Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ

 
Leyla Zana
30 χρόνια μετά την απονομή του πρώτου βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, το Κοινοβούλιο πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει αυτούς στους οποίους αυτό απονεμήθηκε, καθώς ορισμένοι εξ αυτών διώκονται ακόμη, τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΚ. Η Leyla Zana, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ το 1995, καθαιρέθηκε από τη θέση της στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο Πρόεδρος Ταγιάνι εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Leyla Zana εξ ονόματος του ΕΚ. «Είναι απαράδεκτο κάποιος που έχει εκλεγεί από τον λαό να καθαιρείται από τη θέση του», προσέθεσε.

Ο Πρόεδρος Ταγιάνι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την ανησυχία του για τις επανειλημμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση της Τετάρτης για το μέλλον της Ευρώπης. Αφορούν όχι μόνο την πολιτική αντιπολίτευση αλλά και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων και των ακαδημαϊκών. Αφού αναφέρθηκε σε αρκετούς από αυτούς, που διώκονται επί του παρόντος, επιβεβαίωσε ότι το ΕΚ θα συνεχίσει να τους στηρίζει στον αγώνα τους για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Την Τετάρτη το πρωί, μετά την παρουσίαση της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από μια σειρά συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης, με τη συμμετοχή του Ιρλανδού πρωθυπουργού, Λίο Βαράντκαρ. Η νέα διαδικασία θα επιτρέψει μια πιο διαδραστική συζήτηση, θέτοντας το Κοινοβούλιο στο επίκεντρο της συζήτησης για το μέλλον της ΕΕ. Ο Πρόεδρος Ταγιάνι σημείωσε ότι θα διατηρήσει μία όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη προσέγγιση κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προκειμένου να αναδείξει την ποικιλομορφία του ΕΚ.

Στη γειτονική Τουρκία η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει τελείως, αφού το τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με μια παράλογη επιχειρηματολογία κατηγορεί την ισλαμιστική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «φιλελληνισμό»!!! Κι αυτό για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου!!! Ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης σε ένα προκλητικό ανθελληνικό λόγο - παραλήρημα αποκάλεσε, για ακόμη μία φορά, τα ελληνικά νησιά, τουρκικές κτήσεις και επιτέθηκε με δριμύτητα στον Ερντογάν.

Χθες είδαμε στις ειδήσεις αποσπάσματα της “τρελής” ομιλίας του, «Τα νησιά ανήκουν σε εμάς ή στην Ελλάδα; Όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου: Έχω κάνει του κόσμου τις ερωτήσεις για τα νησιά. Κάθε φορά ρωτάω, αλλά όταν ερχόμαστε σε αυτή την ερώτηση σιωπά ο ευλογημένος (ο Ερντογάν). Κιχ δεν βγάζει. Κιχ δεν βγάζει. Τίνος είναι αυτά τα νησιά, σύντροφοι;». Το αποκορύφωμα είναι ότι στον Κιλιτσντάρογλου απάντησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, λέγοντάς του: «Να πας να ρωτήσεις εκείνους που είχαν παραχωρήσει τα νησιά αυτά, γιατί το έκαναν τότε και να μη ρωτάς εμάς».

Όλοι οι Έλληνες έμειναν άναυδοι στο ύφος των εκατέρωθεν δηλώσεων, που καταδεικνύουν την προκλητική γραμμή που ακολουθούν οι γείτονες σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση των εδαφικών κεκτημένων της Ελλάδας στο Αιγαίο. Ξεσηκώνουν τα τουρικά πλήθη. Η πολιτική κρίση στη γείτονα χώρα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο και ως εκ τούτου οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας επιχειρούν να ξεσηκώσουν τα κομματικά τους ακροατήρια, πολώνοντας το κλίμα, αλλά ταυτόχρονα οξύνοντας το μίσος απέναντι στη χώρα μας. Τα όρια έχουν ξεπεραστεί και οι αντοχές δοκιμάζονται. H Τουρκία συνεχίζει με παραβιάσεις στο Αιγαίο και προκλήσεις με naftex δεσμεύοντας συνεχώς θαλάσσιες εκτάσεις στο Αιγαίο και στη Κύπρο.

Σήμερα 16/1/2018 στη Κύπρο κατά τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιορδανίας, που υπογράφηκαν στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανία, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε επίσης «την κοινή μας προσπάθεια να αναβαθμίσουμε το ρόλο μας και να βάλουμε ένα λιθαράκι στη διαρκή μας προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, για το οποίο προβλέπω ότι μετά την εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο τις επόμενες μέρες θα ανοίξει το παράθυρο του διαλόγου». Και συμπλήρωσε, «Εμείς παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη θέση ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαδικασίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου