Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ελπιδοφόρα ανακάλυψη αντισωμάτων για τον ιό MERS

Ο φονικός κοροναϊός MERS, που εμφανίστηκε πριν 3 χρόνια κυρίως στην Μέση Ανατολή   (από εκεί και τα αρχικά ως Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) συνεχίζει να μετρά θύματα. Και μπορεί ο «ιός της λευκής μύτης», που αποδεκάτισε τις νυχτερίδες να μη μεταδίδεται στους ανθρώπους, οι επιστήμονες  ακόμη δεν είναι σίγουροι με ποιον ακριβώς τρόπο μεταδίδεται ο ιός MERS στους ανθρώπους. Έχει βρεθεί σε νυχτερίδες και καμήλες, από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε, μολύνοντας ανθρώπους, οι οποίοι ήλθαν σε επαφή με αυτά τα ζώα. Τα πρώτα κρούσματα MERS είχαν καταγραφεί στην Ιορδανία, στο Κατάρ, στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα… με λιγότερες αναφορές για κρούσματα στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Τυνησία και στη Βρετανία τα οποία έχουν στο σύνολό τους συνδεθεί άμεσα ή έμμεσα με ταξίδι στη Μέση Ανατολή.  Η θανατηφόρο λοιμώδη νόσο πριν λίγες μέρες έκανε την εμφάνιση της και στην Ελλάδα με ένα κρούσμα.


Σήμερα κυκλοφόρησε η είδηση ότι επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Κίνα ανακάλυψαν τα πρώτα φυσικά ανθρώπινα αντισώματα του ιού MERS και ελπίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών του. Η νόσος MERS μοιάζει με το παλαιότερο λιγότερο θανατηφόρο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), που εμφανίστηκε στην Κίνα το 2002-03 και τότε είχε προκαλέσει το θάνατο σε 800 ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο ή άλλη θεραπεία για τη θανατηφόρο λοιμώδη νόσο MERS, τα κρούσματα της οποίας συνεχώς αυξάνονται στη Σαουδική Αραβία. Τα συμπτώματα είναι βήχας, πυρετός, δύσπνοια και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία και βλάβη των νεφρών. Σύμφωνα με το Reuters, σε δύο ξεχωριστές επιστημονικές έρευνες, μία κινεζική στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine» και μία αμερικανική στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), με επικεφαλής τον Γουέιν Μαράσκο του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ντέινα-Φάρμπερ, οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως βρήκαν αρκετά αντισώματα, τα οποία φαίνεται ότι μπορούν να εξουδετερώνουν την ικανότητα του ιού να προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η διεθνής κοινότητα ανησυχούν όλο και περισσότερο λόγω της εξάπλωσης του ιού, κυρίως μέσω των αεροπορικών ταξιδιών μεταξύ των ανθρώπων σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Συνολικά στη Σαουδική Αραβία έχουν αναφερθεί 339 επιβεβαιωμένα περιστατικά, από τα οποία 102 θανατηφόρα (περίπου ένας στους τρεις ασθενείς πεθαίνει, ποσοστό θνησιμότητας ιδιαίτερα υψηλό). Οι έρευνες θεωρούνται πολλά υποσχόμενες για την μελλοντική δημιουργία ενός εμβολίου ή αντιμετώπιση μέσω άλλης θεραπείας.  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αντισώματα έχουν ήδη παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, ώστε σύντομα να ξεκινήσουν δοκιμές σε πειραματόζωα. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες, που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα στο πλαίσιο της αμυντικής λειτουργίας του εναντίον ξένων ιών και βακτηρίων. Ορισμένα αντισώματα όχι μόνο αναγνωρίζουν τον «εχθρό», αλλά και τον εμποδίζουν να μολύνει τον οργανισμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου