Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

ΑΠΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΣΤΟ TAIJI ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ



Στην Αγγλία είναι πολύ αναπτυγμένη η προστασία του περιβάλλοντος, γίνονται πολλαπλές δράσεις για τα ζώα, εκστρατείες και πορείες, λειτουργούν μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις... Χθες Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, μαθητές από 60 πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας έκαναν αποχή από τα σχολεία τους στο πλαίσιο διεθνούς εκστρατείας για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. Συμμετείχαν χιλιάδες από όλη τη χώρα κι επίσης κατά χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο με βασικό σύνθημα «Σώστε τον πλανήτη μας». Η συγκέντρωση έγινε το μεσημέρι απαιτώντας από την Κυβέρνηση να κηρύξει άμεσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και να λάβει δραστικά μέτρα. Η Αντιπολίτευση με τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών σχολίασε ότι οι μαθητές έχουν δίκιο να αισθάνονται απογοητευμένοι από την προηγούμενη γενιά και ότι αφορά το μέλλον τους.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τους νέους να ασχολούνται με σημαντικά κοινωνικά θέματα, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι με την αποχή από τα μαθήματα δημιουργούν μια ανεπιθύμητη αναταραχή στο πρόγραμμα διδασκαλίας. Οι εργατικοί δήλωσαν ότι η διαμαρτυρία των μαθητών είναι πηγή έμπνευσης. Σημειωτέον ότι η κίνηση των μαθητών ξεκίνησε από τη διαμαρτυρία της 15χρονης Σουηδής Γκρέτα Θούνμπεργκ, η οποία το Σεπτέμβριο δεν πήγε στο μάθημά της, αλλά πραγματοποίησε διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο κατηγορώντας τη χώρα της ότι δεν τηρεί τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Επίσης υπερασπιστές του περιβάλλοντος με επικεφαλή αγγλική οργάνωση προέβησαν σε προσφυγή στη δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το κυνήγι δελφινιών στο Ταϊτζί της Ιαπωνίας, το οποίο θεωρούν απάνθρωπο και παράνομο.

Κάθε χρόνο οι ψαράδες ωθούν τα δελφίνια σε έναν στενό κόλπο και τα ζώα πανικόβλητα βρίσκονται παγιδευμένα στα δίκτυα, ασφυκτιούν και πνίγονται. Ορισμένα δελφίνια πέφτουν με βία πάνω στα βράχια και πεθαίνουν από τα τραύματά τους, ενώ άλλα σφάζονται από τους ψαράδες. Το κυνήγι των δελφινιών στο Ταίτζί κινηματογραφήθηκε το 2009 για το ντοκιμαντέρ «Ο όρμος» («The Cove») του Ελληνοαμερικανού Λούι Ψυχογιός, το οποίο είχε τιμηθεί με Όσκαρ το 2010 και είχε στρέψει την προσοχή του κόσμου σ' αυτή την πρακτική. Το 2013 η Σκωτζέζα Shona Lewendon δημιούργησε μια παγκόσμια καμπάνια, ώστε να ασκηθεί πίεση στην ιαπωνική κυβέρνηση από τη ΔΟΕ κι ήρθε στην Ελλάδα καλεσμένη της δημοσιογράφου Ηλέκτρας Κουτούκη για να ενημερώσει το ελληνικό κοινό για την πρωτοβουλία της να εμποδίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020, εάν δεν σταματήσει η βάρβαρη σφαγή. H Shona αρχικά δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό αίτημα (petition) και μέσα σε πέντε ημέρες συγκέντρωσε 10.000 υπογραφές.

Στη τωρινή μήνυση, που κατέθεσαν υπερασπιστές τη προηγούμενη εβδομάδα, ζητούν από την κυβέρνηση της περιφέρειας της Ουακαγιάμα να ανακαλέσει την τριετή άδεια γι' αυτού του είδους την “αλιεία”, που χορηγεί στα αλιευτικά στο λιμάνι Ταϊτζί στη δυτική Ιαπωνία. «Πολλοί Ιάπωνες θεωρούν ότι τα δελφίνια είναι ψάρια και πιστεύουν εσφαλμένα πως ο νόμος αυτός δεν ισχύει γι' αυτά», εξηγεί ο Ρεν Γιαμπούκι, επικεφαλής της περιβαλλοντικής ΜΚΟ, ο οποίος κατέθεσε την προσφυγή μαζί μ' έναν κάτοικο του Ταϊτζί, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι ιάπωνες ψαράδες τα οδηγούν και τα παγιδεύουν στον όρμο με δίχτυα κι αφού χωρίσουν τα μωρά από τις μητέρες, εξετάζουν και επιλέγουν τα πιο όμορφα, ακηλίδωτα δελφίνια για να τα πουλήσουν σε δελφινάρια. Τα υπόλοιπα σφαγιάζονται άγρια μπροστά στα αιχμάλωτα, που κολυμπούν στο αίμα των συγγενών τους. Πολλά δελφίνια τρομοκρατημένα, πνίγονται μέσα στα δίχτυα, ενώ τα αιχμάλωτα τα κρατούν σε θαλάσσιες σπηλιές πεινασμένα και τραυματισμένα. Το κρέας των σφαγιασμένων δελφινιών, παρότι είναι μολυσμένο από υδράργυρο και άλλα τοξικά από τη ρύπανση των θαλασσών, πωλείται για κατανάλωση με όλες τους κινδύνους, που συνεπάγεται για την ανθρώπινη υγεία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου