Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Ο Σύλλογος “The Lemnos’ Friends of ANZAC” διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο "Lemnos Island, Armistice of Mudros and the End of WW1: History and Legacies" στη Λήμνο


Τη Δευτέρα16 Απριλίου 2018 έγινε η παρουσίαση του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο "Lemnos Island, Armistice of Mudros and the End of WW1: History and Legacies" στο Σαρόγλειο Μέγαρο. Πολλοί φίλοι του συλλόγου The Lemnos' Friends Of Anzac και στρατιωτικοί παραβρέθηκαν στην αίθουσα της ΛΑΕΔ στις 19.00 κι ενημερώθηκαν σχετικά με το Διεθνές Συνέδριο της Λήμνου, που θα πραγματοποιηθεί 25-28 Απριλίου 2018 στο Varos Village hotel. Τη παρουσίαση έκανε ο εξαιρετικός ηθοποιός Στέλιος Καλαθάς, λημνιός, που αγαπάει πάρα πολύ τον τόπο του. Ανάμεσα στους ομιλητές ο Ταξίαρχος Δελατόλας κι ο Καθηγητής Βλάσης Βλασίδης.

Ο Σύλλογος "The Lemnos’ Friends of ANZAC”, ιδρύθηκε το 2014 με έδρα τη Λήμνο και Πρόεδρο του ΔΣ τον Στέλιο Μάντζαρη. Ο Σύλλογος «Φίλοι των Anzac από την Λήμνο» δημιουργήθηκε με σκοπό την πλήρη ανάδειξη του ρόλου της Λήμνου, κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, και ειδικότερα τη συμμετοχή της στην προετοιμασία και διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης το 1915 από τον στρατό της Entente ( Γαλλία, Ρωσία, Βρετανική Αυτοκρατορία). Η λέξη ANZAC προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Australian New Zealand Army Corps, που στα ελληνικά σημαίνει: Σώματα Στρατού Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος το 1914 (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος) η Αυστραλία ήταν ομοσπονδιακή κοινοπολιτεία μόνο για 13 χρόνια. Η νέα εθνική κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να εδραιώσει τη φήμη της μεταξύ των εθνών του κόσμου.

Το 1915 στρατιώτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, αποτέλεσαν μέρος της συμμαχικής εκστρατείας της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και των Συμμάχων της Adand, που έθεσε ως στόχο να καταλάβει με απόβαση την χερσόνησο της Καλλίπολης, προκειμένου να ανοίξει τα Δαρδανέλια στις συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις. Ο τελικός στόχος ήταν να προχωρήσουν ως την Κωνσταντινούπολη (σημερινή Istanbul στην Τουρκία), την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σύμμαχο της Γερμανίας. Έτσι, στις αρχές Μαρτίου του 1915, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Βρετανοί, έφτασαν στο νησί της Λήμνου, στον κόλπο του Μούδρου, για να προετοιμάσουν την προσχεδιασμένη εισβολή και να οργανώσουν και να χρησιμοποιήσουν το νησί ως βάση για την επούλωση τραυματιών και την υλικοτεχνική υποστήριξη της μάχης, που ήταν έτοιμη να ξεκινήσει.

Τον Απρίλιο του 2015, στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της εκστρατείας, ο Σύλλογος «Φίλοι Των ANZAC από την Λήμνο», υπό τον Πρόεδρο του Συλλόγου, κύριο Στέλιο Μάντζαρη και πλήθος εθελοντών, σε συνεργασία με το Επαρχείο Λήμνου και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διοργάνωσαν με τεράστια επιτυχία πλήθος εκδηλώσεων στο νησί, παρουσίας πρέσβεων και πρόξενων από την Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, την Αγγλία, την Ινδία, την Γαλλία, την διευθύντρια και στελέχη των «Συμμαχικών Νεκροταφείων», του Έλληνα αρχηγού στρατού, της φρεγάτας του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας, των τοπικών αρχών και πλήθος ντόπιων και φίλων του νησιού. Δημοσιογράφοι και ρεπόρτερ από όλο τον κόσμο κάλυψαν την εβδομάδα εκδηλώσεων, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων.

Οι κάτοικοι της Λήμνου συμπεριφέρθηκαν στους Anzacs ως φίλους και συμμάχους, κάνοντας τους να έχουν μια καλή ζωή και στιγμές χαλάρωσης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί. Ειδικότερα στον Μούδρο, υπήρξε άνθηση του εμπορίου και της τοπικής οικονομίας, αλλά και της καθημερινής ζωής των Μουδρινών. Φωτογραφίες και αναμνηστικά από την περίοδο, υπάρχουν σε πολλά από τα μουσεία της Αυστραλίας, καθώς και 5 ελληνικές πόλεις της Αυστραλίας έχουν πάρει την ονομασία «Λήμνος», λόγω της θέσης που διαδραμάτισε η Λήμνος, στη μάχη της Καλλίπολης το 1915. Πολλά από αυτά τα κειμήλια παρουσιάζονται στο νέο μουσείο Anzac στην πόλη του Μούδρου, τον τόπο που ο Στόλος της Κοινοπολιτείας φιλοξενήθηκε, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς επίσης και όταν η Εκστρατεία της Καλλίπολης (Gelipolu στα Τούρκικα ) ξεκίνησε.

Οι πρώτες στρατιωτικές δυνάμεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (ANZAC) αποβιβάστηκαν στην Καλλίπολη στις 25 Απριλίου, συναντώντας σθεναρή αντίσταση από τους υπερασπιστές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ό,τι είχε σχεδιαστεί ως ένα τολμηρό εγκεφαλικό επεισόδιο να χτυπήσει την Τουρκία από τον πόλεμο έγινε γρήγορα ένα αδιέξοδο, και η εκστρατεία σύρθηκε για οκτώ μήνες. Στο τέλος του 1915 οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν εκκενωθεί από την Καλλίπολη, αφού και οι δύο πλευρές υπέστησαν βαριές απώλειες και υπέμειναν μεγάλες δυσκολίες. Πάνω από 8.000 Αυστραλοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί. Αν και η εκστρατεία στην Καλλίπολη απέτυχε στους στρατιωτικούς στόχους της, οι ενέργειες και δράσεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, άφησε σε όλους μια ισχυρή κληρονομιά.
Μαριάνθη Καφετζή - Ραυτοπούλου, Λένα Λιάσκα

Η δημιουργία αυτού, που έγινε γνωστό ως “Θρύλος των Anzac” (Anzac Legend), έγινε ένα σημαντικό μέρος της ταυτότητας και των δύο εθνών, διαμορφώνοντας τους τρόπους που είδαν τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον τους, ώστε η ημέρα της 25ης Απριλίου καθιερώθηκε ως ημερομηνία εθνικής επετείου στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στη Λήμνο, υπάρχουν 2 Συμμαχικά Νεκροταφεία (Commonwealth War Graves), που κρατούν στο χώμα τους, περισσότερους από 1.300 νεκρούς από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (κυρίως) . Ένα είναι το κοιμητήριο του Μούδρου , και το άλλο είναι στο χωριό Πορτιανού, ο τόπος που ο Λόρδος Winston Churchill χρησιμοποίησε ως «φωλιά» για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση αυτής της μεγάλης στιγμής στην Παγκόσμια Ιστορία. Το σπίτι που φιλοξενήθηκε ο Λόρδος Winston Churchill βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το συμμαχικό νεκροταφείο, στο χωριό Πορτιανού.

Τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματίας και φίλος του νησιού κ. Στέλιος Μάντζαρης δραστηριοποιείται εντονότατα, ώστε η Λήμνος να ανακτήσει την θέση, που της ανήκει στην παγκόσμια ιστορία και να γίνει ευρέως νησί για τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε το 1915. Στις 8 Ιανουαρίου 2018 έγινε Τιμητική βράβευση από την UNESCO στο Σύλλογο “The LEMNOS Friends of ANZAC “ για την προσφορά στον πολιτισμό. Ο σύλλογος επιθυμεί να αναδειχτεί η συνέχεια των δεδομένων της αρχαιότητας από το ιστορικό νησί της Λήμνου, που ποτέ δεν έχουν πάρει τη πραγματική θέση και αναγνώριση μέσα στην ιστορία της χώρας μας. Να πραγματοποιηθεί η εκατονταετηρίδα από την Υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου (1918-2018), με την απαραίτητη λαμπρότητα στον Μούδρο, και να αναδειχθεί η συμβολή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου