Η
σεφ Daniela Soto-Innes κατάγεται
από το Μεξικό και μετακόμισε στην Αμερική
σε ηλικία 12 ετών. Η chef ονομάστηκε η
καλύτερη γυναίκα σεφ στον κόσμο στην
ηλικία μόλις των 28 ετών κι είναι υπεύθυνη
για δύο κουζίνες μεξικάνικων εστιατορίων
της Νέας Υόρκης, το Cosme και το Atla. Το
τιμητικό βραβείο της απονεμήθηκε από
το γκρουπ, World’s 50 Best Restaurants στις 24
Απριλίου 2019, αναγνωρίζοντας επίσης ότι η
Soto-Iness είναι η πιο νεαρή
γυναίκα, που έχει κερδίσει το βραβείο.
Είναι
συνιδιοκτήτρια του μεξικανικού
εστιατορίου Cosme στο Μανχάταν κι η ανάδειξη
της από την επιτροπή των World’s 50 Best
Restaurants ως η καλύτερη σεφ για το 2019
προμηνύει και την επόμενη γαστρονομική
τάση, που θα επικρατήσει παγκοσμίως
γαστρονομικά. Με πηγή το olivemagazine.gr, η
σειρά βραβεύσεων «Καλύτερη Γυναίκα
Σεφ» διανύει την ένατη χρονιά της με
τρεις διαφορετικούς θεσμούς (World’s 50
Best Restaurants, Latin America’s 50 Best Restaurants, Asia’s 50
Best Restaurants). Μέχρι σήμερα έχουν αναδείξει
21 γυναίκες σεφ από 15 χώρες, που ξεχωρίζουν
στο χώρο της εστίασης.
Το
βραβείο ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕΦ 2019 είναι
αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ενός διεθνούς
πάνελ αποτελούμενο από 500 και πλέον
γυναίκες σεφ, συγγραφείς και ειδικούς
του χώρου της γαστρονομίας κι αποτελούν
το 50% του συνολικού αριθμού των ατόμων
της επιτροπής. Η Daniela
Sotto-Innes δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων,
που παραλαμβάνω αυτό το βραβείο, καθώς
μου δίνει το βήμα για να εμπνεύσω
επαγγελματίες της γενιάς μου, αλλά και
των επόμενων που επέρχονται. Το πάθος
μου γι’ αυτή τη δουλειά πηγάζει από τη
μαγειρική, αλλά και από τη διάθεση της
δημιουργίας ομάδων αποτελούμενες από
άτομα που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν
τις δυνατότητές τους στο έπακρο μέσω
προσωπικών τρόπων έκφρασης».
Στη
Νέα Υόρκη αρχικώς μετανάστευσε για να
ακολουθήσει καριέρα στο χώρο του
αθλητισμού, κυρίως της κολύμβησης.
Ωστόσο, η επιρροή της οικογένειάς της
που είχε παράδοση στη μαγειρική, ήταν
πιο ισχυρή με αποτέλεσμα σε ηλικία 15
ετών να εργαστεί για πρώτη φορά σε
εστιατόριο στο Χιούστον του Τέξας. Στη
συνέχεια απέκτησε τα πρώτα επίσημα
μαγειρικά της εφόδια φοιτώντας στην Le
Cordon Blue στο Όστιν και εργάστηκε σε σειρά
εστιατορίων στο Χιούστον πριν επιστρέψει
πάλι στο Μεξικό, όπου δούλεψε ως stagier
στο εστιατόριο Pujol λίγο πριν ενταχθεί
στην ομάδα του Gerardo Vazquez Lugo στο παραδοσιακό
μεξικανικό εστιατόριο Nicos. Λίγο καιρό
μετά, επέστρεψε στο Pujol για να εργαστεί
πλέον full time στο πλευρό του διάσημου σεφ
και ιδιοκτήτη του, Enrique Olvera.
Όταν
ο σεφ Olvera άνοιξε το Cosmo στη Νέα Υόρκη το
2014 επέλεξε την Sotto-Innes για chef de cuisine και
σε μόλις ένα χρόνο λειτουργίας του
εστιατορίου, απέσπασε το StarChefs Rising Stars
Award το 2015 και το βραβείο James Beard για
ανερχόμενο σεφ (Rising Star Chef) το 2016. Δεν
άργησε και το ντεμπούτο της στη λίστα
των World’s 50 Best Restaurants το 2017 στην 40ή θέση
το 2017, χρονιά που συνεργάστηκε σε
επιχειρηματικό επίπεδο με τον Olvera σε
ένα ακόμα concept, το Atla, επίσης στη Νέα
Υόρκη, όπου προσφέρουν ένα μενού ελαφριάς,
μοντέρνας μεξικάνικης κουζίνας σε μια
απλή σάλα με χαλαρή ατμόσφαιρα.
Σήμερα
είναι συνιδιοκτήτρια και των δύο
εστιατορίων (Cosme και Atla) μαζί με τον σεφ Olvera με τον οποίο σκοπεύουν να ανοίξουν
δύο ακόμα εστιατόρια στο Λος Άντζελες,
το Damian και το Ditroit προς τα τέλη της
τρέχουσας χρονιάς. Η Daniela
Soto-Innes περιγράφοντας τη μαγειρική
της, αναφέρει ότι δεν επηρεάζεται μόνο
από τα υλικά, αλλά και τους ανθρώπους
που την περιβάλλουν. Η Μεξικανή σεφ
ακολουθεί τα χνάρια μιας σειράς άλλων
πολυβραβευμένων γυναικών, επίσης
προκατόχων του τίτλου της «Καλύτερης
Γυναίκας Σεφ» όπως η Clare Smyth (2018), η Ana Roš
(2017), η Dominique Crenn (2016), η Hélène Darroze (2015), η
Helena Rizzo (2014), η Nadia Santini (2013), η Elena Arzak (2012)
και η Anne-Sophie Pic (2011). Θα παραλάβει επίσημα
το βραβείο της στην τελετή απονομής των
World’s 50 Best 2019 που φέτος θα γίνει στη
Σιγκαπούρη στο Sands Theatre.
#Worlds50Best
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου