Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - MACADEMIA NUTS DAY! - ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ TA ΜΑΚΑΝΤΕΜΙΑ!


Πριν λίγο καιρό αγόρασα ξηρούς καρπούς από το συνηθισμένο μέρος, που προτιμώ και ο φίλος εκεί πωλητής, μου πρότεινε να δοκιμάσω τους νέους καρπούς μακαντέμια, που είχε φέρει στο μαγαζί του. Μου κακοφάνηκε ότι είχαν περίπου 25 ευρώ το κιλό, αλλά μου γέμισε ένα σακουλάκι για να τα γευτώ και μάλιστα μου τόνισε ότι ...καλύτερα λίγα, γιατί έχουν πολλές θερμίδες. Η αλήθεια είναι ότι μακαντέμια έτρωγα κυρίως μέσα σε γλυκά και ως γεύση παγωτού... αλλά τελικά και αλμυρά είναι πεντανόστιμα. Τα μακαντάμια έχουν κρεμώδη υφή και για αυτό χρησιμοποιούνται ιδιαιτέρως στη ζαχαροπλαστική και σε νόστιμες σοκολάτες. Προέρχονται από ένα φυτό μικρού ως μεσαίου μεγέθους, που ανακαλύφθηκε και εξακολουθεί να καλλιεργείται κυρίως στην Αυστραλία, όπου από όλα τα εγχώρια εδώδιμα προϊόντα είναι το πιο επιτυχημένο εμπορικά... Επίσης υπάρχει στη Χαβάη, τη Νότια Αφρική, σε χώρες της νοτίου Αμερικής, στην Ινδονησία, στο Ισραήλ...




Σήμερα λοιπόν, διάβασα ότι η Ημέρα είναι αφιερωμένη στα μακαντέμια και σκέφτηκα ότι ήταν καλή ιδέα να βρω περισσότερες πληροφορίες για τα θρεπτικά χαρακτηριστικά τους. Όντως έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες με το λάδι τους να είναι ωφέλιμο ακόμη και για το δέρμα. Περιέχουν φώσφορο και σελήνιο, αλλά και κορεσμένα λιπαρά, οπότε θέλει προσοχή η υπερκατανάλωσή τους, γιατί μπορεί να αυξηθεί η χοληστερίνη.  Βρήκα όμως και κάτι πολύ ενδιαφέρον...  έρευνες σε Αυστραλούς με υψηλή χοληστερόλη, που εμπλούτισαν τη διατροφή τους κατά 15% με φιστίκια μακαντέμια, η ολική χοληστερόλη έπεσε 3-5%, ενώ η HDL (καλή) χοληστερόλη ανέβηκε περίπου 8%. Τα μακαντέμια λοιπόν, αποτελούν την καλύτερη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.  Οι Αυστραλοί καλλιεργητές φυτεύουν χιλιάδες νέα δέντρα κάθε χρόνο




Macadamia είναι ένα γένος κυρίως τεσσάρων ειδών δέντρων και εννέα υποκατηγοριών, που αποτελούν μέρος της οικογένειας φυτών Proteaceae, ιθαγενή της Αυστραλίας. Στην Αυστραλία αναπτύσσονται στα βορειοανατολικά των  New South Wales και νοτιοανατολικά του Queensland. Οι αειθαλείς μακαντέμιες έχουν ύψος από 2–12 m (6.6–39 ft). Ονομάστηκαν από τον John Macadam, ένα βοτανολόγο συνάδελφο του Ferdinand von Mueller, ο οποίος το 1857, ήταν ο πρώτος που περιέγραψε το γένος επιστημονκά. Το περιοδικό Chronica Horticulturae εξηγεί: «Το μακαντέμια συγκαταλέγεται στους εκλεκτότερους ξηρούς καρπούς του κόσμου, χάρη στη μοναδική, βελούδινη γεύση του, στην τραγανιστή υφή του και στο όμορφο κρεμ χρώμα του».



Οι καρποί αποτελούνται από ένα ινώδες εξωτερικό περίβλημα, ένα καφετί σφαιρικό κέλυφος και έναν πυρήνα κρεμ χρώματος σε μέγεθος βόλου. Ωριμάζουν μέσα σε έξι μήνες. Το σκληρό κέλυφος σπάει πολύ δύσκολα και ένα άλλο πρόβλημα ήταν η αναπαραγωγή. Η σπορά καρπών από καλά δέντρα συνήθως απέφερε κακής ποιότητας φυτά. Η δε αναπαραγωγή με μοσχεύματα δεν είχε επιτυχία. Λόγω αυτών των δυσκολιών, η καλλιέργεια για εμπορικούς σκοπούς καθυστερούσε, ώσπου καταπιάστηκαν με το πρόβλημα οι Χαβανέζοι. Στη Χαβάη με κάποιες δικές τους καινοτομίες οι καλλιέργειες έφτασαν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Τη δεκαετία του 1960, οι Αυστραλοί παραγωγοί άρχισαν να ασχολούνται σοβαρά με την καλλιέργεια της μακαντέμιας για εμπορικούς σκοπούς εφαρμόζοντας όσα έμαθαν από τους Χαβανέζους και σήμερα ελέγχουν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Η μέτρια κατανάλωση μπορεί λοιπόν, να μειώσει την κακή χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την υψηλή πίεση.



ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Μια επιχείρηση παραγωγής ενέργειας στην Αυστραλία χρησιμοποιεί τα άδεια κελύφη για την παραγωγή ηλεκτρισμού τόσο για μια κοντινή μονάδα επεξεργασίας μακαντέμια όσο και για το δίκτυο διανομής. Το απίστευτα σκληρό κέλυφος του μακαντέμια, που θέλει ειδικό μηχάνημα για να ανοίξει, έχει θερμαντική αξία παρόμοια με του λιγνίτη. Η ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά όσο αυξάνονται οι καλλιεργητές που τροφοδοτούν την επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου