Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Υποχρεωτικό Διάταγμα περιορισμού χρήσης νερού στη Καλιφόρνια
Ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρρυ Μπράουν εξέδωσε την πρώτη διαταγή περιορισμού άμεσα της χρήσης νερού στην ιστορία της Πολιτείας. Τα τελευταία χρόνια η Καλιφόρνια πλήγεται από καταστροφική ξηρασία, που επηρεάζει σημαντικές καλλιέργειες όπως τους αμπελώνες της Αγίας Νάπας, καθώς επίσης αντιμετωπίζει καταστροφικές πυρκαγιές.  Οι 400 τοπικές εταιρείες ύδρευσης, που καλύπτουν τις ανάγκες του 90% των κατοίκων της Πολιτείας θα αναγκαστούν να μειώσουν την κατανάλωση νερού κατά 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 2013. Όλες οι υδροβόρες υποδομές και εγκαταστάσεις (κάμπους” πανεπιστημίων, γήπεδα γκόλφ) κι άλλες μεγάλες δημόσιες εκτάσεις καλυμμένες με γκαζόν και πράσινο υποχρεούνται σε μειωμένη κατανάλωση νερού.  Το πράσινο σε διαζώματα κυκλοφορίας δεν θα ποτίζεται πλέον, ενώ 4.650 στρέμματα γκαζόν θα αντικατασταθούν με πράσινο ανθεκτικό στην υγρασία. Κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες τίτλοι όπως «ξυλώνουν τα γκαζόν στη Καλιφόρνια», αλλά το ακραίο είναι ότι ακόμη και τα εστιατόρια θα σερβίρουν νερό μόνο αν ζητηθεί. Όσοι αντικαθιστούν τις παλιές συσκευές με νέα μοντέλα μειωμένης κατανάλωσης νερού θα λάβουν επιστροφές χρημάτων!


Αν και δεν επιβάλλονται περιορισμοί στους αγρότες, ωστόσο μεγάλες καλλιεργητικές εκτάσεις έχουν ήδη ερημώσει λόγω έλλειψης του νερού. Φέτος η συγκέντρωση χιονιού στα ορεινά ανήλθε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ο Κυβερνήτης Μπράουν, μιλώντας από μια γυμνή βουνοκορφή στην οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα, όπου κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει χιόνι δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε μια ιστορική ξηρασία για την οποία απαιτούνται πρωτοφανή μέτρα. Έχουμε περάσει σε νέα εποχή. Η ιδέα ότι το ωραίο πράσινο γρασίδι σας θα ποτίζεται κάθε μέρα είναι μια πρακτική του παρελθόντος». Το ένα τρίτο του νερού της Καλιφόρνια προέρχεται από τα χιόνια της Σιέρα Νεβάδα, όμως τα φετινά επίπεδα χιονόπτωσης ήταν τα μικρότερα από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις το 1950. Η πολιτειακή κυβέρνηση της Καλιφόρνια είχε ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το νερό από τον Ιανουάριο του 2014. Όμως, παρά τη λήψη μέτρων, η κατανάλωση περιορίστηκε εκείνη τη χρονιά μόνο κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη, αντί για το προβλεπόμενο 20%. 


Τελικά για πρώτη φορά ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Τζέρι Μπράουν, διέταξε  την υποχρεωτική επιβολή περιορισμών στην κατανάλωση ύδατος.  Ο Κυβερνήτης με ειδικό διάταγμα ανάγκασε το πολιτειακό Συμβούλιο Ελέγχου Υδάτινων Πόρων να επιβάλει περιορισμό και οι εταιρείες να βρουν τρόπους περιορισμού του παρεχόμενου νερού προς τους καταναλωτές, αλλά και συμμόρφωσης των πολιτών. Πάντως οι κάτοικοι της Καλιφόρνιας θα πρέπει να περιορίσουν το πότισμα των κήπων, να ξεχάσουν το πλύσιμο των αυτοκινήτων και ίσως και την προσωπική τους υγιεινή. Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κέβιν Μακάρθι δήλωσε ότι θα ανανεώσει τις προσπάθειές του στο Κογκρέσο, προκειμένου να ψηφισθεί νομοθεσία η οποία θα απαιτεί την κατασκευή δύο μεγάλων ταμιευτήρων ύδατος. Οι προσπάθειες αυτές παρεμποδίζονται από τους Δημοκρατικούς, που διατυπώνουν ανησυχίες για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τον αφανισμό ειδών ψαριών.