Τώρα το χειμώνα δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό και
γευστικό από ένα θρεπτικό πιάτο σούπας, που είτε είναι το κυρίως πιάτο είτε ένα
τονωτικό πρώτο πιάτο. Οι σούπες είναι ιδανικές για τις κρύες μέρες και νύχτες
του χειμώνα, εκτός από την ενυδάτωση του οργανισμού και τη ζεστασιά, προσφέρουν
πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Κρεμμυδόσουπα
Υλικά για 2 άτομα
4 άσπρα κρεμμύδια
1 κουταλιά της σούπας
σησαμέλαιο
1 κουταλιά της σούπας
αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού
θρούμπι
½ λίτρο ζωμό από το
βράσιμο λαχανικών
Εκτέλεση
Τεμαχίζετε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες, αφού τα
καθαρίσετε. Τα τσιγαρίζετε στο σησαμέλαιο σ’ένα τηγάνι και ρίχνετε το αλεύρι
μαζί. Μόλις ροδίσουν, ρίχνετε το ζωμό στο τηγάνι ή αν δεν έχετε φτιάξει ζωμό
λίγο νερό, στο οποίο έχετε βυθίσει το θρούμπι πριν για περίπου 10 λεπτά.
Σκεπάζετε το σκεύος, ρυθμίζετε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνετε τα
κρεμμύδια να σιγοβράσουν για άλλα 15 λεπτά. Σερβίρετε τη σούπα σκέτη ή
προσθέτοντας αν θέλετε κρουτόν σε κάθε πιάτο.
Μανιταρόσουπα
Υλικά (6-8 πιάτα)
600 γρ φρέσκα μανιτάρια
1 ματσάκι κρεμμυδάκια
ψιλοκομμένα
2 κουταλιές άνηθο
ψιλοκομμένο
Αλάτι
Χυμό 2 λεμονιών
1 μαρούλι μέτριο
ψιλοκομμένο
Λίγο σπανάκι
ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
4 φλυτζάνια νερό
4 κουταλιές ταχίνι (ή 1
αυγό)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τεμαχίζετε τα μανιτάρια στα δύο, τα πλένετε και τα ρίχνετε
στη κατσαρόλα με το λάδι να σωταριστούν καλά, δηλ. ώσπου να μείνουν τα μισά και
να βγάλουν όλο το νερό τους. Στη συνέχεια προσθέτετε λίγο σπανάκι και μαρούλι,
τα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε. Ρίχνετε το νερό, λίγο αλάτι αναλόγως και τ’
αφήνετε να βράσουν. Λίγο πριν βράσουν τελείως, προσθέτετε τον άνηθο και
ανακατεύετε. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνετε τη σούπα να
κρυώσει καλά. Ρίχνετε σ’ ένα μπολ το ταχίνι, προσθέτετε σιγά – σιγά το χυμό των
λεμονιών και χτυπάτε το μίγμα στο χέρι ή στο μπλέντερ. Προσθέτετε λίγο από το
ζωμό της σούπας και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Μόλις το μίγμα ασπρίσει, το
ρίχνετε στη κατσαρόλα με τη σούπα, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.
Υλικά
1 κιλό κολοκύθα
2 καρότα
1 πράσο
1 πατάτα
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
100 ml κρέμα γάλακτος (μπορείτε και light)
κάρδαμο
ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
λίγο λευκό κρασί
100
ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. μαργαρίνη
αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Πλένετε και κόβετε τα λαχανικά σε κυβάκια και τα σωτάρετε στο
λάδι. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τα μυρωδικά, το ξύσμα και το χυμό και
ανακατεύετε. Προσθέτετε και το ζωμό. Αφήστε κλειστή τη κατσαρόλα για να βράσει
η σούπα σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα με 40 λεπτά. Πολτοποιήστε τη σούπα και
βάλτε την να πάρει μια βράση. Προσθέτετε την κρέμα κι ανακατεύετε. Μόλις
ξαναπάρει βράση προσθέτετε τη μαργαρίνη. Και έτοιμη για σερβίρισμα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου