Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

Candidiasis μια σύγχρονη ασθένεια


Είχα κάποτε δακτυλογραφήσει κάποιες μελέτες για την Candida, αλλά δεν είχα πολλές γνώσεις για το μυκητισιακό σύνδρομο Candidiasis. Εκείνο όμως που τράβηξε τη προσοχή μου και ήθελα να αρθρογραφήσω για αυτόν το ζυμομύκητα ήταν ότι τα αντισώματα, που παράγει ο οργανισμός μας για την Candida, εκδηλώνουν διασταυρομένη αντιδραστικότητα με μερικά κύτταρα ωοθήκης και θυρεοειδούς, δηλαδή τους επιτίθενται καταστρέφοντάς τα. Προκαλούν έτσι διαταραχή της λειτουργίας αυτών των ενδοκρινών αδένων και όλου του ορμονικού συστήματος με πληθώρα συμπτωμάτων. Ο ζυμομύκητας Candida ζει κυρίως στο παχύ έντερο όλων μας σε αρμονία με μας και άλλα το λιγότερο 300 είδη μικροβίων της φυσιολογικής μας χλωρίδας... εκεί που παράγονται μερικά βασικά αμινοξέα, Βιταμίνες Κ, μερικές Βιταμίνες Β και προστατευτικό για το βλεννογόνο Προπιονικό και Βουτυρικό οξύ. Με τη διατάραξη της χλωρίδας παράγονται μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών και αυτή τη διατάραξη είναι που εκμεταλλεύεται η Candida και πολλαπλασιάζεται κι αλλάζει μορφή από μη επιθετική σε επιθετική (Mycelial form), παράγοντας περισσότερα από 70 είδη τοξινών. Εκεί είναι που παρεμβαίνουν τα αντισώματα και καταστρέφουν π.χ. κύτταρα ωοθήκης και θυρεοειδούς.

Πρώτη φορά έγινε η επιστημονική περιγραφή της ασθένειας στα μέσα του 1970 από την Orion Truss και μετά από τον William Crook. Ενώ η ασθένεια είναι τόσο πλούσια συμπτωματολογία διαγνώσκεται τόσο σπάνια και πολλοί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη της. Πολλοί γιατροί κυρίως, Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικάνοι και Γερμανοί, που ασχολούνται με το θέμα, εκτιμούν ότι το 10% των ασθενών, που περνούν από ιατρεία έχουν Candida. Σε κάθε άνθρωπο έχει άλλη ένταση, μορφή και εξέλιξη... και εξαρτάται από το ποσό των εσωτερικών και εξωτερικών τοξινών. Οτιδήποτε εισέλθει στον οργανισμό, το αναγνωρίζει και το εξουδετερώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, όταν όμως φορτωθεί πάνω από ότι αντέχει, τότε εκδηλώνεται η Candidiasis.

Στη διάρκεια της μάχης ανάμεσα στα αντισώματα και τον εισβολέα (π.χ. μικρόβια, μύκητες, πρωτόζωα, φάρμακα, συντηρητικά, καυσαέριο, βαριά μέταλλα, χημικές αναθυμιάσεις...) παράγονται ελεύθερες ρίζες, που τα ηλεκτρόνια τους δεσμεύονται με τις πρωτεϊνες διαφόρων κυτταρικών μεμβρανών καταστρέφοντας τα κύτταρα... όπως είναι φυσικό σε μεγάλες ποσότητες οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στα κύτταρα μας. Κι ακόμη πιο φυσικό, άλλη ένταση και εξέλιξη θα έχει το μυκητισιακό σύνδρομο σε κάποιον που καπνίζει, πίνει καφέδες, ποτά, εισπνέει καυσαέριο, κάνει κακή διατροφή... από κάποιον που ζει πιο υγιεινά, εξαρτάται βέβαια και από την κατάσταση του ανασοποιητικού συστήματος (π.χ. κάποιος αλλεργικός ή με ελλείψεις μερικών ενζύμων, είτε αντισωμάτων (κυρίως IgA) εκ γενετής, θα παρουσιάζει πιο βαριά εικόνα ασθένειας...).

Μερικά από τα συμπτώματα του μυκητισιακού συνδρόμου ξεχωρίζουν και αθροιστικά μπορεί να συμπληρώσουν την εικόνα. Τα άτομα έχουν επιθυμία για γλυκά, ζαχαρωτά, τυριά παχιά και με μούχλα, τροφές με μαγιά (ψωμί, μπύρα, κρασί...). Παρουσιάζουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις στο αναπνευστικό (μπουκώματα στη μύτη, χρόνιος βήχας...), στο δέρμα σπυριά, μυκητιάσεις στα δάκτυλα των ποδιών κι σε ευαίσθητες περιοχές... Αντιμετωπίζουν πολλαπλές δυσανεξίες με συνηθισμένες τροφές, που προκαλούν πρήξιμο στη κοιλιά, αέρια, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αιμορροίδες, κάψιμο στο στομάχι... Υπάρχει στο ιστορικό των παραπάνω προδιαθετικών παραγόντων, αλλοίωσης της χλωρίδας του εντέρου. Εμφανίζουν πονοκεφάλους, ακεφιά, κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης, κομάρες, κόπωση, υπνηλία (συχνά μετά το φαγητό)... μέχρι εκνευρισμούς... Παρατηρείται αύξηση βάρους με κύριο λόγο κατακράτηση υγρών και δυσαναλογία με τη ποσότητα φαγητού. Κάποιοι έχουν ταχυπαλμίες, ταχυαρυθμίες, σβησίματα, σφίξιμο ή πόνο στο θώρακα... Εμφανίζονται ενοχλήσεις σχετιζόμενες με τη περίοδο, πόνος στην κοιλιά, μέση, στήθος, νεύρα, πρηξίματα, μη τακτική περίοδος... Υπάρχει σε πολλούς πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς, σβέρκο, ωμοπλάτη, μουδιάσματα στα άκρα...

Για τη διάγνωση αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στο ιατρικό ιστορικό κάποιου. Στις εξετάσεις θα εμφανιστεί υψηλός τίτλος αντισωμάτων Candida στον ορό. Επίσης μπορεί να γίνει ένα Cytotoxic Test με το αντιγόνο της Candida ή Vega-Test ή Radionics…. Σχεδόν πάντα υπάρχει ένας και παραπάνω από τους προδιαθετικούς παράγοντες όπως χρήση αντιβιοτικών, αντισυλληπτικών, κορτικοστεροειδών, αντιόξινων, μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών φαρμάκων στο παρελθόν, ακτινοβολίες, χρόνιο stress, χειρουργεία, λάθη διατροφής (π.χ. τροφές με ζάχαρη, από άσπρο αλεύρι, πολλές ζωϊκές πρωτεϊνες και λίπη με λίγες φυτικές ίνες, κατάχρηση συντηρητικών, καφέ, οινοπνευματωδών... ). Παρόλου που τα συμπτώματα της Candida συμβαίνουν και σε πολλές άλλες ασθένειες, χαρακτηριστικό είναι ότι σε καμία από τις άλλες δεν συνυπάρχουν και μάλιστα να πηγαινοέρχονται και να επιμένουν χρόνια... Η διακύμανση της συμπτωματολογίας αλλάζει στο γεγονός ότι η ποσότητα της Candida αλλάζει, όπως επίσης και το συνολικό φόρτο του ανοσοποιητικού συστήματος. Στη διάγνωση εμφανίζεται αλλαγή στο προφίλ αμινοξέων στα ούρα. Η φωσφοσερίνη, Β αλαμίνη, GBA, υδροξύ-λισίνη, καρνοσίνη και ιδιαίτερα ανσερίνη ανιχνεύονται στα ούρα των ασθενών με μυκητισιακό σύνδρομο.

Οι γιατροί συνιστούν θεραπεία 3-6 μήνες με κάποια κυρίως φυσικά φάρμακα και συγκεκριμένη διατροφή. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι κάτι πολύ βασικό (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ομοιοπαθητική, αμινοξέα, ένζυμα, βότανα, παράγωγα θύμου αδένα...). Αποκλείουμε για ένα διάστημα επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη, τροφές που περιέχουν μαγιά, μούχλες, μύκητες ... τρέφουν την candida. Προτείνεται επαναφορά της φυσιολογικής χλωρίδας με AccidophyllusBiffidus, Acidolin Lactocidin Lactobrevin.. Καταστολή της Candida με Caprylic Acid (παράγωγο από το γάλα της καρύδας), σκόρδο Golden Seal, PaudArco (Lapachol)… κι άλλα που σκοτώνουν τη Candida...ή σταματάνε την ανάπτυξη της όπως Fungustatin Sporanox Lystatin. Η γυμναστική βοηθάει να αποβάλουμε τοξίνες, όπως επίσης απορροφούν τοξίνες και ρυθμίζουν τις κενώσεις οι πρόσθετες ίνες (Psyllium Husk). Στη διάγνωση παρατηρούν πολλαπλές ενοχλήσεις που δεν δένουν μεταξύ τους, πηγαινοέρχονται και δεν εξηγούνται... ούτε επιβεβαιώνονται με αιματολογικές εξετάσεις, τομογραφίες, υπέρηχο ή ακτινογραφίες... Κι όμως πολλές αλλεργίες, πονοκέφαλοι, κομάρες, φουσκώματα στην κοιλιά, κόπωση, διάρροια, κατάθλιψη, δύσπνοιες, κολπίτιδες...ακόμη και ωτίτιδες οφείλονται στο μυκητισιακό σύνδρομο Candidiasis.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου