Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Οι κατσίκες στη δράση για να μειωθούν τα ξερά χόρτα και οι πυρκαγιέςThe goats were brought in specifically to reduce dry, flammable vegetation.

Ήδη στη Καλιφόρνια τα τελευταία 4 χρόνια προωθείται η πολιτική χρήσης ζώων, όπως οι κατσίκες για πρόληψη από φωτιές. “Δεν θέλουμε φωτιές που ανάβουν με μια σπίθα και οι κατσίκες είναι η πιο τέλεια επιλογή” είπε σε μια συνέντευξη η Lynne Tomachoff του California Department of Forestry and Fire Protection. Πριν 4 χρόνια μια φωτιά στο Auburn, CA, κατέκαψε 340 εκτάρια, κατέστρεψε 66 σπίτια κει 3 εμπορικά. Οι κάτοικοι ανησύχησαν πως ακόμη μια φωτιά θα μπορούσε να συμβεί στις πλαγιές του πράσινου λόφου, ακριβώς όπως αυτός που κάηκε. Οι κατσίκες με τη βόσκηση βοηθούν να μειωθεί ο κίνδυνος στη ξερή βλάστηση, που τόσο εύκολα καίγεται.


Οι κάτοικοι αντέδρασαν θετικά στη χρήση κατσικιών για τον έλεγχο πυρκαγιών. Η κάτοικος της περιοχής Katy Smotherman όταν ρωτήθηκε από το «Fox40» δήλωσε, “Κοίταξα προς τα πάνω και είδα τις κατσίκες. Εκστασιάστηκα. Όπως λένε οι παλαιοί, μια πιθαμή πρόληψης αξίζει μια πιθαμή θεραπείας... «an ounce of prevention is worth a pound of cure». Η χρήση κατσικιών και ζώων βόσκησης σίγουρα μειώνει στο ελάχιστο τη τοξικότητα, που προέρχεται από τα εντομοκτόνα στη διαχείριση ζιζανίων. Μάλιστα οι κατσίκες συχνά είναι πιο αποτελεσματικές στο να ξεριζώνουν χόρτα, και πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες από τα βλαβερά εντομοκτόνα και χημικά. Συγκεκριμένα καταναλώνουν τα πάντα... από απλά αγριόχορτα ως δηλητηριώδη φυτά.  Βοσκούν σε πλαγιές, όπου οι μηχανές χόρτου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Επιπλέον βοηθούν στην υγεία του εδάφους με τη κοπριά και σκάβοντας τα εδάφη με τις οπλές τους.