Μεξικό:
ψητό χοιρινό μαριναρισμένο σε τσίλι
(6-8 πιάτα)
Υλικά
3 κουταλιές
τριμμένες πιπεριές τσίλι πασίλα
(ξηραμένες, όχι σπόρια)
1 κουταλάκι
χοντρό θαλασσινό αλάτι
½ κουταλάκι
του γλυκού κύμινο τριμμένο
2 κουταλιές
φυτικό σπορέλαιο
1 κουταλιά
φρέσκο χυμό κίτρου
3 σκελίδες
σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
900 γρ. χοιρινό
ψαρονέφρι ή χοντρές χοιρινές μπριζόλες
(χωρίς κόκαλα, καθαρισμένες από λίπος)
Ψιλοκομμένο
μαρούλι (προαιρετικό)
Ραπανάκια για
γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Ανακατέψτε τις
πιπεριές τσίλι, το αλάτι και το κύμινο
σε μια μικρή λεκάνη και προσθέστε το
χυμό κίτρου και λάδι, τα οποία ανακατεύετε
ώστε να φτιάξετε μια λεία κρέμα. Προσθέστε
το σκόρδο. Κόψτε το χοιρινό κατά μήκος
με το μαχαίρι να μπαίνει στα 2/3 του
πλάτους του κρέατος, ώστε το κρέας να
ανοίξει στα δύο χωρίς όμως να χωρίσουν
τα κομμάτια (σχήμα πεταλούδας). Ανοίξτε
τα δύο φύλλα του κρέατος και κόψτε το
ψαρονέφρι κατά πλάτος σε 8 ίσα κομμάτια.
Χτυπήστε το κρέας με την επίπεδη πλευρά
του μπάτη (ξύλινο σφυράκι για κρέας)
χρησιμοποιήστε πρακτικά κομμάτια
πλαστικού περιτυλίγματος και χτυπήστε
από πάνω.. Απλώστε το μείγμα με τις
πιπεριές τσίλι και στις δύο πλευρές του
χοιρινού και καλύψτε ομοιόμορφα.
Τοποθετήστε το κρέας σε ρηχό πυρέξ και
αφήστε το να μαριναριστεί καλυμμένο
στο ψυγείο για 2 με 3 ώρες. Ετοιμάστε τα
κάρβουνα για τη ψησταριά ή ανάψτε το
φούρνο. Ψήστε το χοιρινό είτε στα κάρβουνα
για 8-10 λεπτά ή στο φούρνο για 6-7 λεπτά
γυρίζοντάς του πλευρά μόνο μια φορά.
Σερβίρετε σε πιάτο στρωμένο με μαρούλι
και γαρνίρετε.
Ιταλία:
Βενετσιάνικα καναπέ (περίπου 24 καναπέ)
Υλικά
12 φέτες σφιχτό
λευκό ψωμί
5 κουταλιές
βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουταλιές
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλυτζάνι
γάλα
90 γραμ. μανιτάρια
ψιλοκομμένα (περίπου 9 μεσαία μανιτάρια)
6 κουταλιές
τριμμένο τυρί παρμεζάνα
2 κουταλάκια
του γλυκού πουρέ από αντζούγιες
¼ κουταλάκι
γλυκού αλάτι
1/8
κουταλάκι μαύρο πιπέρι
Πράσινες
ώριμες ελιές κομμένες σε φέτες
Πράσινες και
κόκκινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
Αντζούγιες
τυλιγμένες σε ρολό για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το
φούρνο στους 180 0C.
Κόβετε τις φέτες του ψωμιού σε κύκλους
χρησιμοποιώντας έναν στρογγυλό κόφτη
(τροχό) περίπου 5 εκατοστά. Σε μια μικρή
κατσαρόλα λειώνετε 3 κουταλιές βούτυρο
και με ένα πινέλο αλείφετε το ψωμί και
από τις δύο πλευρές ελαφρά. Τοποθετήστε
το ψωμί σε αβουτύρωτο φύλλο (ταψί για
μπισκότα) και ψήστε την κάθε πλευρά του
για 5-6 λεπτά... μέχρι να ροδίσουν. Βάλτε
τα στρογγυλά κομματάκια ψωμιού σε σχάρα
και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.
Ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου
στους 220 0 C. Παράλληλα
στην ίδια μικρή κατσαρόλα λειώνετε το
υπόλοιπο βούτυρο. Προσθέστε το αλεύρι
και μαγειρέψτε το ανακατεύοντας μέχρι
να βγάλει φουσκάλες. Προσθέστε το γάλα
και μαγειρέψτε ανακατεύοντας για ένα
λεπτό ή μέχρις ότου να πήξει η σάλτσα
και να βγάλει φουσκάλες (η σάλτσα πρέπει
να είναι πολύ πηχτή). Βάλτε τα μανιτάρια
σε μεγάλη λεκάνη και ρίξτε τους τη
σάλτσα, 3 κουταλιές παρμεζάνα, τον πουρέ
από αντζούγιες, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατέψτε την καλά μέχρι να γίνει μια
ομοιόμορφη μάζα. Αλείψτε ένα κουταλάκι
από το μείγμα με τα μανιτάρια πάνω σε
κάθε ψωμάκι και στη συνέχεια βάλτε τις
φέτες στο ταψί. Ραντίστε τα καναπέ με
την υπόλοιπη παρμεζάνα έτσι ώστε να
πέσει στο καθένα τους ίση ποσότητα.
Γαρνίρετε προαιρετικά. Ψήστε τα καναπέ
στο φούρνο για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρουν
χρώμα... Σερβίρονται ζεστά.
Κίνα:
Μοσχάρι με Κάσιους (4 πιάτα)
Υλικά
1 κομμάτι
φρέσκια πιπερόριζα (περίπου 2,5 εκ.)
450 γραμ. μοσχάρι
κόντρα φιλέτο
4 κουταλιές
σπορέλαιο
4 κουταλάκια
άνθος αραβοσίτου
½ φλυτζάνι
νερό
4 κουταλάκια
σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι
σουσαμόλαδο
1 κουταλάκι
σάλτσα από στρείδια
1 κουταλάκι
Κινέζικη σάλτσα τσίλι
8 ολόκληρα
φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια
2,5 εκατ.
2 σκελίδες
σκόρδο ψιλοκομμένο
2/3 του φλυτζανιού
ανάλατα ψημένα φουντούκια κάσιου
Φρέσκο καρότο
κομμένο σε φέτες και φύλλα θυμαριού για
γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Καθαρίστε και
ψιλοκόψτε την πιπερόριζα. Βγάλτε και
πετάξτε το λίπος από το κρέας και κόψτε
το κατά μήκος των ινών του σε λεπτές
φέτες (περίπου 5 εκατ. καθεμιά). Σε ένα
γουόκ σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε μια
κουταλιά σπορέλαιο και προσθέτετε το
μισό κρέας και το τσιγαρίζετε μέχρι να
πάρει χρώμα (περίπου 3-5 λεπτά). Βγάλτε
το από το τηγάνι και επαναλάβετε με άλλη
μια κουταλιά σπορέλαιο και το υπόλοιπο
κρέας. Σε μια μικρή λεκάνη βάλτε το άνθος
αραβοσίτου, τη σάλτσα σόγιας, το
σουσαμόλαδο, τη σάλτσα από μύδια και τη
σάλτσα τσίλι και ανακατέψτε το καλά.
Ζεσταίνετε τις υπόλοιπες δύο κουταλιές
σπορέλαιο σε μεγάλο τηγάνι σε δυνατή
φωτιά. Προσθέστε την πιπερόριζα, το
κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φουντούκια
κάσιου. Τσιγαρίζετε για 1 λεπτό. Ανακατέψτε
το μίγμα με το άνθος αραβοσίτου και
βάλτε το στο τηγάνι με το κρέας. Αφήστε
το να μαγειρευτεί ανακατεύοντας το που
και που μέχρι να βράσει και να πήξει η
σάλτσα. Γαρνίρετε προαιρετικά.
Αυστραλία:
Κοτοσαλάτα με Ανανά (4 πιάτα)
Υλικά
1 παπάγια
2 ολόκληρα
κομμάτια στήθος κοτόπουλου χωρίς τη
πέτσα και τα κόκαλα
1 μεγάλο κομμάτι
σελινόρριζα
2 κονσέρβες
(225 γραμ.) κομμάτια ανανά
½ φλυτζάνι
φουντούκια μακαντάμια ή φυστίκια
1 φλυτζάνι
μαγιονέζα
2 κουταλάκια
σκόνη κάρυ
Πράσινα
σαλατικά, πρασόσκοινα (τσάιβς) και κουμ
κουάτ κομμένα σε φέτες για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Κόψτε την παπάγια
κατά μήκος στη μέση πάνω σε τάβλα
κουζίνας. Βγάλτε τα σπόρια από το
εσωτερικό της και πετάξτε τα. Καθαρίστε
τη με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με αποφλοιωτή
λαχανικών. Κόψτε σε κύβους τόση παπάγια
όση χρειάζεται για να γεμίσετε 1 φλυτζάνι.
Φυλάξτε την υπόλοιπη παπάγια στο ψυγείο.
Η κομμένη παπάγια γενικώς πρέπει να
χρησιμοποιηθεί μέσα σε χρονικό διάστημα
2 ημερών. Βάλτε το κοτόπουλο πάνω στη
τάβλα κουζίνας και κόψτε το σε κύβους.
Αφήστε το στην άκρη για να ετοιμάσετε
τη σελινόρριζα, κόψτε την άκρη της με
τη ρίζα και τα φυλλαράκια από το επάνω
μέρος της. Κόψτε τη σελινόρριζα σε
διαγώνιες φέτες πάνω στην τάβλα κουζίνας.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάλτε την παπάγια,
το κοτόπουλο, τη σελινόρριζα, τον κομμένο
ανανά και τα φουντούκια μακαντάμια...
ανακατέψτε τα. Σε μικρή λεκάνη ανακατέψτε
τη μαγιονέζα και τη σκόνη κάρρυ. Προσθέστε
το μείγμα της μαγιονέζας στο μείγμα
κοτόπουλου και ανακατέψτε τα καλά. Βάλτε
τη λεκάνη με τη σαλάτα για μια 1 ώρα
τουλάχιστον στο ψυγείο, καλύτερα
σκεπασμένη. Σερβίρετε τη σαλάτα σε
πιατέλα στρωμένη με φύλλα από διάφορα
πράσινα σαλατικά.
Εξωτική
σούπα μανιταριών (6 πιάτα)
Υλικά
1 μικρό κρεμμύδι
6 κουταλιές
βούτυρο ή μαργαρίνη
4 φλυτζάνια
νερό
3 κουταλάκια
ζωμός κότας σε σκόνη
240 γραμ. φρέσκα
εξωτικά μανιτάρια, όπως σέπες, σιτάκε
(είδος της Άπω Ανατολής), όιστερ,
πορτομπέλλο, κρίμινι, μορέλ ή σαντερέλ
ή 240 γραμ. μπάτον μανιτάρια
1 κουταλάκι
χυμό λεμονιού
4 κουταλιές
αλεύρι
¼ κουταλάκι
άσπρο πιπέρι
1 φλυτζάνι
χαφ-εντ-χαφ (αμερικάνικο σκεύασμα, που
αποτελείται από μισή κρέμα και μισό
γάλα) ή ολόπαχη κρέμα
Ροζ όιστερ
μανιτάρια και μικρά φύλλα από σπανάκι
για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Ξεφλουδίστε το
κρεμμύδι και κόψτε το στη μέση με κοφτερό
μαχαίρι κουζίνας μέσα από τη ρίζα. Κόψτε
το σε λεπτές φέτες κάθετα. Ζεσταίνετε
σε μια κατσαρόλα μεγέθους περίπου 2
λίτρων τις δύο κουταλιές βούτυρο... πάνω
σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι το
βούτυρο να λιώσει και να αρχίσει να
αφρίζει. Σωτάρετε το κρεμμύδι στο καυτό
βούτυρο μέχρι να μαραθεί. Προσθέστε 3 ½
φλυτζάνια νερό και ζωμό και σκεπάστε
τα. Βράστε το μείγμα σε δυνατή φωτιά και
μειώστε τη φωτιά σε μέτρια – χαμηλή.
Για να ετοιμάσετε τα μανιτάρια κόψτε
ένα λεπτό τμήμα από τη βάση κάθε μανιταριού
με κοφτερό μαχαίρι και πετάξτε το.
Καθαρίστε τα κεφαλάκια των μανιταριών
σκουπίζοντας τα με μουσκεμένο χαρτί
κουζίνας. Αν χρησιμοποιείτε μανιτάρια
τύπου σιτάκε, σαντερέλ ή μορέλ, κόψτε
σε φέτες και τα κοτσάνια και τα κεφαλάκια.
Προσθέστε το ζωμό και κόψτε και άλλα
είδη μανιταριών και προσθέστε τα.
Κρατήστε τα κεφαλάκια χωριστά. Σιγοβράστε
το μείγμα του ζωμού για 10 λεπτά. Κόψτε
τα κεφαλάκια μανιταριών σε φέτες.
Ζεσταίνετε σε μεσαίο τηγάνι 2 κουταλιές
βούτυρο πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να αφρίζει.
Στο καυτό βούτυρο ανακατέψτε και
μαγειρέψτε τα μανιτάρια μέχρι να
μαραθούν. Έπειτα βάλτε τα στο ζωμό με
πηρούνι. Στο ίδιο τηγάνι λειώστε τις
υπόλοιπες 2 κουταλιές βουτύρου και
ανακατέψτε καλά το αλεύρι και το πιπέρι
και μετά το υπόλοιπο ½ φλυτζάνι νερού.
Τα βάζετε στο ζωμό και τα χτυπάτε με
συρματάκι. Μαγειρέψτε τα μέχρι να πήξει
το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέστε τη κρέμα...χαφ-εντ-χαφ. Βάλτε
τη σούπα σε μπολ και αν θέλετε γαρνίρετε.
Ελλάδα:
Ψητό μπούτι αρνιού (6-8 πιάτα)
Υλικά
3 κουταλιές
μουστάρδα με χοντρούς κόκκους
2 σκελίδες
σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
1 ½ κουταλάκι
λειωμένα φύλλα δεντρολίβανου
½ κουταλάκι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 αρνίσιο
μπούτι (περίπου 1.800 γραμ.) καλά καθαρισμένο
από λίπος, ξεκοκαλισμένο τυλιγμένο και
δεμένο
Ζελέ δυόσμου
προαιρετικό
Εκτέλεση
Κάψτε το φούρνο
στους 200 0C. Ανακατέψτε
τη μουστάρδα, το σκόρδο, το δεντρολόβανο
και το πιπέρι και τρίψτε το μείγμα στην
επιφάνεια του κρέατος. Καλύψτε το κρέας
και αφήστε το στο ψυγείο για διάστημα
μιας ημέρας πριν ψηθεί. Βάλτε το αρνί
πάνω σε μια σχάρα κρέατος μέσα σε ρηχό
ταψάκι για ψητά. Βάλτε το θερμόμετρο
για ψητά στο σημείο του αρνιού με το
περισσότερο ψαχνό. Ψήστε το κρέας για
15 λεπτά. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία φούρνου
στους 160 0C και ψήστε το
κρέας για περίπου 1 ώρα και 1 τέταρτο...
μέχρι να δείξει το θερμόμετρο 70 βαθμούς
για ένα μέτρια ψημένο κρέας. Όταν το
θερμόμετρο δείξει τη θερμοκρασία που
θέλετε, βγάλτε το κρέας από το φούρνο
και βάλτε το σε τάβλα κουζίνας. Τυλίξτε
το μέσα σε αλουμινόχαρτο και αφήστε το
να ψηθεί σε χλιαρό μέρος για 10 λεπτά. Η
εσωτερική θερμοκρασία του ψητού θα
συνεχίσει να ανεβαίνει. Κόψτε το σχοινί
με ψαλίδι και πετάξτε το. Κόβετε το ψητό
σε λεπτές φέτες και σερβίρετε συνοδεύοντας
το με σάλτσα ή σάλτσα δυόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου