Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ




Το καθαρό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία, γι'αυτό παγκοσμίως γίνονται διάφορες προσπάθειες. Οι πιο γνωστές επιπτώσεις για την υγεία σχετίζονται με τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, την ποιότητα του νερού και την ανεπαρκή αποχέτευση. Πολύ λιγότερα είναι γνωστά γύρω από τις επιπτώσεις στην υγεία από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες. Ο θόρυβος αναδύεται ως νέο ζήτημα για το περιβάλλον και την υγεία. Η αλλαγή του κλίματος, η καταστροφή της στιβάδας του στρατοσφαιρικού όζοντος, η φθίνουσα πορεία της βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση του εδάφους ακολουθούν κι επιβαρύνουν σημαντικά την ανθρώπινη υγεία

Στη Ελλάδα στη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής θα γίνουν δύο σημαντικά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και των διασυνδέσεων στο Αιγαίο, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην «πράσινη» παραγωγή ενέργειας. Πρόκειται για τα έργα «Aegean Project» της Eunice Energy Group στο Νότιο Αιγαίο και «Αιγαία Ζεύξη» στο Βόρειο Αιγαίο της εταιρείας Ρόκας (ηλεκτρική διασύνδεση της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα). Αφορούν συνδυαστικά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ισχύος 1280 μεγαβάτ σε νησιά και βραχονησίδες... μια ισχύ πρωτοφανή στη χώρα μας. 

Το «Αegean Project» βρίσκεται στην τελική φάση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης κι υπολογίζεται η έναρξη εργασιών το 2020. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών, σε νησίδες που βρίσκονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού - Αστυπάλαιας - Καλύμνου και Κω συνολικής ισχύος 582 μεγαβάτ. Ο διασυνδετήριος αγωγός South Aegean Interconnector έχει ενταχθεί στο Δεκαετές (2019-2028) Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Δικτύων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Δικτύων (ENTSO-e) και είναι έργο υποψήφιο προς ένταξη στη λίστα των Ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα ανανεωθεί το 2019. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα εν λόγω Αιολικά Πάρκα θα μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, που θα συνδέονται με την Αττική, δίνοντας την δυνατότητα σύνδεσης και με το ηλεκτρικό σύστημα Λέρου - Καλύμνου - Κω - Νισύρου – Τήλου. 



Το έργο κατά τη φάση λειτουργίας του θα απασχολήσει τουλάχιστον 390 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων (μηχανικοί, εργατοτεχνίτες, φύλακες, εργάτες, ναυτικοί κ.λ.π.) και τουλάχιστον 1.000 άτομα κατά τη φάση κατασκευής, ενώ τα ανταποδοτικά τέλη, που θα αποδίδονται στους κατοίκους και τους Δήμους Λέρου και Αστυπάλαιας κατά την περίοδο της λειτουργίας θα είναι περίπου 10.000.000 ευρώ ανά έτος. 



Παγκοσμίως η συνολική δυναμικότητα όλων των εγκατεστημένων ανεμογεννητριών παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2018 έφτασε τα 600 γιγαβάτ ισχύος, σύμφωνα με προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Παγκόσμια Ένωση Αιολικής Ενέργειας (WWEA). Το 2018 ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος χρόνος με αυξανόμενο αριθμό νέων εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων, με ποσοστό 9,8%, χαμηλότερο από το 10,8% του 2017. Το 2018 προστέθηκαν 53.900 μεγαβάτ, λίγο περισσότερα από το 2017, όταν προστέθηκαν 52.552 μεγαβάτ από νέες εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστημένες ανεμογεννήτριες στο τέλος του 2018 έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το 6% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. 

Επίσης ο πλανήτης διαθέτει περισσότερα δέντρα από ό,τι πριν από 20 χρόνια σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα της NASA, τα οποία δείχνουν ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα και την Ινδία. Οι δύο χώρες με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς του κόσμου έχουν επίσης το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη βελτίωση της πράσινης κάλυψης της Γης. Η Ινδία έσπασε κάθε ρεκόρ δεντροφύτευσης....


Θαυμάζω τα οικολογικά ρούχα της Stella Mccartney, ενώ γνωστοί είναι κάποιοι περιβαλλοντικοί της αγώνες, τώρα για να προστατεύσει το οικοσύστημα Leuser στη Σουμάτρα της Ινδονησίας υποστηρίζει την εκστρατεία «There She Grows» μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το τροπικό δάσος φιλοξενεί 105 είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων ρινόκερων, τίγρεων, ελεφάντων και απειλούμενων ουρακοτάγκων της Σουμάτρας, 382 είδη πουλιών και 8.500 φυτικών ειδών. Το κοινό, που θα παρακολουθήσει την επίδειξη μόδας της Βρετανίδας σχεδιάστριας Στέλλας ΜακΚάρτνεϊ στο Παρίσι στις 4 Μαρτίου 2019, θα τους ζητηθεί να αφιερώσουν ένα δέντρο και ένα ειδικό μήνυμα σε κάποιον και στη συνέχεια θα ονομάσουν κάποιο άλλο άτομο να κάνει το ίδιο.

Η βλάστηση του δάσους εθνικού πάρκου αποτελεί σημαντική πηγή οξυγόνου. Η εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει στο Instagram, με τη Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ να αφιερώνει ένα δέντρο στη μητέρα της, Λίντα και να ορίζει την ηθοποιό, συγγραφέα βιβλίων υγιεινής διατροφής Γκουίνεθ Πάλτροου υπεύθυνη για να διαδώσει το μήνυμα. Με την καμπάνια επιδιώκεται η συγκέντρωση χρημάτων για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Canopy, ο οποίος προστατεύει τα δάση, που απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά και στο Ίδρυμα Stella McCartney Cares, το οποίο θα διοχετεύσει πόρους στην προστασία του Οικοσυστήματος Leuser, αυτού του αρχαίου τροπικού δάσους έκτασης 2,6 εκ. εκταρίων. Οι Γκουίνεθ Πάλτροου, Pink, Ντριου Μπάριμορ και Τζίμι Φάλον συστρατεύθηκαν για την πρωτοβουλία με στόχο την ευαισθητοποίηση για την προστασία του οικοσυστήματος Leuser.

Τα οικοσυστήματα παγκοσμίως πρέπει να προστατευθούν στη μάχη για τη Κλιματική Αλλαγή. Δυστυχώς η Αυστραλία σχεδιάζει να απορρίψει ένα εκατομμύριο τόνους αποβλήτων στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, παρότι ο νόμος για την απόρριψη αποβλήτων (ντάπινγκ= πρακτική του αδειάσματος) είναι αυστηρότατος, όμως δεν ισχύει όταν πρόκειται για υλικά, που προκύπτουν από εργασίες συντήρησης λιμένων. Παρά τις αντιδράσεις η αρμόδια αρχή έδωσε το πράσινο φως για την ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων στον ύφαλο. Κι όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την είδηση πως τα νερά των πρόσφατων πλημμηρών του Κουίνσλαντ, με όλα τα φερτά υλικά, που κατέκλυσαν τον ύφαλο, βάζοντας σε κίνδυνο τα κοράλλια. Η Λαρίσα Γουότερς, γερουσιαστής και συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων, αξιώνοντας την ανάκληση της άδειας ρίψης δήλωσε: «Το τελευταίο πράγμα, που χρειάζεται ο Ύφαλος αυτή τη στιγμή και αφότου επλήγη από τις πρόσφατες πλημμύρες, είναι περισσότερα απόβλητα. Η βυθοκόρηση 1.000.000 τόνων υγρών αποβλήτων στα νερά ενός τόπου παγκόσμιας κληρονομιάς είναι σαν να θεωρούμε τον Ύφαλο χωματερή».

O δρ.Σάιμον Μπόξαν από το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας του Σαουθάμπτον, δηλώνει πως πρόκεται για «άλλο ένα καρφί στο φέρετρο», καθώς το Μέγα Κοραλλιογενές Φράγμα, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1981, θεωρείται ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένο λόγω κλιματικής αλλαγής. Το 2018, η Αυστραλία διέθεσε 500 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος, που έχασε περίπου τα μισά κοράλλια του σε διάστημα δύο χρόνων, λόγω μαζικής λεύκανσης από την υπερθέρμανση των ωκεανών.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου