Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Η αγορά ενός κλιματιστικού


Η αγορά ενός κλιματιστικού είναι κάτι αντιοικολογικό, αφού η χρήση τους επιβεβαιωμένα επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές αερίων συμβάλλοντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και παράλληλα στις μεγάλες πόλεις δημιουργούν το φαινόμενο της «αστικής νησίδας». Είναι κάτι ενεργοβόρο για το περιβάλλον και ήδη από τον πρώτο λογαριασμό ρεύματος όλοι διαπιστώνουν μια αύξηση κατά μέσον όρο 25% (για ένα δυάρι διαμέρισμα) στις τιμές.
 
Επίσης η χρήση των κλιματιστικών συνδέεται και με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως π.χ. τη Νόσο των κλιματιστικών ή νόσος των λεγεωνάριων, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τα ηλικιωμένα άτομα. Γι’αυτό και η επιλογή τους και η χρήση τους θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Στη χώρα μας είναι λίγο πιο σπάνιο, αλλά ο κεντρικός κλιματισμός κατοικίας με μια κεντρική μονάδα και σύστημα εξαερισμού αποτελεί μια πιο αποδοτική, αν και ιδιαίτερα δαπανηρή λύση. Όμως έρχεται η στιγμή όπου δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά και προχωράς στην εγκατάσταση ενός κλιματιστικού, ιδιαίτερα κάτω από το βάρος της θερινής ζέστης και τα προβλήματα υγείας, που μπορούν να προκληθούν όταν δεν υπάρχει άλλη λύση.

Το πρώτο λάθος, που γίνεται είναι όταν σπεύδουμε στην αγορά ενός κλιματιστικού με το πρώτο κύμα ζέστης απευθυνόμενοι σε ανειδίκευτους πωλητές ή παρασυρόμενοι από κάποια διαφήμιση. Το πρώτο σωστό βήμα είναι να απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό, έτσι ώστε το κλιματιστικό να καλύπτει τις ανάγκες του χώρου μας και να καλύπτει την επιθυμία μας για έναν υγιεινό και άνετο τρόπο διαβίωσης. Είναι αλήθεια...συμβαίνει... τα τελευταία χρόνια σημειώνονται τα θερμότερα καλοκαίρια και δυστυχώς αυτό δείχνει ότι δεν μπορεί να αναστραφεί.
 
Οι περιβαλλοντολόγοι και άλλοι επιστήμονες προειδοποιούν για την αύξηση της θερμοκρασίας από 1,5 0C ως 4 0C αυτόν τον αιώνα κι αυτό μόνο αν μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αερίων, που βλάπτουν... αλλιώς θα έχουμε κι άλλη άνοδο παγκοσμίως. Η επιστημονική Κοινότητα προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της αύξησης των +2 0C βαθμών λόγω της Κλιματικής Αλλαγής και ήδη υπάρχουν οι στόχοι μέχρι το 2020... που έχουν μετατεθεί με υλοποίηση προγραμμάτων μέχρι το 2030. Είναι πια απαραίτητο να προφυλασσόμαστε από τη ζέστη και όταν ξεκινάμε μια νέα κατασκευή να χρησιμοποιούμε όλα τα φυσικά μέσα, που μπορούμε και τις νέες οικολογικές τεχνολογίες.

Τα κλιματιστικά επιβαρύνουν την υγεία μας με πολλούς τρόπους, όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής σχεδόν τα έχει επιβάλλει. Όταν περνάμε από έναν κλιματιζόμενο χώρο σ’έναν άλλο με φυσική θερμοκρασία, γινόμαστε ιδιαίτερα ευάλωτοι και συχνά αρρωσταίνουμε... αναπνευστικά προβλήματα, κρύωμα, «πιάσιμο»... Γι’αυτό όταν χρησιμοποιούμε αιρκοντίσιον, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 7 0C και σε καμιά περίπτωση δε μειώνουμε τη θερμοκρασία κάτω από τους 250C. Είναι πολύ καλό να φυτεύουμε φυτά και στους εσωτερικούς χώρους, δροσίζουν, φιλτράρουν τον αέρα, απορροφούν τοξικές ουσίες, ξεκουράζουν το μάτι... βοηθούν να δημιουργηθεί μια φυσιολογική εξισορροπιστική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τον κλιματισμό. Τα φύλλα των φυτών εκτός τους ότι απορροφούν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, εξατμίζουν νερό με αποτέλεσμα να ρυθμίζονται τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Υπάρχουν συγκεκριμένα φυτά κατάλληλα για τους εσωτερικούς χώρους όπως η αζαλέα, το χλωρόφυτο (ιπτάμενος Ολλανδός), το χρυσάνθεμο, ο φίκος μπένζαμιν, ο κισσός... κι άλλα. Για παράδειγμα η Αζαλέα εξολοθρεύει την αμμωνία, κύριο συστατικό των υγρών για τα τζάμια και ορισμένων καθαριστικών για το πάτωμα, ενώ ο φίκος μπένζαμιν εξουδετερώνει τη φορμόλη βασικό συστατικό του αφρού μονώσεων, της κόλλας στις μοκέτες, του χαρτιού συσκευασίας, των καθαριστικών για το σπίτι και για το στεγνό καθάρισμα των ρούχων...

Η επιλογή του κλιματιστικού δεν είναι εύκολη... υπάρχουν οι αυτόνομες κλιματιστικές μονάδες ή ο κεντρικός ή ημικεντρικός κλιματισμός ενός κτιρίου. Επίσης ο ενδοδαπέδιος δροσισμός ή θέρμανση της κατοικίας, όπως και ο κεντρικός κλιματισμός τοποθετούνται μόνο κατά την κατασκευή του σπιτιού ή κατά την ανακαίνιση του. Εμείς προβλέψαμε για ενδοδαπέδιο σύστημα σωληνώσεων θέρμανσης και όχι δροσισμού, οπότε το αιρκοντίσιον ήταν αναπόφευκτο. Τα σύγχρονα διαιρούμενα κλιματιστικά διαθέτουν μηχανισμό inverter, δηλαδή μπορούν να καταναλώνουν ως και 30% λιγότερη ενέργεια από όλα τα υπόλοιπα, αν και η τιμή τους είναι λίγο πιο υψηλή. Τι είναι τα διαιρούμενα; Τα split system (διαιρούμενα) έχουν αθόρυβη εσωτερική μονάδα, ενώ η εξωτερική είναι κάπως θορυβώδης για τους γείτονες. Τα διαιρούμενα κλιματιστικά τοίχου χρειάζονται εγκατάσταση από εξειδικευμένους ψυκτικούς, οι οποίοι ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου, και τις δικές μας, θα προτείνουν το κατάλληλο κλιματιστικό. Τα monobloc με αεραγωγό τείνουν να καταργηθούν, καθώς έχουν μικρή ισχύ και είναι θορυβώδη. Όλα τα κλιματιστικά χωρίζονται γενικώς σε φορητά ή σταθερά. Τα φορητά κοστίζουν λιγότερο, αφού δεν χρειάζονται εγκατάσταση από ψυκτικό, όμως δεν έχουν καλή απόδοση και οικονομία.

Μη ξεχνάτε ότι τα εξωτερικά μέσα προστασίας ... τέντες, φυτά, παντζούρια, στέγαστρα κι άλλα, είναι πιο αποτελεσματικά από τα εσωτερικά. Η δημιουργία σκιάς με διάφορους τρόπους... με δέντρα, κλείνοντας περσίδες, παντζούρια, κουρτίνες, τα κλειστά παράθυρα... σε κάθε περίπτωση είναι η αποτελεσματικότερη λύση για να προστατευτούμε από τον ήλιο και τη ζέστη. Τα σύγχρονα μοντέρνα σπίτια γίνονται με σχεδιασμό ημικεντρικού ή κεντρικού κλιματισμού, μια σημαντική επένδυση, που γίνεται αποκλειστικά από ειδικούς. Ο κεντρικός κλιματισμός κατοικίας με μία κεντρική μονάδα και σύστημα εξαερισμού αποτελεί μια πολύ αποδοτική λύση προσφέροντας ισορροπία στην ατμόσφαιρα.
 
Ο ημικεντρικός κλιματισμός γίνεται με εξωτερικές μονάδες, που τοποθετούνται σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά... είτε είναι μονάδες τοίχου inverter με οικονομία σε ρεύμα και ενέργεια είτε με καναλάτες μονάδες inverter, είτε μονάδες τοίχου σταθερών στροφών ή flexi μονάδες δαπέδου σταθερών στροφών... Γενικά οι αυτόνομες κλιματιστικές μονάδες ψύχουν ένα χώρο και είναι σχετικά μικρές σε όγκο, τοποθετούνται στον τοίχο ή στο δάπεδο, συχνά κοντά σε παράθυρο... Το καλύτερο είναι όταν σχεδιάζουμε να χτίσουμε σπίτι, να φροντίζουμε η θέρμανση και ο δροσισμός να βασίζονται στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου