Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Έκθεση φωτογραφίας / video:“Conserving Biodiversity and the Traditional man-made Environment in the Greek islands: Drivers for sustainable tourism and resilient societies”



Με σκοπό τη διεθνή προβολή της χώρας μας, των ελληνικών νησιών και των μοναδικών φυσικών χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων τους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), σε συνεργασία με τα Υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσιάζουν μία πρωτότυπη Έκθεση φωτογραφίας και video, με τίτλο “Conserving Biodiversity and the Traditional man-made Environment in the Greek islands: Drivers for sustainable tourism and resilient societies”, η οποία θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής Συνόδου του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ, για το διάστημα 9-18 Ιουλίου.

Τα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης έγιναν πρώτη ημέρα των εργασιών του Υπουργικού Σκέλους του Πολιτικού Φόρουμ του ΟΗΕ, από τον Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλο, παρουσία των Γενικών Γραμματέων των συνεργαζόμενων Υπουργείων, των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας, εκπροσώπων διεθνών αποστολών και πλήθους άλλων προσκεκλημένων από κράτη μέλη και όργανα του ΟΗΕ. Όπως σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ κατά τον χαιρετισμό του για την εγκαινίαση της Έκθεσης, η πρωτοβουλία διοργάνωσης της Έκθεσης αυτής από το ΥΠΕΝ έχει ως στόχο την ανάδειξη των ελληνικών νησιών μέσα από μια διαφορετική, βιώσιμη οπτική, εστιάζοντας στην προστασία της βιοποικιλότητας, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του παραδοσιακού ανθρωπογενούς περιβάλλοντος ως βασικών παραγόντων για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και την ανάπτυξη αειφόρων πρακτικών σε βασικούς οικονομικούς τομείς, όπως ο τουρισμός.

Η Έκθεση συνδέεται θεματικά με τους «περιβαλλοντικούς» υπό εξέταση SDGs και ευθυγραμμίζεται πλήρως με το θέμα του φετινού Φόρουμ «Μετάβαση σε πιο ανθεκτικές και βιώσιμες κοινωνίες». Επιχειρεί, δε, να καταδείξει πώς οι πολιτικές προστασίας (της βιοποικιλότητας και των νησιωτικών οικοσυστημάτων αλλά και των παραδοσιακών οικισμών), αντί για εμπόδιο και τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την τουριστική δραστηριότητα, μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για τον εναλλακτικό τουρισμό και την προβολή του μεγάλου πλούτου ενδημικής χλωρίδας και πανίδας της χώρας, δίνοντας έτσι μία άλλη νέα «ταυτότητα» στα ελληνικά νησιά, ως τουριστικών προορισμών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ, «η Ελλάδα είναι μια νησιωτική χώρα και τα νησιά της λόγω των διαφορετικών γεωμορφολογικών και κλιματικών συνθηκών που τα χαρακτηρίζουν, γίνονται πραγματικά “εργαστήρια της φύσης” και καταφύγια μοναδικών ενδημικών ειδών. Η Ελλάδα φιλοξενεί το 40% της ευρωπαϊκής χλωρίδας και το 18% της πανίδας της. Στα ελληνικά νησιά, τα ίδια φυσικά στοιχεία, διά μέσο των αιώνων, δαμάστηκαν και αξιοποιηθήκαν για την ευημερία του ανθρώπου, οδηγώντας από την αρχαιότητα σε αειφόρες πρακτικές σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, όπως η αξιοποίηση ενδημικών ειδών, η χρήση της αιολικής ενέργειας, η καλλιέργεια της γης σε αναβαθμίδες, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική σε υπόσκαφα, ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον. Η αναβίωση των αειφόρων αυτών παραδοσιακών τεχνικών και πρακτικών μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα, σήμερα, για την τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την καινοτομία.
Η Έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό ανά γεωγραφική περιφέρεια νησιών, με έμφαση στην βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, αλλά και προβολή video διάρκειας 30’ που φτιάχτηκε ειδικά για την εκδήλωση, με υλικό που συλλέχθηκε από ποικίλους φορείς και πηγές.

Το video μπορείτε να δείτε στο link https://youtu.be/aifrFxiQY6w


Σταθερά προσυλωμένη στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης η Ελλάδα

Eπίσης την Εθελοντική Εθνική Αξιολόγηση (VNR) της Ελλάδας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ παρουσίασε εχθές ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (High Level Political Forum - HLPF) που λαμβάνει χώρα από τις 9 έως τις 18 Ιουλίου 2018, στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ.

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, δίνοντας το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο για την υλοποίηση των SDGs και ειδικότερα:

α) στον θεσμικό διϋπουργικό μηχανισμό που διαμορφώθηκε για τη διασφάλιση υψηλής πολιτικής δέσμευσης, αλλά και για τον κοινωνικό διάλογο για την επιτυχή εφαρμογή των Στόχων,

β) στην κυβερνητική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και τη δίκαιη ανάπτυξη που συνδυάζονται με την επίτευξη των SDGs στον κοινωνικό και οικονομικό πυλώνα,

γ) στα βασικά μέσα εφαρμογής και παραδείγματα ολοκληρωμένης διασύνδεσης πολιτικών όπως τη στρατηγική για την κυκλική οικονομία και την κοινωνική πολιτική, και

δ) στα επόμενα βήματα που έχουν δρομολογηθεί, όπως η εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Εφαρμογής των SDGs που θα συνδέεται με την νέα Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ελλάδας και τη μεγαλύτερη εμπλοκή του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση εφαρμογής των Στόχων.

Ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, επισημαίνοντας παράλληλα το σεβασμό που η Ελλάδα αποδίδει στις ανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματα των προσφύγων, μεταξύ άλλων, μέσω της εξασφάλισης πρόσβασης σε δομές υγείας και παιδείας. Όπως επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ «απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις για την πρόληψη του προσφυγικού ζητήματος γιατί δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη με όπλα και πολέμους».

Καθ' όλη τη διάρκεια της παρουσίασης ο Σωκράτης Φάμελλος, επεσήμανε την αποφασιστικότητα της χώρας μας να εφαρμόσει την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τους 17 SDGs, δεδομένου ότι παρέχουν ένα προοδευτικό πλαίσιο για μετασχηματισμό προς μια νέα, δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, που διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, καθώς επίσης και για την προστασία του περιβάλλοντος και του μοναδικού οικολογικού πλούτου της χώρας. Σημείωσε, επίσης, ότι η αρχή της «ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς» που διέπει την Αgenda 2030 στο σύνολό της αποτελεί υψηλή πολιτική προτεραιότητα για την Ελλάδα, η οποία εξέρχεται από μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, με απώτατο σκοπό τον επαναπροσδιορισμό των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, υπό το πρίσμα των SDGsκαι προς όφελος της παρούσας και των μελλοντικών γενεών.

Ο Αν. ΥΠΕΝ, κατά την παρουσίασή του, έκανε ειδική εκτενή αναφορά στην υλοποίηση των SDGs στους οποίους εστιάζει το φετινό HLPF και οι οποίοι είναι «περιβαλλοντικής φύσεως», καθώς αφορούν σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης νερού, ενέργειας, βιώσιμων πόλεων και οικισμών, βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, ανακύκλωσης, διαλογής στην πηγή και προστασίας χερσαίων και θαλασσίων οικοσυστημάτων. Στην παρουσίαση του VNR της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ, συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) και η Κατερίνα Ιγγλέζη, Βουλευτής, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας τη συνεργασία της κυβέρνησης με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και θεσμών για την επίτευξη των Στόχων, στο πλαίσιο μιας συνολικής εθνικής προσπάθειας, που αφορά το σύνολο των φορέων, θεσμών και πολιτών.

Ειδικότερα, ο κ. Βερνίκος τόνισε τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών για την επιτυχή υλοποίηση των SDGs, αναφερόμενος στον εκτενή διάλογο που πραγματοποιεί η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας, ενώ η κ. Ιγγλέζη ανέλυσε εν συντομία τον ρόλο του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση της εφαρμογής των Στόχων, μέσω του έργου των Μόνιμων Επιτροπών του.

Την Εθνική Έκθεση μπορείτε να βρείτε στο link

https://sustainabledevelopment.un.org/content/documents/19378Greece_VNR_Greece_2018_pdf_FINAL_140618.pdf

Επίσης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκηρύσσει ανοικτή διαδικασία επιλογής αναδόχου, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), για την επιλογή αναδόχου σχετικά με την εκπόνηση της μελέτης για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες, καθώς και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι 20/09/2018 και ώρα 12:00.
Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες, έχει ως στόχο τη διαμόρφωση πολιτικής για τη χωρική διάρθρωση του εξορυκτικού κλάδου με βάση τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για τη χωρική οργάνωση του εξορυκτικού κλάδου, σε συνάρτηση με τις υφιστάμενες χρήσεις γης και εναρμονίζεται με το στρατηγικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου