Τα υπέροχα μικρά
μεζεδάκια, που ετοιμάζουμε συνήθως για
τους φίλους... χορταίνουν προσωρινά και
ανοίγουν την όρεξη για το κυρίως πιάτο.
Πείτε τα όπως θέλετε... ορεκτικά, ορντέβρ
ή σνακ! Αν ψάξετε στη μαγειρική ορολογία
hors d’oeuvres σημαίνει «εκτός από το κυρίως
γεύμα». Κάποτε είπα σε μια φίλη εκδότρια
ότι αν έφτιαχνα ένα βιβλίο μαγειρικής,
θα ήταν με μεζεδάκια και γρήγορα σνακ,
αφού είναι κάτι, που με ενθουσιάζει να
δημιουργώ και να γεύομαι. Είναι και η
αίσθηση ότι τα φτιάχνεις για να τα
μοιραστείς με φίλους και αγαπημένα
πρόσωπα γύρω από μια συζήτηση,
διασκεδάζοντας ή χαλαρώνοντας...
φτιάχνουν τη σωστή ατμόσφαιρα πριν το
φαγητό ή απλά γίνονται μια νόστιμη
παρέα.
Απολαμβάνω
φτιάχνοντας μεζεδάκια για τους φίλους,
γιατί μπαίνει μπροστά η δημιουργική
φαντασία και μπορείς να κάνεις εκπληκτικούς
συνδυασμούς υλικών σε γεύσεις, χρώματα
και σχέδια. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι
τα σνακ για τα παιδικά πάρτυ είναι κάτι,
που χαζεύουμε όλοι για την εφευρετικότητα
και εμφάνιση... αυτές τις αστείες φατσούλες
με υλικά τα καρότα, ελιές, αγγουράκια,
κρακεράκια, καλαμάκια, τυροπιτάκια...
Έτσι αυτά τα υπέροχα σνακ – μεζεδάκια
μπορούν να γίνουν η ατραξιόν της βραδιάς
σε ένα γεύμα ή πάρτυ, να στολίσουν έναν
μπουφέ, να ικανοποιήσουν την ανάγκη
για να τσιμπίσουμε κάτι για το βραδάκι
ή απλά ανοίγουν την όρεξη σαν πρώτο
πιάτο.
Αν υπάρχει
σωστός προγραμματισμός για την αγορά
των υλικών, το συνδυασμό τους και στο
συρτάρι πολλές συνταγές... τότε η
προετοιμασία τους δεν είναι τόσο
κουραστική ή πολύπλοκη. Αν προορίζονται
για πρώτο πιάτο, τότε διαλέξτε υλικά,
που συμπληρώνουν τη γεύση, τη θερμοκρασία
και την υφή του κυρίως πιάτου, που
ακολουθεί... αυτό συμβουλεύουν οι σεφς.
Αν το κυρίως γεύμα είναι από κάποια
έθνικ κουζίνα... π.χ. Κινέζικο, Μεξικάνικο,
Βραζιλιάνικο... το καλύτερο θα ήταν και
τα ορεκτικά να επιλεγούν από την ίδια
εθνική κουζίνα. Στα ορεκτικά αυτά μπορούν
να συμπεριληφθούν και οι σούπες ή
μαριναρισμένες σαλάτες... και να θυμάστε
ότι τα ορεκτικά πρέπει να προκαλούν την
όρεξη κι όχι να χορταίνουν τους
καλεσμένους. Οι σεφς, για παράδειγμα
προτείνουν ένα ορεκτικό από κρύα
θαλασσινά, πριν από ένα κυρίως γεύμα
από μπριζόλες ή ψητό μοσχάρι.
Συνήθως στους
μπουφέδες, που ετοιμάζω υπάρχουν δίσκοι
με έτοιμες νοστιμιές συνδυασμένες όπως
πχ. διαφορετικά τυριά, ζαμπόν, αλλαντικά...
Επίσης είναι πολύ εντυπωσιακό τα κρύα
ορεκτικά να τα έχετε τοποθετήσει σε
πιατέλα, την οποία έχετε τοποθετήσει
πάνω σε σπασμένο πάγο. Τα ζεστά ορεκτικά,
όπως αυτά που περιέχουν κεφτεδάκια,
καλύτερα να σερβίρονται σε πιατέλα
τοποθετημένη σε θερμαινόμενη επιφάνεια
(αν δεν έχετε σχάρα φοντού, μέχρι να
σερβιριστούν κρατήστε τα ζεστά στο
φούρνο μέσα). Ο σημαντικότερος όμως
παράγοντας είναι η εμφάνιση και ο τρόπος
που τα παρουσιάζετε. Πότε ένα μικρό
γλυπτό απλό από λεμόνι ή πορτοκάλι, πότε
ένα ματσάκι φρέσκα μυρωδικά... ακόμη και
κάποια λουλούδια διακριτικά... πάντα
προκαλούν εντύπωση. Η δημιουργία είναι
στο χέρι σας... και υπάρχουν εκατοντάδες
πολύχρωμα βιβλία συνταγών για να
ξεσηκώσετε σχέδια και παρουσιάσεις.
Η ποσότητα είναι
κι αυτό ένα θέμα... πάντα λέμε καλύτερα
να περισσέψουν σνακ και ορντέβρ! Όσο
περισσότερο διαρκεί το πάρτι, η συγκέντρωση
φίλων ή η χαρούμενη ατμόσφαιρα, τόσο
περισσότερο φαγητό θα καταναλωθεί.
Χονδρικά μπορείτε να υπολογίσετε από
πέντε ως επτά κομματάκια για κάθε άτομο.
Επίσης για θέμα οικονομίας μπορείτε να
κρατήσετε μια μικρή ποσότητα από ένα
από τα υλικά του ορεκτικού και να
γαρνίρετε μια άλλη πιατέλα με το υλικό
αυτό. Κάτι, που συστήνουν κυρίως οι σεφς
είναι να προγραμματίσετε, ώστε να υπάρχει
ισορροπία ανάμεσα στα κρύα και ζεστά
σνακ ή ελαφρά και δροσερά ή πολύ
καρυκευμένα και πλούσια ορεκτικά. Έτσι
ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα
επιλογής και πιο ισορροπημένος υγεινός
μπουφές. Συνήθως στα μεγάλα πάρτυ, όπου
δεν υπάρχει χώρος να καθίσουν όλοι και
να φάνε άνετα οι καλεσμένοι, όλοι
προτιμούν μικρά κομματάκια κυρίως
στεγνών ορεκτικών... χωρίς σάλτσες, που
στάζουν ή ρευστά...
Όσο περισσότερο
διαρκεί το γλέντι, τόσο φαγητό θα
χρειαστεί... σ’αυτές τις περιπτώσεις
καλύτερα υπολογίστε 10 με 12 κομμάτια
ορεκτικά ανά καλεσμένο. Λένε, πως η γεύση
των σνακ καλυτερεύει αν μείνουν για
λίγο στο ψυγείο πριν σερβιριστούν.
Ιδιαίτερα τα κρύα πιάτα πάντα φτιάχνονται
αρκετές ώρες πριν. Μόνο αν τα σνακ
πρόκειται να παραμείνουν στο μπουφέ
για αρκετή ώρα, για λόγους υγιεινής θα
πρέπει να τα διατηρήσετε στην απαραίτητη
θερμοκρασία του καθενός απ’αυτά. Για
παράδειγμα οι γαρίδες κοκτέιλ, καλό θα
είναι να διατηρούνται πάνω σε σπασμένο
πάγο... φυσικά αν πρόκειται για αρκετές
ώρες. Οι σεφς για τα ζεστά ορεκτικά, που
ετοιμάζονται εκ των προτέρων, λένε πως
μπορούν να ξαναζεσταθούν πριν το
σερβίρισμα ή να τα φτιάξετε ακριβώς
εκείνη την ώρα. Ίσως τότε να χρειαστείτε
λίγο παραπάνω βοήθεια στη κουζίνα για
τις τελευταίες λεπτομέρειες παρασκευής
τους. Ότι και να αποφασίσετε, τα σνακ –
ορεκτικά πρέπει να είναι μία απόλαυση,
τόσο γι’αυτόν που τα ετοιμάζει, όσο και
για τους καλεσμένους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου