Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Χρυσοί Σκούφοι 2015
Tη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 απονεμήθηκαν στην αίθουσα Ball Room του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, οι Χρυσοί Σκούφοι και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας για το 2015. Κι αυτή ήταν ακόμη μια λαμπερή βραδιά που είχε ταλέντο,  εκπλήξεις, χιούμορ, συγκίνηση...  δυνατό συναγωνισμό!

Με τα εστιατόρια Etrusco και Funky Gourmet να μοιράζονται τη κορυφή της κατάταξης. Μεγάλος νικητής της βραδιάς ο γεμάτος έμπνευση Έκτορας Μποτρίνι, αφού και τα τρία εστιατόριά του (Κέρκυρα, Αθήνα και Ρόδο) βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο και μάλιστα το  Etrusco στη Κέρκυρα απέσπασε για τρίτη συνεχή χρονιά 2 Σκούφους ως το καλύτερο εστιατόριο στην Ελλάδα! 

Με μόνη διαφορά φέτος την ισοβαθμία του με το «Funky Gourmet»  του Νίκου Ρούσου και της Γεωργιάννας Χειλιαδάκη, το οποίο έλαβε εξίσου 16,5/20 βαθμούς και 2 Χρυσούς Σκούφους. Μια συνύπαρξη δύο εστιατορίων στη κορυφή, γεγονός, που συμβαίνει για πρώτη φορά στα 22 χρόνια που απονέμονται οι Χρυσοί Σκούφοι!

Παρουσιαστές της βραδιάς ο Δημήτρης Αντωνόπουλος και Ορέστης Ανδρεαδάκης, ενώ το μενού επιμελήθηκαν 6 νέοι αντιπροσωπευτικοί εκπρόσωποι της ελληνικής κουζίνας με πιάτα που επίσης αποθεώθηκαν από όσους παραβρέθηκαν στην τελετή απονομής... πρόκειται για τους Αθηναγόρα Κωστάκο (Bill & Coo), Μιχάλη Νουρλόγλου (Abovo), Ευγένιο Βαρδακαστάνη (Μεγάλη Βρεταννία-King George), Γκίκα Ξενάκη (Aleria), Αλέξανδρο Τσιοτίνη (Calypso) και Παναγιώτη Γιακαλή (The Margi).

Τα βραβεία στους φετινούς νικητές παρέδωσαν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, η δημοτική σύμβουλος Αθήνας κι εκπρόσωπος του δημάρχου Αθηναίων Πόπη Διαμαντάκου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο country business manager της Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas Γιάννης Πετούλης και η εκδότρια του «Αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου.

Κάθε χρόνο ο Χρυσός Σκούφος απονέμεται σε εστιατόρια, που συγκεντρώνουν βαθμολογία από 15/20 και πάνω, ενώ παράλληλα απονέμονται  τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας σε εστιατόρια και ταβέρνες, που σερβίρουν μοντέρνα και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και βαθμολογούνται με 14/20 και πάνω. Για το 2015,  10 από τα βραβευμένα με Χρυσό Σκούφο εστιατόρια διακρίθηκαν επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Τα εστιατόρια, που βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο
Βαθμολογία 16,5/20 και 2 «Χρυσοί Σκούφοι»
Etrusco, Κέρκυρα
Funky Gourmet, Αθήνα

Βαθμολογία 16/20 και 1 «Χρυσός Σκούφος»
Botrini’s, Αθήνα
Σπονδή, Αθήνα
Varoulko seaside, Αθήνα

Βαθμολογία 15,5/20 και 1 «Χρυσός Σκούφος»
F+W, Αθήνα
Matsuhisa Athens, Αθήνα
Tudor Hall, Αθήνα
Bill & Coo, Μύκονος
Matsuhisa Mykonos, Μύκονος

Βαθμολογία 15/20 και 1 «Χρυσός Σκούφος»
Alfredo’s, Βόρεια Ελλάδα
Ντομάτα, Βόρεια Ελλάδα
Squirrel, Βόρεια Ελλάδα
Water restaurant, Βόρεια Ελλάδα
Abovo, Αθήνα
Hytra, Αθήνα
Priemere, Αθήνα
Apocalypsis, Πάτμος
Botrini’s Rodi, Ρόδος
Κουκούμαβλος, Σαντορίνη
Οld Mill, Κρήτη
Σελήνη, Σαντορίνη


Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Βαθμολογία 16,5/20
Etrusco, Κέρκυρα
Funky Gourmet

Βαθμολογία 16/20
Botrini’s, Αθήνα
Varoulko Seaside, Αθήνα

Βαθμολογία 15,5/20
Bill & Coo, Μύκονος
Tudor Hall, Αθήνα

Βαθμολογία 15/20
Αpocalypsis, Πάτμος
Σελήνη, Σαντορίνη
Ντομάτα,Χαλκιδική
Old Mill, Κρήτη

Βαθμολογία 14,5/20
Κοντοσώρος, Φλώρινα
The Lady Finger Restaurant, Μύκονος
Aleria, Αθήνα
Baku, Αθήνα
Βασίλαινας, Αθήνα
Milos estiatorio, Αθήνα
Παπαϊωάννου, Αθήνα
Τηλέμαχος barbeque club, Αθήνα


Στην τελετή απονομής βρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες, πολιτικοί, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες…. Σταύρος Θεοδωράκης,  Όλγα Κεφαλογιάννη, Σπύρος Λυκούδης, Νικόλαος Ορφανός, Γιώργος Χατζημάρκος, Λοίζος Ξενόπουλος, Ηλίας Μαμαλάκης, Κάτια Δανδουλάκη, Ναταλία Δραγούμη, Κατερίνα Λέχου, Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Δημήτης Πιατάς, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Μύρων Μιχαηλίδης, Γιάννης Τροχόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας κι άλλοι...