Η ενασχόληση μου ως συντάκτρια
στο περιοδικό ΟΙΝΟΔΡΟΜΙΟ, με έφερε πιο κοντά στο χώρο του κρασιού, όπου ήδη
είχα κάποιες γνωριμίες κυρίως λόγω των βιολογικών κρασιών. Ένας χώρος, που σε μεθάει από το πάθος των
ανθρώπων για το προϊόν, που παράγουν... το μεράκι τους... ένας χώρος με μεγάλη
παράδοση στη χώρα μας. Πόσο πολύ
χαίρομαι, που η χρονιά αυτή είναι καλή και μια υγιής χρονιά, όπως λένε οι
ειδικοί. Η φετινή οινοπαραγωγή είναι αυξημένη κατά 18,78% σύμφωνα με τα επίσημα
στοιχεία του Τμήματος Οίνου του ΥπΑΑΤ και σε σύγκριση με τη παραγωγή της
περιόδου 2012-13. Η ελληνική παραγωγή είναι γενναιόδωρη, όπως ήταν και οι
κλιματικές συνθήκες χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα και οι οποίες συνέβαλαν στην
ομαλή εξέλιξη και κανονική ωρίμανση των σταφυλιών. Στο σύνολο της παραγωγής οι
ερυθροί και ερυθρωποί οίνοι αντιστοιχούν στο 38,38% και οι λευκοί στο 61,62%.
Υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις με
χαλαζόπτωση στη Λήμνο, Σάμο, Νάουσα και στην Αττική, όμως δεν υπήρξε ιδιαίτερο
πρόβλημα. Έτσι στα 3.700.000 HL εκτιμά
την οινοπαραγωγή το ΥπΑΑΤ το 2014. Τα
πρώτα στοιχεία έχουν σταλεί στην Κομισιόν με μια θεαματική αύξηση 34,55% και σε
σύγκριση με πρόπερσι (2011/12), χρονιά κατά την οποία οι αμπελώνες επλήγησαν
από τον περονόσπορο. Φέτος δεν είχαμε καμιά ασθένεια με αποτέλεσμα πολύ καλής
ποιότητας κρασί και γενναιόδωρους αμπελώνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ, η παραγωγή
2014 είναι αυξημένη κατά 14,21% από το μέσο όρο πενταετίας 2008-2012 (3.239.600
HL). Δηλαδή πολύ ευχάριστα αποτελέσματα και με κατανομή στην παραγωγή ΠΟΠ οίνων,
που εκπροσωπούν το 10%, το 24,32% οίνων με ΠΓΕ, ποικιλιακών οίνων το 3,51% και
των υπόλοιπων οίνων το 62,17%. Βίβα!
της Ηλέκτρας Κουτούκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου