Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

H GREENPEACE για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αρκτική



Πριν λίγες μέρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε με Ψήφισμά του το όραμα να ανακηρυχτεί η Αρκτική σε παγκόσμιο καταφύγιο! Ένα μεγάλο βήμα προόδου και μία νίκη 5 εκατομμυρίων ανθρώπων, που έχουν υπογράψει και στηρίξει αυτή την εκστρατεία! Ειδικά στην Ελλάδα, έχουμε πολλούς λόγους για να είμαστε υπερήφανοι: αρκεί μόνο να θυμηθούμε το Ice Ride, την ποδηλατοπορεία για την Αρκτική, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2.000 άτομα και αναδείχθηκε ως μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο! Τώρα, πρέπει να συνεχίσουμε πιο δυναμικά από ποτέ! Ο Αρκτικός Ωκεανός παραμένει η λιγότερο προστατευμένη περιοχή του πλανήτη. Φαίνεται εξωπραγματικό, που τα κράτη με φαινομενικά έντονη περιβαλλοντική ηθική έχουν αποτύχει τελείως να προστατεύσουν αυτό το σημαντικό κομμάτι της ίδιας τους της «πίσω αυλής».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε Ψήφισμα, που προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος στην Αρκτική. Μεταξύ άλλων, καλεί για τη δημιουργία ενός Καταφυγίου στην περιοχή της ανοιχτής θάλασσας που περιβάλει τον Βόρειο Πόλο. Αυτό αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προόδου για την εκστρατεία της Greenpeace! Είναι η δεύτερη ένδειξη, μετά την υποστήριξη της ιδέας του καταφυγίου στην Αρκτική από την Φινλανδία, της ύπαρξης ενός διεθνούς κινήματος που διεκδικεί μόνιμη προστασία μίας από τις μεγαλύτερες και πιο αγνές περιοχές του πλανήτη: μία ζώνη 2,8 εκατομμυρίων km2, που θα αποτελεί κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Θα είναι η μεγαλύτερη ζώνη διατήρησης που υπάρχει, που θα προστατεύει τα ιχθυαποθέματα, τα είδη ζώων που εξαρτώνται από τον πάγο και μία τεράστια ποικιλία ειδών ψυχρού νερού. Επιπλέον, η χρησιμότητά της Αρκτικής στην προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση που του προκαλούμε είναι θεμελιώδους σημασίας: δεν αποκαλείται τυχαία το ‘κλιματιστικό’ του πλανήτη από τους επιστήμονες…

Το ψήφισμα επίσης καλεί για μέτρα απαγόρευσης της αλιείας στην αρκτική ανοιχτή θάλασσα. Τέτοια μέτρα απορρίφθηκαν μόλις πριν από δύο εβδομάδες, από τα 5 κράτη που ελέγχουν τα νερά της Αρκτικής. Απέτυχαν να εξασφαλίσουν συμφωνία για τον περιορισμό της αλιείας και απλά «ζήτησαν» από τις χώρες να υπακούν στους (ανύπαρκτους) κανόνες. Το ψήφισμα είναι θετική εξέλιξη, αλλά η ανάγκη να πάμε ακόμα ένα βήμα μπροστά είναι ξεκάθαρη, πριν οι χειρότεροι εκπρόσωποι της βιομηχανικής αλιείας, οι γιγάντιες μηχανότρατες, εγκατασταθούν στην Αρκτική. Τέλος, το Ψήφισμα καλεί για κάτι απόλυτα προφανές, που όμως απουσιάζει εντελώς από τις συζητήσεις στο Αρκτικό Συμβούλιο ή στα παράκτια αρκτικά κράτη: μία δεσμευτική συμφωνία για την πρόληψη της μόλυνσης από πλοία και πετρελαιοκηλίδες. Το πώς έχουν καταφέρει να υπεκφεύγουν μέχρι τώρα με φιλικούς προς τη βιομηχανία «Κώδικες Συμπεριφοράς», είναι πραγματικά αξιοσημείωτο. Υπάρχει όμως ένα «μαύρο σύννεφο». Το Ψήφισμα ζητά την εφαρμογή της «αρχής της προφύλαξης» στην ενεργειακή εκμετάλλευση της Αρκτικής, όμως από τη δική μας οπτική αυτή μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: μηδέν εξορύξεις. Εάν αντιμετωπίζεις με σοβαρότητα την προστασία αυτού του εύθραυστου και ευάλωτου οικοσυστήματος, είναι τρέλα να επιτρέψεις να το πλησιάσουν πλατφόρμες και γιγάντια πλοία εξόρυξης πετρελαίου.

Αυτό σίγουρα δεν είναι το τέλος. Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν πολλή δουλειά να κάνουν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σωστά τόνισε ότι οι Υπουργοί δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί σε πρόταση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ από το 2012. Στην πραγματικότητα, από το 2009, οι Υπουργοί Εξωτερικών δεν έχουν κάνει τίποτα για την Αρκτική. Πρέπει, μαζί με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Catherine Ashton, να εμπλακούν στη διεθνή συζήτηση για την Αρκτική, πριν να είναι πολύ αργά. Το ερώτημα είναι τι αντίκτυπο, εντός αλλά και εκτός της Ευρώπης, έχει το Ψήφισμα. Είμαι σίγουρος ότι τα παράκτια κράτη θα είναι δημοσίως ευγενικά, αλλά ιδιωτικά θα… αφρίσουν από το κακό τους. Αντί για αυτό όμως, πρέπει να πάρουν τα μηνύματα που τους έρχονται από πάσα κατεύθυνση και να καταλάβουν ότι κανείς δεν αμφισβητεί την κυριαρχία τους, μόνο την προσέγγισή τους. Ο Αρκτικός Ωκεανός είναι μοναδικός, παραγωγικός και πανέμορφος. Και έτσι πρέπει να παραμείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου