Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Η δημιουργία του Κήπου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με επικεφαλή τον δραστήριο γεωπόνο Νίκο Θυμάκη




Νίκος Θυμάκης, Nikos Thymakis

Θεωρώ τον γεωπόνο Νίκο Θυμάκη ως έναν από τους κορυφαίους στη χώρα και παγκοσμίως, και μετά την πετυχημένη ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ, που είχε στη FLORIADE, τώρα φυτεύει με την ομάδα εθελοντών και φίλων το κήπο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.  Αυτό τον καιρό βρίσκεται στο νησάκι της Χάλκης και στην Κωνσταντινούπολη δημιουργώντας έναν πραγματικά εκπληκτικό κήπο... έναν σημαντικό ιστορικό κήπο αυτό της Θεολογικής Σχολής.  Με ενθουσιασμό διάβασα και την δήλωση για υποψηφιότητα στον δήμο Αθηναίων στον συνδυασμό ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ με υποψήφιο δήμαρχο Αθηνών τον Μάριο Στρόφαλη.


Προσπαθώ να είμαι όσο πιο αντικειμενική μπορώ για τον Νίκο, γιατί είναι ένας πολύ καλός μου φίλος, που θαυμάζω, αλλά είναι πραγματικά ανεξάντλητος δημιουργικά και γνώστης πολύ περισσοτέρων από αυτό το αντικείμενο της γεωπονικής ως επιστήμης.  Υπήρξε επί χρόνια επιστημονικός υπεύθυνος της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς και με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκε ο ΕΣΕΦΥ. Το 2001 ιδρύει την "Ελληνική Εταιρεία Φίλων των Φοινικοειδών" (Greekpalmsociety) και δίνει αγώνα για την ορθή χρήση τους στην Ελλάδα αλλά και τη διάσωση του Κρητικού Φοίνικα. Είναι ο πρώτος, που βρήκε το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών το 2005 στην Κρήτη και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την πρόληψη και αντιμετώπισή του. Έχει κληθεί να δώσει λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα σε Ιταλία, Τουρκία και Κατάρ. Είναι μέλος των Ευρωπαίων Ειδικών Επιστημόνων για τα Φοινικοειδή (EUNOPS).


Έχει κάνει μελέτες για κήπους και βιολογικές φάρμες, με έμφαση στα αρωματικά φυτά. Πιστεύει ότι μόνο μέσα από τη δικτύωση των πολιτών, τις μικρές και μεγαλύτερες συνέργειες, τον προσανατολισμό της Ελλάδας σε αγροτουριστικό μοντέλο και την ανθρωποκεντρικότητα στην πολιτική μπορεί να προκύψει η ανάπτυξη με πραγματικά στοιχεία και αποτέλεσμα. Είναι υπέρμαχος του Συμμετοχικού Σχεδιασμού, της αρχής της θεματικότητας και της χρήσης ενδημικών φυτών. Τελευταία του δουλειά είναι αυτή η διαχείριση και η κατασκευή του ιστορικού κήπου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με βάση τη μελέτη στην οποία συμμετείχε με επιστημονική ομάδα από  το Πανεπιστήμιο NEAPOLIS της Πάφου.

Στις ενέργειες των Συνδέσμων, που αφορούν τον κλάδο του Πρασίνου στην Ελλάδα (Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Γεωπόνων και Επαγγελματιών Πρασίνου-ΠΕΕΓΕΠ, Ελληνικό Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού- ΕΣΕΦΥ, Δίκτυο Κέντρων Κήπου ΦΥΤΟΝΕΤ) παρέστη κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Προύσης και Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης κ.κ.Ελπιδοφόρου και υποστήριξε ένθερμα, η Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου , η οποία τόνισε τη σημασία για την Ελλάδα και τους απανταχού Έλληνες της προσπάθειας αυτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των ελληνικών φορέων Πρασίνου, προκειμένου να προχωρά το έργο σε αναμονή της πολυπόθητης απόφασης για το άνοιγμα της  Θεολογικής Σχολής. 

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου της ανανέωσης και φύτευσης των κήπων της Θεολογικής Σχολής, το οποίο έχουν αναλάβει εθελοντικά τα μέλη των περιβαλλοντικών ενώσεων, εν αναμονή και της πολυπόθητης απόφασης για την επαναλειτουργία της  Σχολής. Το κλιμάκιο της ΠΕΕΓΕΠ επισκέφθηκε για τον σκοπό αυτό την Κωνσταντινούπολη και τη Χάλκη προκειμένου να συμμετάσχει συμβολικά στις εργασίες που γίνονται εκεί αυτήν την περίοδο. Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία της ανάπλασης των χώρων της Σχολής που ξεκίνησε με χορηγία που αφορούσε μεταφορά φυτών παραγόμενων στην Ελλάδα από τα μέλη του ΕΣΕΦΥ (στην οποία συμμετείχαν η ΠΕΕΓΕΠ και το δίκτυο κέντρων κήπου Αθηνών ΦΥΤΟΝΕΤ), ολοκληρώθηκε με τη φύτευση παρτεριών το θεματικό «κήπο της Αγίας Γραφής» και στους τάφους  των Πατριαρχών, πέριξ του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος, που βρίσκεται στη Σχολή. 


Τις θερμές του ευχαριστίες διετύπωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης κ.κ Ελπιδοφόρος προς  τον Πρόεδρο της ΠΕΕΓΕΠ κ. Μιχαήλ Στογιάννο και τα μέλη του κλιμακίου, αναφερόμενος στην σημαντικότητα της προσφοράς των ταλάντων του κάθε ενός από εμάς στην προστασία του Περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, παρά την κρίση. Από την πλευρά του ο κ. Στογιάννος αναφέρθηκε στη σημασία της προσπάθειας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το ρόλο του στην Παγκόσμια Πολιτική για το Περιβάλλον  και  τόνισε το ενδιαφέρον της ΠΕΕΓΕΠ για περαιτέρω συνεργασία σε δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα στη Χάλκη, σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή. 


Στο χαιρετισμό της η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η Θεολογική Σχολή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Ενώ ευχαρίστησε θερμά τους Χορηγούς και Εθελοντές της ΠΕΕΓΕΠ, της ΕΣΕΦΥκαι της προωθητικής του ομάδας  ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ-Hellenic Garden Team και της ΦΥΤΟΝΕΤ χάριν στην προσφορά των οποίων, όπως είπε, ο περιβάλλον χώρος της Σχολής θα αναπλαστεί, επαινώντας τους για την σπουδαία προσφορά και την αγάπη με την οποία περιβάλλουν ένα τόσο ιδιαίτερο έργο. «Είθε η συμβολική αυτή κίνηση να προσδώσει ώθηση στην επιδίωξη όλων μας ο τόπος τούτος να ζωντανέψει και πάλι πνευματικά, οι τάξεις να γεμίσουν και πάλι μαθητές και οι κήποι της να φιλοξενήσουν για μια ακόμη φορά τους νέους μας» ανέφερε  χαρακτηριστικά η Δρ. Σαραντοπούλου. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ΓΓ του ΚΕΑΝ(Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) κ. Ματίνα Κανάκη  προσέφερε στον Σεβασμιότατο συμβολικά ένα PLANETBOOK, το περιβαλλοντικό παιχνίδι για τα σχολεία, με την ευχή να διαδοθεί και στα ελληνικά σχολεία της Πόλης το περιβαλλοντικό μήνυμα. 
 
Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος

Την Κυριακή της  Σταυροπροσκηνήσεως το κλιμάκιο της ΠΕΕΓΕΠ συνοδευόμενο από την Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, παρακολόυθησε την Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου και πήρε την ευλογία του Παναγιοτάτου, ο οποίος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για τη συμμετοχή και ευχές για ευόδωση των προσπαθειών της ΠΕΕΓΕΠ και των άλλων φορέων σε κάθε επίπεδο.Στην συνάντηση με τον Παναγιότατο, η Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού υπογράμμισε, την συμπαράσταση της Ομογένειας στον αγώνα για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Τόνισε δε την μεγάλη σημασία της συμβολής των Εθελοντών και Χορηγών των φορέων πρασίνου της Ελλάδας στην ανάπλαση του περιβαλλοντος χώρου της Σχολής.  Από την πλευρά του ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος διαβεβαίωσε οτι θα επισκεφθεί  συντόμως την Χάλκη προκειμένου να δει την προόδο των εργασιών. Προέτρεψε δε τους απανταχού Έλληνες να μην λησμονούν την Χάλκη και να εξακολουθούν να αγωνίζονται για τα δίκαια του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.



Ο Νίκος Θυμάκης σχετικά με τη συμμετοχή του σε ψηφοδέλτιο δήλωσε ότι: «Είναι η ανακοίνωση υποστήριξης μου προς τα ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ και η πρώτη τοποθέτηση μου για τη συμμετοχή μου στον συνδυασμό αυτό με υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων - Αθηναϊκά πολιτιστικά δίκτυα, τον Μάριο Στρόφαλη. Η επιλογή της φωτογραφίας δεν είναι τυχαία...είναι η "θέα" της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, όπως σχεδίασε να την βλέπει ο επισκέπτης, ο μεγάλος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ, από το "Περίπτερο" του Φιλοππάπου... Στα χνάρια αυτά, μετά απο πολύ σκέψη και θέλοντας να διευρύνω τη ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ σε επίπεδο, που όλοι εμείς θα "επιστρέψουμε" στην ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ, ακούμπησα στα ΔΙΚΤΥΑ.... Με περηφάνεια σας ανακοινώνω επίσημα, ότι συμμετέχω και στηρίζω τον συνδυασμό "ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ" (υποψήφιος Δήμαρχος ο μουσικός και βιολόγος Μάριος Στρόφαλης  προκειμένου να βάλουμε " ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ" (εννοόντας και το Πράσινο ) στο παζλ του Αθηναϊκού καμβά, με ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟΤΗΤΑ και ΣΕΒΑΣΜΟ, με πρόταση αναπτυξιακού μοντέλου, που ταιριάζει στην Ιστορία... ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ! Να δημιουργήσουμε ξανά αυτό, που μας αξίζει. Προτάσεις έχουμε, στην πορεία μας έχουμε εφαρμόσει πολλά και δε μας έχει σταματήσει ΤΙΠΟΤΑ».



Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για συμμετοχή σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και η διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικής πολιτικής σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας, περνά απαραίτητα από την διαφύλαξη του περιβάλλοντος, στα πλαίσια της διατήρησης της ανάπτυξης, με σεβασμό της ατομικής απαίτησης και των εθνικών φυσικών πόρων. Όπως δήλωσε: “Το δικό μας όραμα, για το περιβάλλον και την ανάπτυξη βασίζεται, αρχικά στην αναστροφή και αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών που έχουν προκληθεί, στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών στην υπηρεσία του περιβάλλοντος, νέων καινοτομιών, πρωτοβουλιών για την ποιοτική διαχείριση. Από εισήγησή μου σε workshop τα αποτελέσματα, του οποίου εφαρμόζονται ήδη στην ΚΑΒΑΛΑ....ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ να επεκτείνουμε τα υπάρχοντα και να πάμε σε νέα... μέσα απο τα ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ”.
 
από τη φύτεψη στη Θεσσαλονίκη

O ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ

Το πράσινο το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας….

Ως εισηγητής οΝίκος Θυμάκης, γεωπόνος, ειδ. Σύμβουλος ΕΣΕΦΥ, επιστημονικός υπεύθυνος Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς (thymakis@agroartistico.com ) έχει γράψει ότι ο  ρόλος του ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ δεν είναι απλά καλλωπιστικός ούτε μονοσήμαντα στοιχείο προς διαχείριση. Είναι κατ' ουσία «παιδευτικός». Όλοι μαζί «παράγουμε» και «προάγουμε» …Πράσινο πολιτισμό





Βιογραφικό

Ο Νίκος Θυμάκης γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1996 και από τότε ασκεί το επάγγελμα του Συμβούλου Πρασίνου-Κηποτέχνη. Έχει συνεργαστεί με τα ειδικά περιοδικά για τον κήπο και το Πράσινο , ελληνικά και ξενόγλωσσα . Συνεργάζεται επίσης με σειρές για τον κήπο, με πιο πρόσφατη τους «Κηπουρούς του MEGA» (2011, 2012-Επιστημονικός Σύμβουλος). Έχει διατελέσει Γραμματέας της Επιτροπής Πρασίνου του ΓΕΩΤΕΕ (2008-2010).


 Έχει μεγάλη εμπειρία στο χώρο του Αστικού Πρασίνου και ιδιαίτερα  σε επίπεδο Δήμου. Από το 2000 εργάζεται στο περιβάλλον των ΟΤΑ, αρχικά στο Δήμο Χαλανδρίου όπου και ήταν υπεύθυνος της Ρεματιάς και Πολιτικής Προστασίας, ενώ από το 2004 ως το 2012 ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ανθοκομικής Έκθεσης του Δήμου Κηφισιάς. Μέσα στα καθήκοντά του ήταν το πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης οικιακών κηπαίων (200 νοικοκυριά) (2007-2010) και από το 2011 το πρόγραμμα BIOWASTE ATHENS, που αφορά στην κομποστοποίηση οικιακών και γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, Δημο Κηφισιάς, το Ε.Μ.Π και άλλους φορείς. Από τον Ιούνιο του 2010 ως τις αρχές του 2011 ήταν ο γεωπόνος του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», όπου έχει δωρίσει και την προσωπική του επιστημονική βιβλιοθήκη για ανάπτυξη μιας πανελλήνιας βιβλιοθήκης Αρχιτεκτονικής Τοπίου.   


 Ως γνωστό κάνει μελέτες για κήπους και βιολογικές φάρμες, με έμφαση στα αρωματικά φυτά και τελευταία του δουλειά είναι η διαχείριση και η κατασκευή του ιστορικού κήπου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το σχέδιο του κήπου της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης βασίζεται στη μελέτη της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Neapolis Πάφου. Επικεφαλής ήταν η Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Αρχιτέκτων Τοπίου και την ομάδα αποτελούσαν οι Ελένη Αντωνάρα (Αρχιτέκτων), Θυμάκης Νικόλαος (Γεωπόνος ), Φιλιώ Ηλιοπούλου (Αρχιτέκτων Τοπίου), Βάντα Κυριάκου (Αρχιτέκτων), Βασίλης Γιαννάκης (Αρχιτέκτων) οι τελειόφοιτοι αρχιτέκτονες Χρυσούλα Βλάχου και Λουκάς Πρωτόπαππας, καθώς και ομάδα 2ετών φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Neapolis Πάφου. Την εκτέλεση του κηποτεχνικού μέρους του έργου επιμελείται το μέλος της ομάδας εργασίας Νικόλαος Θυμάκης.



Το 2007, ήταν ο Project manager της συμμετοχής της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς στην μεγαλύτερη Κηποτεχνική Έκθεση της Αυστρίας (IGM TULLN 07) με τον "Ελληνικό Κήπο", από το 2009 έως το 2011, ήταν ο Project Manager της Ελληνικής Συμμετοχής στην TAIPEI FLORA EXPO 2010 (Republic of China-Taiwan) όπου η Ελληνική συμμετοχή κατέλαβε θέση στην τελική 8αδα, μεταξύ 31 χωρών από όλον τον κόσμο. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 ως το τέλος του 2012, και μετά τις συνεχείς αρνήσεις φορέων του Ελληνικού Δημοσίου να συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως που αφορά στο τοπίο, την κηποτεχνία και το πράσινο (FLORIADE, γίνεται κάθε 10 χρόνια στην Ολλανδία), ήταν ο Project Manager της Ελληνικής Συμμετοχής με την ομάδα, που δημιούργησε τη “Συνέργεια-Hellenic Garden Team”, με φυτά από τους 20 μεγαλύτερους Έλληνες παραγωγούς- φυτωριούχους. Οι 3 αυτές συμμετοχές είχαν στόχο εκτός των άλλων να προβάλλουν το ελληνικό τοπίο ως παράγοντα τουριστικού ενδιαφέροντος. 


Από αυτήν την προσπάθεια, ιδρύθηκε ο ΕΣΕΦΥ , του οποίου είναι ειδικός σύμβουλος, ενώ είναι και ο υπεύθυνος τύπου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτωριούχων (ΕΝΑ). Παρακολουθεί για την ΠΕΕΓΕΠ τα θέματα που αφορουν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για το Πράσινο μέα από τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κτασκευαστών Πρασίνου, για τη δημοσίευση των οποίων είναι υπεύθυνος.

 Το 2001 είχε ιδρύσει την "Ελληνική Εταιρεία Φίλων των Φοινικοειδών" (Greekpalmsociety) και έδωσε αγώνα για την ορθή χρήση τους στην Ελλάδα αλλά και τη διάσωση του Κρητικού Φοίνικα. Πιστεύει ότι μόνο μέσα από τη δικτύωση των πολιτών, τις μικρές και μεγαλύτερες συνέργειες, τον προσανατολισμό της Ελλάδας σε αγροτουριστικό μοντέλο και την ανθρωποκεντρικότητα στην πολιτική μπορεί να προκύψει η ανάπτυξη με πραγματικά στοιχεία και αποτέλεσμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου