Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

21-22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: Διεθνή Διάσκεψη: «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση» στο ΖΑΠΠΕΙΟ


Ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 η Διεθνή Διάσκεψη: «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση». Πρόκειται για μια ελληνική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO και τον Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, καθώς και στην ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, κορυφαίοι επιστήμονες, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και εμπειρογνώμονες αντάλλαξαν απόψεις και παρουσίασαν επιστημονικά στοιχεία και προτάσεις. Πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 21 & 22 Ιουνίου 2019.

Την πρώτη ημέρα στις 21 Ιουνίου ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε σε “Ισχυρή συμμαχία για την προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή”
Συγκεκριμένα είπε στην ομιλία του: “Η προσοχή της νέας γενιάς σήμερα είναι μέσα σε αυτή την αίθουσα. Η νέα γενιά στην Ευρώπη ανησυχεί ιδιαίτερα για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Ό,τι συζητάμε, ό,τι αποφασίσουμε έχει πολύ μεγάλη σημασία για το μέλλον των νέων ανθρώπων, διότι πλέον τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις διακυβερνητικές διασκέψεις είναι ιδιαίτερα αρνητικά για την πορεία του πλανήτη αναφορικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, μιας κλιματικής κρίσης που μας βγάζει έξω από τα όρια και του πολιτισμού και της βιωσιμότητας”.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, θα πρέπει όλοι μας να αποφασίσουμε να αλλάξουμε στάση ζωής και να πιέσουμε οργανισμούς, κυβερνήσεις, παραγωγούς να τοποθετηθούν από αυτή την πλευρά της ιστορίας, από την πλευρά της προόδου, της προοπτικής, της ευημερίας: “Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτέλεσε προτεραιότητα του ΥΠΕΝ, παράλληλα όμως η χώρα προετοίμασε και υλοποιεί την πρότασή μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η χώρα μας συντάσσεται και στηρίζει την πρόταση της κλιματικής ουδετερότητας της Ευρώπης το 2050. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι πρωτοπόρος σε αυτή την παγκόσμια μάχη. Δεν μπορεί να είναι εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα και πρέπει να δώσει το παράδειγμα για μια πορεία κλιματικής ουδετερότητας που θα συνδέεται με την κοινωνική δικαιοσύνη, με τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε καθαρή ενέργεια, χωρίς ενεργειακή φτώχεια, αλλά και με την εναρμόνιση των πολιτικών μας με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Η δίκαιη μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από τον άνθρακα είναι πλέον ευρωπαϊκό ζήτημα και πρέπει να υπάρχουν κεντρικές πολιτικές, έτσι ώστε η απανθρακοποίηση να συνδέεται με την κοινωνική συνοχή, την ευημερία και την κοινωνική αλληλεγγύη”.

Σημαντικό είναι το θέμα της προσαρμογής, γιατί συνδέεται άμεσα και αφορά τον πολιτισμό και τα μνημεία μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΥΠΕΝ έχει διαμορφώσει στρατηγική προσαρμογής και ήδη από το 2016 η χώρα μας έχει τον νόμο 4414, που περιλαμβάνει όλες τις δράσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η εθνική στρατηγική περιλαμβάνει δράσεις, στόχους και έργα σε τομείς κρίσιμους, όπως η γεωργία, τα οικοσυστήματα, οι λιμενικές υποδομές και η αντιπλημμυρική προστασία, αλλά περιλαμβάνει και θέματα όπως είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός και οι μεταφορές. Το πλαίσιο της κοινής δράσης είναι η καταγραφή των κινδύνων, η συνεργασία των Υπουργείων για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, η εκπόνηση μελετών, αλλά και η εφαρμογή παρεμβατικών και μη παρεμβατικών τεχνικών σε μνημεία και η συνεχής καταγραφή των αλλοιώσεων ή της φθοράς στην πολιτιστική κληρονομιά.

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται σε όλη την Ελλάδα τα σχέδια προσαρμογής των Περιφερειών, λαμβάνοντας υπόψη την τρωτότητα σε διάφορους τομείς και περιοχές και ιεραρχώντας μέτρα και δράσεις για την προσαρμογή. Αυτά τα σχέδια είναι απαιτητός όρος για την ένταξη χρηματοδοτήσεων από εδώ και πέρα στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ΕΣΠΑ και στα υπόλοιπα διαρθρωτικά ταμεία: “Δεν μπορεί να αδειοδοτείται έργο περιβαλλοντικά, παραγωγικά ή ως υποδομή και να μην περιλαμβάνει την κλιματική αλλαγή ως βασική παράμετρο του σχεδιασμού. Θεσμοθετήθηκε και στη συνέχεια συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Προσαρμογής, με στόχο την ενσωμάτωση της κλιματικής επικινδυνότητας σε όλους τους τομείς πολιτικής, την αναγνώριση κοινών αναγκών και τη δρομολόγηση λύσεων για την αντιμετώπισή τους. Επίσης έχουμε εισαγάγει την έννοια της κλιματικής ανθεκτικότητας στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, καθώς και τους όρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ως χώρα έχουμε πλέον σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, που καθυστερούσαν αρκετά χρόνια, καθώς και εθνική στρατηγική για τα δάση και, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, η χώρα αποκτάει και πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, με ενίσχυση μέσω χρηματοδοτήσεων αλλά και προσωπικού των δασικών υπηρεσιών, που δυστυχώς είχαν αποδυναμωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός στάθηκε στο πρόγραμμα LIFE IP που διεκδίκησε και πήρε η χώρα για την ολοκληρωμένη εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8,3 εκατ. αφορούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για τα επόμενα 8 χρόνια. Το πρόγραμμα αυτό θα αφήσει στην Ελλάδα μια ευρεία “συμμαχία” επιστημονικών φορέων διοίκησης και αυτοδιοίκησης, ώστε να έχουμε προηγμένη και καινοτόμο τεχνολογία που θα δρα υποστηρικτικά στη μάχη για την κλιματική αλλαγή: “Ενδεικτικά θα αναφέρω ένα παράδειγμα για το τι μπορούμε να κερδίσουμε. Έχουν επιλεγεί σε συνεργασία με τοπικούς φορείς 5 περιοχές (Δελφοί, Δήλος, Μυστράς, κεντρικό Ζαγόρι, πόλη Κέρκυρας) και 7 τοπία σε όλη τη χώρα όπου θα ερευνήσουμε και θα παρακολουθούμε ταυτόχρονα την κλιματική ανθεκτικότητα σε συνδυασμό με εργαλεία όπως οι προστατευόμενες περιοχές το δίκτυο NATURA 2000, αλλά και η ανθρώπινη δραστηριότητα.
Electra kouotuki, Professor Ch.Zerefos, Ηλέκτρα Κουτούκη, Καθηγητής Ζερεφός

Ο στόχος είναι η βιωσιμότητα του πλανήτη να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ανθρώπου και η βιωσιμότητα του ανθρώπου να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε πολλές συνέργειες μπροστά μας, αλλά η αλλαγή εντέλει κρύβεται μέσα στον καθένα από εμάς. Όσο κι αν συζητάμε όσο κι αν τοποθετούμαστε υπέρ της προσαρμογής και της μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να αλλάξουμε και εμείς την καθημερινότητά μας. Το ΥΠΕΝ θα συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο γνώσης και πολιτικών πρωτοβουλιών, σε αυτή την ισχυρή συμμαχία για την ανάδειξη του ζητήματος της πολιτιστικής κληρονομιάς και των κινδύνων που αντιμετωπίζει από την κλιματική αλλαγή”

Σημαντικοί ομιλητές αναφέρθηκαν στις διάφορες θεματικές αναλυτικά. Ανάμεσα στους ο Καθηγητής Ζερεφός, ο Καθηγ. Ζανής, η Καθηγ. Αργυροπούλου, η Δρ. Βλαζάκη Ανδρεαδάκη, η Καθηγ.Κουντούρη, ο Καθηγ.Ανδρέας Παπανδρέου, ο Καθηγ.Κυριακίδης... 

 Σημαντικότατη η παρουσία και συμμετοχή πολλών ξένων επιστημόνων και πολιτικών, όπως Professor Luterbacher, Minister Cuci, JD A.Potts, Minister Herrera, Architect D.Scarlett, Director Ecole Francaise d'Atenes A.Farnoux... κι άλλοι









#ClimateChange #Climate #Athens #Greece #environment #culture #Zappeion

#IMPACTS ON #CULTURAL #HERITAGE



Μεταφορά παραδοσιακών προϊόντων των νησιών μας με “το πανί και τον άνεμο”


Μια καινοτόμος οικολογική δράση έχει ξεκινήσει στα νησιά του Αιγαίου με ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα να μεταφέρονται με ιστιοπλοϊκό και με σύνθημα και σήμα "το πανί και τον άνεμο". Τη δράση γνώρισα από το Εναλλακτικό παντοπωλείο της Καλύμνου και πραγματικά βρήκα το εγχείρημα σπουδαίο. Η δράση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018 κι είναι σε εξέλιξη στο Αιγαίο. Αφορά στην μεταφορά αγαθών από νησί σε νησί, αλλά και σε αγορές του εξωτερικού μόνο με τη βοήθεια του ανέμου.

Το απόγευμα στις 21 Ιουνίου 2019 έδεσε στο λιμάνι της Καλύμνου το οικολογικό ιστιοπλοϊκό σκάφος Avrora της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης SailMed με καπετάνιο τον Λουκά Γκουρτσογιάννη. Στόχος λοιπόν της SailMed είναι η αναβίωση του εμπορίου μέσω της ιστιοπλοϊας και δη με τον παραδοσιακό τρόπο πλεύσης. Βασικός γνώμονας η προστασία του Αρχιπελάγους, η διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου, η ανάδειξη της ναυτικής μας κληρονομιάς και η προώθηση νησιώτικων προϊόντων. Προϊόντων αποκλειστικά παραδοσιακών και μοναδικών που επιλέγονται με κριτήριο την ποιότητα, την εντοπιότητα και κυρίως την πιστοποιημένη διατροφική παράδοση του Αιγαίου, με σκοπό να στηριχθούν μικροί παραγωγοί.

Η φετινή διαδρομή περιλαμβάνει 18 νησιά (Κέα, Άνδρος, Σκύρος, Αλόννησος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ψαρρά, Σάμος, Ικαρία, Πάτμος, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Αμοργός, Πάρος, Νάξος, Σύρος και Τήνος) απ’ όπου η Ομάδα παίρνει δωρεάν δείγματα προϊόντων και τα παραδίδει σε καταστήματα, που πουλάνε τέτοιου είδους αγαθά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους παραγωγούς και στους εμπόρους να έρθουν σε επαφή και να συνεργαστούν. Το ιστιοπλοϊκό Avrora της SailMed καταφθάνει στα νησιά με χρήση των πανιών του.

Στο σκάφος υπάρχουν ηλιακά πάνελ με τα οποία λειτουργούν τα ψυγεία, ώστε τα ευπαθή προϊόντα να διατηρούνται δροσερά και φρέσκα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού Η ιστιοπλοΐα του μέλλοντος είναι μια πολύ καλή λύση στο Αιγαίο, που έχει σχεδόν συνεχώς ανέμους και όπου η ελληνική παράδοση χιλιετιών αποδεικνύει την δυνατότητα εμπορικής μεταφοράς με πανιά. Επίσης διοργανώνονται συχνά ενημερωτικές ημερίδες στα νησιά, που αφορούν τους παραγωγούς φυσικών, ντόπιων προϊόντων, τα καταστήματα πώλησης, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τα σχολεία, τους ναυτικούς ομίλους, τους περιβαλλοντικούς συλλόγους και την τοπική αυτοδιοίκηση. Στις ημερίδες επισημαίνεται κυρίως η ανάγκη να βρεθούν τρόποι μεταφοράς χωρίς αποτύπωμα άνθρακος στα επόμενα χρόνια.

Στην Κάλυμνο στήθηκε το πρώτο ράφι προώθησης προϊόντων νησιών του Αιγαίου στο «Εναλλακτικό Παντοπωλείο»... δείγματα λαδιού, ζυμαρικών, μυρωδικών, μελιού και γαλακτοκομικών ειδών. Πάνω στα προϊόντα έχει τοποθετηθεί ειδικό σήμα, που πιστοποιεί ότι μεταφέρθηκαν με “πανί”, με μηδενική εκπομπή ρύπων στα νερά του Αιγαίου. Αυτό προσδίδει προστιθεμένη αξία στην τιμή πώλησης των προϊόντων, γιατί ο αγοραστής παίρνει προϊόντα που έχουν μεταφερθεί με σύστημα φιλικό στην υγεία μας και στο περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή ο κ. Γκουρτσογιάννης είχε επαφές με τοπικούς παραγωγούς ώστε γνωστά και ονομαστά προϊόντα της Καλύμνου να προστεθούν στα αντίστοιχα ράφια των υπολοίπων 17 νησιών. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση SailMed έχει δράσει τα πέντε τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με στόχο την αναβίωση της Sail Transport Network. Για την ιστορία, η STN είναι ο πρώτος οργανισμός ιστιοπλοϊκής μεταφοράς, που συγκροτήθηκε στη σύγχρονη τεχνολογικά εποχή μας (1999). Η Sail Med αποτελεί προέκταση αυτής της Δράσης στη Μεσόγειο και παρόμοιοι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, όπως η Fairtransport, η Timbercoast και η Sail Cargo, ακολουθούν με συνέπεια αυτό το σύστημα μεταφοράς φορτίου χωρίς ρυπογόνα καύσιμα, αλληλοσυνδέοντας τοπικές αγορές, από τον Ατλαντικό μέχρι τη βόρεια Ευρώπη.

Ο Λουκάς Γκουρτσογιάνης ενημέρωσε την ιδιοκτήτρια του «Εναλλακτικού Παντοπωλείου» στη Κάλυμνο, κ. Μαριάννα Πουλλά για την ιστιοπλοϊκή μεταφορά προϊόντων του Αιγαίου. Η ομάδα της AEGEAN CARGO SAIL (Ιστιοπλοϊκή μεταφορά φορτίου στο Αιγαίο), υποστηριζόμενη από τις STN και SAIL MED και τιμώντας την Αιγαιοπελαγίτικη παράδοση των «πανιών» και του «ανέμου», μεταφέρει με τον πλέον οικολογικό τρόπο αγαθά από το ένα νησί στο άλλο επιχειρώντας να εδραιωθεί στο χώρο. Η προσπάθεια αυτή έχει άμεση σχέση και με το παγκόσμιο κίνημα του Slow Food οι υποστηρικτές του οποίου διεκδικούν την αλλαγή του σημερινού μοντέλου διατροφής, προωθούν το καλό, καθαρό και δίκαιο φαγητό, προβάλλοντας την αξία της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας, της γεύσης, της δίκαιης αμοιβής των παραγωγών, θέτοντας ως παράλληλο στόχο την καλή μεταχείριση των ζώων και τις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκά Γκουρτσογιάννη το πετρέλαιο ως μέσον κίνησης θα καταργηθεί σύντομα και θα αντικατασταθεί από την αιολική ενέργεια και άλλες κινητήριες δυνάμεις, φιλικές στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τα ιστιοπλοϊκά σκάφη μπορούν να αντικαταστήσουν τα ατμοκίνητα πλοία, τα οποία για λόγους οικονομίας κινούνται με ταχύτητες, που δεν έχουν μεγάλη διαφορά από την κίνηση των ιστιοφόρων. Οι μεταφορές των προϊόντων στην ξηρά, όπου αυτό είναι εφικτό, γίνονται με ένα ξύλινο ποδήλατο, χορηγία της coco-mat.bike


Το σημαντικό είναι πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μεταφορά των αγαθών των νησιών μας στο εξωτερικό. Όπως ο ίδιος ο κ. Γκουρτσογιάννης μας ενημερώνει, φέτος μεταφέρθηκαν 1000 λίτρα λάδι από την Καλαμάτα στην Βενετία τα οποία από ’κει, μέσω ηλεκτρικού αυτοκινήτου, κατέληξαν στη Ζυρίχη, και πωλούνται όχι απλώς ως οικολογικά προϊόντα, αλλά και ως μεταφερόμενα με οικολογικό τρόπο. Επίσης υπάρχει αίτημα από τη Γαλλία να παραδοθούν επιλεγμένα προϊόντα του Αιγαίου τα οποία θα πωλούνται σε ειδική μπουτίκ ως μεταφερμένα με τον άνεμο. Όμως και στην Ελλάδα αρκετοί παραγωγοί των νησιών μας επιλέγουν αυτό τον τρόπο μεταφοράς, στην προσπάθεια να τα στείλουν απευθείας, και όχι μέσω Πειραιά, στο τελικό τους προορισμό. Το ιστιοπλοϊκό Avrora της SailMed θα δέσει πάλι στην Κάλυμνο τον Οκτώβριο.




19 IOYNIOY 2019: ΔΙΑΛΕΞΗ “ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ” ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΣΤΕΡ



Στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Ενιαίας Υγείας (ΕΛ.ΕΠ.Ε.ΕΝ.Υ) σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων του Παστέρ διοργάνωσαν στις 19/6/2019, διάλεξη με θέμα: “Θάλασσα και Υγεία”

Η διάλεξη/συζήτηση ξεκίνησε στις 5.00 μμ και δόθηκε έμφαση στους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία, που σχετίζονται με θαλάσσιες δραστηριότητες, τις Μέδουσες, τα κατοικίδια ζώα, την επαφή με την άμμο, καθώς και με τον όρο καθαρή/ασφαλή θάλασσα.

Μίλησαν αρκετοί ειδικοί ανάμεσα τους:
Χ. Κεφαλούδη, Περιβαλλοντολόγος, ΕΟΔΥ
Ε. Χρήστου, Βιολόγος Ωκεανογράφος, ΕΛΚΕΘΕ
Μ.Τζανή, Προϊσταμένη Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων, Διεύθυνση Υγείας των Ζώων, Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ
Γ. Δουγάς, Κτηνίατρος, Γραφείο Ζωονόσων, ΕΟΔΥ
Ι. Σπηλιοπούλου, Ιατρός Βιοπαθολόγος, Τμήμα Μικροβιολογικών Ελέγχων Νερού, ΚΕΔΥ
Μάνια Μπικώφ, Διευθύντρια Lifeguard Hellas, διεθνής εκπαιδεύτρια ναυαγοσωστικής & Α' Βοηθειών













Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Εργαστήρι σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων με εκπροσώπους ελληνικών και ευρωπαϊκών πόλεων


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ το διήμερο εργαστήριο (12&13/06) για την καινοτομία στη διαχείριση απορριμμάτων, που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής TAIEX-EIR Peer 2 Peer. Το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποτελεί ένα χρήσιμο και πρακτικό εργαλείο που διευκολύνει την μάθηση μεταξύ των περιβαλλοντικών αρχών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του εργαστηρίου είναι να βοηθήσει τις Ελληνικές πόλεις και τους Δήμους να εκσυγχρονίσουν τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων τους και να τις προσαρμόσουν στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκπρόσωποι 22 Ελληνικών Δήμων, 8 ΦΟΔΣΑ, αλλά και τα στελέχη του ΥΠΕΝ και του ΕΟΑΝ που συμμετείχαν στο εργαστήριο του TAIEX-EIR Peer 2 Peer είχαν τη δυνατότητα να μάθουν από τις εμπειρίες των εκπροσώπων των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και να συζητήσουν μαζί τους τρόπους ορθής και καινοτόμας διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και παραδείγματα που μπορούν να μεταφερθούν και να εφαρμοστούν στις ελληνικές πόλεις.

Εμπειρογνώμονες από πόλεις και περιφέρειες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Σλοβενίας, μοιράστηκαν με συναδέλφους τους από την Ελλάδα πρακτικές και εμπειρίες τους στην προηγμένη διαχείριση απορριμμάτων, με σκοπό να επιτύχουν μείωση των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη διάθεση των αποβλήτων στις περιοχές τους, αύξηση της ανακύκλωσης και προώθηση της πρόληψης και των καλών πρακτικών.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Αγ. Παρασκευής, Νέας Σμύρνης, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Νίκαιας, Περιστερίου, Παύλου Μελά, Κοζάνης, Καλαμάτας, Σπάρτης, Μαλεβιζίου, Ρεθύμνου, Θάσου, Κέρκυρας, Λέσβου και Πάρου.
Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης καθώς και Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην έναρξη του εργαστηρίου TAIEX-EIR Peer 2 Peer ανέφερε:
Το νέο θεσμικό πλαίσιο ανακύκλωσης, διαλογής στην πηγή και γενικά διαχείρισης απορριμμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα για τις νέες δημοτικές αρχές. Εκτός πλέον της μνημονιακής περιόδου οι ΟΤΑ πρέπει να συμβάλλουν στη μετάβαση της οικονομίας μας στην κυκλική οικονομία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο, μετά την παύση και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ πρέπει να κάνει γρήγορα βήματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση αποβλήτων αναδεικνύουν νέες οικονομικές ευκαιρίες με την αξιοποίηση και ψηφιακών εργαλείων, όπως το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, που αποτυπώνει πραγματικά ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα της μεταφοράς και διάθεσης αποβλήτων.


Οι νέες δημοτικές αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν νέους κανόνες για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με τους αυστηρούς, φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για τα βιοαπόβλητα, τα πλαστικά, τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα και όλες τις ειδικές ροές αποβλήτων κλπ.
Υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση και καθιερώνεται νέος κανονισμός, όπου η τιμολογιακή πολιτική συνδέεται με τις επιδόσεις των ΟΤΑ στην ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή αποβλήτων, κλπ.Καθιερώνεται η περιβαλλοντική εισφορά που αποθαρρύνει την υγειονομική ταφή και ενισχύει την δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης.





Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Η Μεξικάνα Daniela Soto-Innes 28 ετών είναι η καλύτερη σεφ στον κόσμο


Η σεφ Daniela Soto-Innes κατάγεται από το Μεξικό και μετακόμισε στην Αμερική σε ηλικία 12 ετών. Η chef ονομάστηκε η καλύτερη γυναίκα σεφ στον κόσμο στην ηλικία μόλις των 28 ετών κι είναι υπεύθυνη για δύο κουζίνες μεξικάνικων εστιατορίων της Νέας Υόρκης, το Cosme και το Atla. Το τιμητικό βραβείο της απονεμήθηκε από το γκρουπ, World’s 50 Best Restaurants στις 24 Απριλίου 2019, αναγνωρίζοντας επίσης ότι η Soto-Iness είναι η πιο νεαρή γυναίκα, που έχει κερδίσει το βραβείο.

Είναι συνιδιοκτήτρια του μεξικανικού εστιατορίου Cosme στο Μανχάταν κι η ανάδειξη της από την επιτροπή των World’s 50 Best Restaurants ως η καλύτερη σεφ για το 2019 προμηνύει και την επόμενη γαστρονομική τάση, που θα επικρατήσει παγκοσμίως γαστρονομικά. Με πηγή το olivemagazine.gr, η σειρά βραβεύσεων «Καλύτερη Γυναίκα Σεφ» διανύει την ένατη χρονιά της με τρεις διαφορετικούς θεσμούς (World’s 50 Best Restaurants, Latin America’s 50 Best Restaurants, Asia’s 50 Best Restaurants). Μέχρι σήμερα έχουν αναδείξει 21 γυναίκες σεφ από 15 χώρες, που ξεχωρίζουν στο χώρο της εστίασης.

Το βραβείο ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕΦ 2019 είναι αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ενός διεθνούς πάνελ αποτελούμενο από 500 και πλέον γυναίκες σεφ, συγγραφείς και ειδικούς του χώρου της γαστρονομίας κι αποτελούν το 50% του συνολικού αριθμού των ατόμων της επιτροπής. Η Daniela Sotto-Innes δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων, που παραλαμβάνω αυτό το βραβείο, καθώς μου δίνει το βήμα για να εμπνεύσω επαγγελματίες της γενιάς μου, αλλά και των επόμενων που επέρχονται. Το πάθος μου γι’ αυτή τη δουλειά πηγάζει από τη μαγειρική, αλλά και από τη διάθεση της δημιουργίας ομάδων αποτελούμενες από άτομα που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στο έπακρο μέσω προσωπικών τρόπων έκφρασης».

Στη Νέα Υόρκη αρχικώς μετανάστευσε για να ακολουθήσει καριέρα στο χώρο του αθλητισμού, κυρίως της κολύμβησης. Ωστόσο, η επιρροή της οικογένειάς της που είχε παράδοση στη μαγειρική, ήταν πιο ισχυρή με αποτέλεσμα σε ηλικία 15 ετών να εργαστεί για πρώτη φορά σε εστιατόριο στο Χιούστον του Τέξας. Στη συνέχεια απέκτησε τα πρώτα επίσημα μαγειρικά της εφόδια φοιτώντας στην Le Cordon Blue στο Όστιν και εργάστηκε σε σειρά εστιατορίων στο Χιούστον πριν επιστρέψει πάλι στο Μεξικό, όπου δούλεψε ως stagier στο εστιατόριο Pujol λίγο πριν ενταχθεί στην ομάδα του Gerardo Vazquez Lugo στο παραδοσιακό μεξικανικό εστιατόριο Nicos. Λίγο καιρό μετά, επέστρεψε στο Pujol για να εργαστεί πλέον full time στο πλευρό του διάσημου σεφ και ιδιοκτήτη του, Enrique Olvera.

Όταν ο σεφ Olvera άνοιξε το Cosmo στη Νέα Υόρκη το 2014 επέλεξε την Sotto-Innes για chef de cuisine και σε μόλις ένα χρόνο λειτουργίας του εστιατορίου, απέσπασε το StarChefs Rising Stars Award το 2015 και το βραβείο James Beard για ανερχόμενο σεφ (Rising Star Chef) το 2016. Δεν άργησε και το ντεμπούτο της στη λίστα των World’s 50 Best Restaurants το 2017 στην 40ή θέση το 2017, χρονιά που συνεργάστηκε σε επιχειρηματικό επίπεδο με τον Olvera σε ένα ακόμα concept, το Atla, επίσης στη Νέα Υόρκη, όπου προσφέρουν ένα μενού ελαφριάς, μοντέρνας μεξικάνικης κουζίνας σε μια απλή σάλα με χαλαρή ατμόσφαιρα.


Σήμερα είναι συνιδιοκτήτρια και των δύο εστιατορίων (Cosme και Atla) μαζί με τον σεφ Olvera με τον οποίο σκοπεύουν να ανοίξουν δύο ακόμα εστιατόρια στο Λος Άντζελες, το Damian και το Ditroit προς τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς. Η Daniela Soto-Innes περιγράφοντας τη μαγειρική της, αναφέρει ότι δεν επηρεάζεται μόνο από τα υλικά, αλλά και τους ανθρώπους που την περιβάλλουν. Η Μεξικανή σεφ ακολουθεί τα χνάρια μιας σειράς άλλων πολυβραβευμένων γυναικών, επίσης προκατόχων του τίτλου της «Καλύτερης Γυναίκας Σεφ» όπως η Clare Smyth (2018), η Ana Roš (2017), η Dominique Crenn (2016), η Hélène Darroze (2015), η Helena Rizzo (2014), η Nadia Santini (2013), η Elena Arzak (2012) και η Anne-Sophie Pic (2011). Θα παραλάβει επίσημα το βραβείο της στην τελετή απονομής των World’s 50 Best 2019 που φέτος θα γίνει στη Σιγκαπούρη στο Sands Theatre.


#Worlds50Best


Στη Θεσσαλονίκη ο Άκης Πετρετζίκης έκανε Ρεκόρ Γκίνες με 3.378 burger σε μία ώρα!




Ήταν η σειρά της Θεσσαλονίκης για τον 1ο Coca-Cola & Akis Food Tour Festival που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, αφού ήδη είχαν γίνει στην Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και την Ξάνθη. Τη Πέμπτη 13 Ιουνίου ο σεφ Άκης Πετρετζίκης έκανε νέο ρεκόρ Γκίνες φτιάχνοντας με την ομάδα του πάνω από 2.220 μπέργκερ μέσα σε μόλις μία ώρα.

Με την ομάδα του περίπου 150 άτομα, κλήθηκε να φτιάξει όσα περισσότερα hamburgers μπορούσε μέσα σε μια ώρα! Και δε μιλάμε για απλά χάμπουργκερς, αλλά για υπερφουσκωμένα με εννέα στρώσεις το καθένα. Ο δημοφιλής σεφ έσπασε το ρεκόρ ετοιμάζοντας 3.378 hamburgers! Ο Άκης Πετρετζίκης έγραψε στο Instagram χαρακτηριστικά: «Όχι 1, όχι 2, αλλά… 3.378 hamburgers με 9 στρώσεις χρειάστηκαν για να σπάσουμε σε 1 ώρα ένα Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness»


Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΕΙΨΟΥΣ



Το Κέντρο για τα δελφίνια, που ελευθερώνονται από ζωολογικούς κήπους όλου του κόσμου, δημιουργήθηκε σ’ ένα πανέμορφο μικρό κόλπο, στη βόρεια πλευρά των Λειψών. Αποτελεί την κοιτίδα της πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης των δελφινιών και ήδη, η Booking.com χρηματοδότησε ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής δαπάνης δημιουργίας του καταφυγίου, ενώ παράλληλα έθεσε τέρμα στην πλατφόρμα πώλησης εισιτηρίων για τα δελφινάρια του κόσμου. Ταυτόχρονα, εντός των προσεχών ημερών, μια προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας θα προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με το μέλλον αυτού του Κέντρου.

Η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” κα. Αναστασία Μήλιου δήλωσε: «Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το πρώτο παγκοσμίως Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στο Αιγαίο, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επιτύχουμε ένα μεγάλο στόχο, αλλά ταυτόχρονα να τιμήσουμε και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε την προστασία των δελφινιών πριν 2500 χρόνια!». Η εκμετάλλευση των δελφινιών για παραστάσεις προς τέρψη παιδιών και ενηλίκων έχει αρχίσει να στηλιτεύεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις όλου του κόσμου. Ωστόσο, ο διεθνής Νόμος απαγορεύει την απελευθέρωσή τους στην ανοικτή θάλασσα, καθώς ο νομοθέτης έκρινε πως το μεγάλωμα σε καθεστώς αιχμαλωσίας επιδρά καθοριστικά στα ένστικτα αναζήτησης τροφής και επιβίωσης, γι’ αυτό τα αιχμάλωτα δελφίνια είναι σίγουρο ότι θα πεθάνουν από ασιτία όταν αφεθούν ελεύθερα.

Μετά από εκτεταμένες μελέτες, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ επέλεξε τον μακρόστενο κόλπο της Βρουλιάς για να δημιουργήσει ένα κέντρο όπου θα μεταφέρονται τα δελφίνια που τελούσαν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας. Εκεί εφήρμοσαν μια σειρά από δράσεις, μία από τις οποίες περιλαμβάνει το κλείσιμο της εισόδου του κόλπου με χοντρό, μπρούτζινο δίχτυ. Με τον τρόπο αυτό διαμόρφωσαν μια ιδιότυπη, προστατευμένη “δεξαμενή”, μεγέθους πολλαπλάσιου από το μεγαλύτερο δελφινάριο της Ευρώπης (βρίσκεται στην Ολλανδία). Εκεί μέσα θα αφήνονται τα δελφίνια ώστε να συνηθίσουν την ανοικτή θάλασσα. Παράλληλα, στη “δεξαμενή” θα ρίχνονται ζωντανά ψάρια (από τις ιχθυοκαλλιέργειες Λέρου) κι έτσι σιγά – σιγά τα κητοειδή θα ανακτήσουν το ένστικτο του κυνηγού.

«Σήμερα, σε όλο τον κόσμο τελούν υπό αιχμαλωσία 2.913 δελφίνια. Αυτά θέλουμε να απελευθερωθούν, διότι είναι επιστημονικά διαπιστωμένο ότι ως πλάσματα διαθέτουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης και στην αιχμαλωσία υποφέρουν» εξήγησε η κα. Μήλιου, τονίζοντας ταυτόχρονα πως το «Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στους Λειψούς θα είναι το πρότυπο, με γνώμονα το οποίο θα μπορούν να αναπτυχθούν αντίστοιχα σε κάθε γωνιά του πλανήτη». Τη δημιουργία του Καταφυγίου υποστηρίζει και η δημοτική αρχή Λειψών. Ο δήμαρχος Φώτης Μάγγος δήλωσε ότι «είμαστε αλληλέγγυοι με τις δράσεις του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος και προσπαθούμε να δίνουμε άμεσα όλες τις αδειοδοτήσεις και να εκδίδουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για τη λειτουργία του Καταφυγίου».

Στο Καταφύγιο θα παρέχεται εξειδικευμένη κτηνιατρική περίθαλψη για τα μεγάλα, θαλάσσια είδη, που πολλές φορές εκβράζονται τραυματισμένα στις παραλίες. Η χρηματοδότηση του Καταφυγίου έχει επιτευχθεί μέσα από δωρεές. Η εκκίνηση της λειτουργίας του θα γίνει εντός του επόμενου έτους, αφού προηγουμένως θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης αδειοδότηση όλων του των υποδομών.
Ταυτόχρονα, στις χερσαίες του εγκαταστάσεις θα λειτουργεί ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο για την παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης στην κτηνιατρική περίθαλψη θαλάσσιων θηλαστικών και χελώνων, καθώς και σε τομείς σχετικούς με τη θαλάσσια προστασία.