Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

7η χρονιά για το ΟΙΚΟΣΧΟΛΕΙΟ του βιοκαλλιεργητή Θοδωρή Αρβανίτη


Το Εναλλακτικό Σχολείο Οικολογικής Γεωργίας λειτουργεί για 7η χρονιά φέτος στο κτήμα του βιοκαλλιεργητή Θοδωρή Αρβανίτη στις Αφίδνες Αττικής (Κιούρκα). Στόχος του Οικοσχολειου είναι να εκπαιδεύσει αγρότες, γεωπόνους, ερασιτέχνες με βάση τις αρχές της Βιολογικής Γεωργίας και διατροφής. Η νέα σχολική περίοδος ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου 2018 με περίπου 60 εγγραφές και κάθε βδομάδα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, μαθητές και μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν, στη θεωρία και στην πράξη, τον τρόπο για να οργανώσουν ένα ολοκληρωμένο και οικονομικά βιώσιμο αγρόκτημα.

Κάθε Κυριακή, έμπειροι βιοκαλλιεργητές κι επιστήμονες παραδίδουν δωρεάν μαθήματα οικολογικής γεωργίας. Τον Θοδωρή Αρβανίτη τον γνωρίζω αρκετά χρόνια κι εκτιμώ αυτή την αγάπη του για τη βιοκαλλιέργεια. Όπως κι ο ίδιος δηλώνει “Θέλουμε ο κάθε μαθητής στο τέλος να έχει διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη άποψη για τη βιοκαλλιέργεια. Το διδακτικό προσωπικό είναι έμπειρο, καταρτισμένο και αγαπάει αυτό που κάνει”. Φέτος οι νέοι μαθητές μετά τη ξενάγηση στα κτήματα και τη συζήτηση γνωριμίας, καθώς και τις μικρές τοποθετήσεις των εκπαιδευτών για το πρόγραμμα, απόλαυσαν ένα πλούσιο γεύμα από προϊόντα του κτήματος, άφθονο κρασί και ζωντανή μουσική. Εκτός από τους νέους μαθητές παραβρέθηκαν και πολλοί βιοκαταναλωτές και παλαιοί μαθητές. Λειτουργεί και αγορά με προϊόντα του κτήματος!

Στο οικοσχολείο παραδίδονται μαθήματα εδαφολογίας, κομποστοποίησης, φυτοπροστασίας, σπορείας και φύτευσης κηπευτικών, καλλιέργειας, ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, οργάνωσης παραγωγών, διάθεσης προϊόντων, διατροφολογίας, αγροδιατροφικής πολιτικής, οικολογικής μεταποίησης. Ακόμη μαθήματα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, την κλιματική αλλαγή, τον αγροτουρισμό και την κοινωνική σημασία της οικολογικής γεωργίας. Μεταξύ των εκπαιδευτών είναι οι κ.κ. Ανδρέας Βαρώτσος, Δημήτρης Κοντοδήμας, Θανάσης Τσάκωνας, Άρης Ηλίας, Σταμάτης Καραβασίλης και η προσπάθεια υποστηρίζεται από την Ομοσπονδία Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος, τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και την Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «ΒιοΖώ».

Εκτός από τη θεωρία, οι μαθητές κάνουν και την πρακτική τους στο κτήμα. Παρακολουθούν τις καλλιέργειες από την αρχή μέχρι το τέλος. Όπως αναφέρει ο Θοδωρής Αρβανίτης “...κάνουμε μαζί τις φυτεύσεις, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και κάνουμε τη συγκομιδή”. Για τις ανάγκες του σχολείου, διαθέτει μία έκταση άνω των 2,5 στρεμμάτων στο κτήμα, για να εφαρμόζουν οι μαθητές στην πράξη τα μαθήματα που διδάσκονται και στο τέλος να γεύονται τους καρπούς της δουλειάς τους, αφού τα προϊόντα που παράγονται τα μοιράζονται μεταξύ τους. Στόχος είναι να ανοίξει παραρτήματα και σε άλλα σημεία της Ελλάδας

Όπως εξηγεί στο Εναλλακτικό Σχολείο Οικολογικής Γεωργίας φοιτούν κυρίως κάτοικοι Αθηνών, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους ή σε κάποια άλλη περιοχή της ελληνικής περιφέρειας. Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, υπάρχει και από γειτονικούς νομούς, όπως την Κορινθία, αλλά και πιο απομακρυσμένες περιοχές. Υπήρξαν αιτήσεις από τη Θεσσαλονίκη, τη Πάτρα, τα Χανιά (όπου έπαιρνε το αεροπλάνο ή το πλοίο για να παρακολουθήσει μαθήματα και σήμερα ασχολείται επαγγελματικά). «Η ομάδα είναι έτοιμη, αρκεί να καταφέρουμε να βρούμε και σε αυτές τις περιοχές ένα κτήμα», σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη. Η ιδέα γεννήθηκε πριν από 12 χρόνια περίπου.

Όπως είχε δηλώσει και παλαιότερα ο Θοδωρής: «Ήταν η εποχή που κάποιες δεκάδες παραγωγοί, γεωπόνοι κ.α. είχαν ασχοληθεί σοβαρά με τη βιολογική γεωργία και αυτήν τη συσσωρευμένη γνώση σε συνδυασμό με την κινηματική τους παρουσία στον χώρο έπρεπε να τη μεταλαμπαδεύσουν. Να πάει στις επόμενες γενιές. Κάτι έπρεπε να κάνουμε, γιατί έμπαινε ένας κόσμος στη βιοκαλλιέργεια, που δεν είχε αγροτική παράδοση και νόμιζε πως είναι εύκολο να καλλιεργήσει και μάλιστα οικολογικά. Αρκετοί, δυστυχώς, καταστράφηκαν». Η ιδέα ωρίμασε και έγινε πράξη τον Οκτώβριο του 2011 με δηλώσεις συμμετοχής, που ξεπέρασαν τις 350! Από τότε μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και σίγουρα η προσφορά αυτή είναι τόσο αισιόδοξη.

Στατιστικώς κάθε χρόνο ασχολούνται επαγγελματικά με τη βιολογική γεωργία κατά μέσο όρο 10 από τους 100 μαθητές, γιατί οι περισσότεροι ενδιαφέρονται ερασιτεχνικά και για προσωπική χρήση. Παράλληλα, υπάρχουν και μερικοί, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι η αγροτική εργασία δεν τους ταιριάζει, γιατί τη θεωρούν δύσκολη. «Εγώ, πάντως, τους απαντώ πως η πιο δύσκολη δουλειά είναι αυτή, που δεν μας αρέσει», αναφέρει ο κ. Αρβανίτης, ο οποίος εξηγεί πως η ενασχόληση με τη γεωργία απαιτεί ένα σύνολο προϋποθέσεων, όπως αγάπη για τη γη και τα προϊόντα της, αλλά και ιδιαίτερη προσοχή, διότι είναι ταυτόχρονα επιχειρηματική δουλειά και έχει έξοδα. Σεβασμός στο περιβάλλον και την υγεία!
τηλ.επικοιν.6945263929.