Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Σκύλος, ο σύντροφος του ανθρώπου



Έχω γράψει πολλές φορές για την αδυναμία μου στους σκύλους, όμως σήμερα πρωινό Κυριακής τα νέα από όλο τον κόσμο δεν ήταν και τα καλύτερα... από καταφύγια στη Ρουμανία μέχρι τις ΗΠΑ με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης γι’αυτά... από αναζήτηση εγκληματία στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε νεκρό σε ξενοδοχείο ένα λευκό θηλυκό σκυλί και μέχρι τη δική μας Πέλλα. Στην Αλμωπία Πέλλας ένας ακτινολόγος πυροβόλησε εν ψυχρώ με κυνηγετικό όπλο το σκύλο της γειτόνισσας του, γιατί τον ενοχλούσε.
 Όλα έγιναν στο χωριό Πιπεριές, όπου ο πατέρας της ιδιοκτήτριας  εκλιπαρούσε τον αδίστακτο 54χρονο να μη πυροβολήσει. Επειδή με τη πρώτη μπαταριά δε το θανάτωσε αμέσως, έριξε και τον δεύτερο μοιραίο πυροβολισμό, όπου τα σκάγια το βρήκαν σε καίριο σημείο. Ο ακτινολόγος ισχυρίστηκε ότι το σκυλί του έφαγε τις κότες και το πυροβόλησε, πριν προλάβει να τον εμποδίσει ο 50χρονος γείτονας. Οι άνδρες του τμήματος Αριδαίας ανταποκρίθηκαν αμέσως, προσάγοντας τον 54χρονο γιατρό στο τμήμα, σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για ζωοκτονία και θα παραπεμφθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. Στο σπίτι του βρέθηκε και κατασχέθηκε το κυνηγετικό όπλο, που κατείχε νόμιμα.
O σκύλος αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα κατοικίδια ζώα και ως γνωστόν η σχέση του με τον άνθρωπο ανάγεται σε χιλιάδες χρόνια, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι δένεται μαζί του ιδιαίτερα στενά. Απολιθώματα εξημερωμένου σκύλου ανάγονται πριν 16.000 χρόνια. Έχουν υπάρξει αμέτρητες περιπτώσεις σκύλων που θυσιάστηκαν για το αφεντικό τους για να το προστατεύσουν ή σώσουν. Κάποια σκυλιά εκπαιδεύονται ειδικά για τους τυφλούς, ώστε να τους καθοδηγούν.  Ο σκύλος έχει διάρκεια ζωής από 12 ως 17 χρόνια.
 Υπάρχουν πολλές ράτσες σκύλων για να επιλέξει κάποιος, όπως ο Γερμανικός ποιμενικός (λυκόσκυλο), Δαλματίας (ασπρόμαυρο τρίχωμα με βούλες), Ελληνικός ποιμενικός (τσοπανόσκυλο), Γαλλικό και Αγγλικό μπουλντόγκ, τα σέτερ, τα κανίς, πόιντερ, χάσκυ… κι άλλες ράτσες. 
Matthew McConaughey
 Η κάθε ράτσα χρειάζεται διαφορετική εκπαίδευση. Όπως για παράδειγμα το κόλεϊ, στη ράτσα που άνηκε η γνωστή Λάσι και ο Ελληνικός ποιμενικός μπορούν να εκπαιδευτούν για φύλακες κοπαδιών. Ο Γερμανικός ποιμενικός ή  τα ροντβάιλερ είναι κατάλληλα  για τη φύλαξη χώρων,
Ο σκύλος δεν τρώει όλες τις τροφές. Τα γλυκά μπορεί να του προκαλέσουν ζάχαρο και τύφλωση. Αγαπημένο φαγητό των σκυλιών είναι κυρίως το κρέας, όμως δεν επιτρέπεται ωμό. Τα κόκαλα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να του προκαλέσουν σχισμές στα έντερα. Ειδικά φαγώσιμα κόκαλα θα βρείτε στα εξειδικευμένα καταστήματα. Οι σκύλοι δεν προτιμούν τα αλλαντικά. 
Paris Hilton and Kimchi
 Ένας σκύλος πρέπει να τρώει μια φορά την ημέρα τουλάχιστον και κατά προτίμηση το βράδυ. Κατάλληλες τροφές είναι τα ζυμαρικά όπως τα μακαρόνια, το κριθαράκι…ή τα όσπρια, όπως φακές, φασόλια, ρεβίθια, ρύζι… ακόμη οι σούπες και μερικά φρούτα π.χ. τα σταφύλια τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.
Leonardo DiCaprio & his dogs
 Είναι έξυπνο κατοικίδιο και μπορεί να μάθει από 60 έως και 100 λέξεις, έχει καλή μνήμη και ικανότητες εκμάθησης. Θρυλικές οι αισθήσεις του... η άριστη ακοή και η όσφρηση του, αλλά και η όρασή του. Το θηλυκό, μετά από εγκυμοσύνη 2 μηνών, γεννάει μια ή δύο φορές το χρόνο. Με τη γέννα φέρνει από 2 ως 10 μικρά. Τα χαριτωμένα μικρά σκυλάκια για 3 μήνες δεν απομακρύνονται από τη μητέρα τους, καθώς χρειάζονται το μητρικό γάλα και την προστασία της.
Jessica Simpson and Daisy
 Η Λεϊσμανίωση (Kala-Azar) είναι μία από τις συχνότερες ασθένειες από την οποία προσβάλλονται οι σκύλοι. Ο λοιμογόνος παράγοντας είναι κυρίως το πρωτόζωο Leishmania infantum, όπου για να νοσήσει το σκυλί θα πρέπει να ενοφθαλμιστεί σε αυτόν η μολύνουσα μορφή του παρασίτου. Πρόκειται κυρίως για τις θηλυκές σκνίπες του γένους Phlebotomus, που κατά κανόνα απομυζούν αίμα μόνο από το σκύλο και κάποια άλλα είδη ζώων. Οι σκνίπες είναι νυχτόβια έντομα και κυκλοφορούν τους θερμούς μήνες (Μάρτιο με Οκτώβριο). Σήμερα, χρησιμοποιούνται νέα φάρμακα, με ελπιδοφόρα αποτελέσματα, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη μια 100% θεραπεία.
Jake Gyllenhaal & his German shepherd
Britney Spears



















ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου