σημείωσε. Προτού ανέβει στο βήμα του ΟΗΕ για την ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της κινέζικής κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί, με τον οποίο συμφώνησε ότι οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές, «πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους».


Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Ντι Κάπριο. Ο διάσημος ηθοποιός δήλωσε ότι «στις ταινίες, πολλές φορές υποδύομαι χαρακτήρες που λύνουν υποτιθέμενα προβλήματα.  Πιστεύω ότι με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισε η ανθρωπότητα την κλιματική αλλαγή. Ήταν λες και αν προσποιούμασταν ότι η κλιματική αλλαγή δεν ήταν αληθινή, θα την κάναμε να εξαφανιστεί.  Νομίζω όμως ότι τώρα ξέρουμε καλύτερα". Η τοποθέτηση του Ντι Κάπριο έρχεται λίγες ημέρες μετά την συμμετοχή του σε πολυπληθή διαδήλωση στο Μανχάτταν ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Τόνισε ότι "Κάθε εβδομάδα έχουμε νέα γεγονότα για το κλίμα, κάτι που αποτελεί απόδειξη ότι η επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή είναι εδώ.  Δεν πρόκειται για κάτι φιλοσοφικό, ούτε υπερβολικό.  Είναι γεγονός". ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για ΟΜΙΛΙΑ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΙ ΚΑΠΡΙΟ


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου