Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ «Ανάπτυξη για όλους: Η γυναίκα στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό στίβο» από το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής και την ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗΧθες, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 και ώρα 17.30 μμ, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ» διοργάνωσαν την εκδήλωση με θέμα «Ανάπτυξη για όλους: Η γυναίκα στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό στίβο», στο Πολεμικό Μουσείο. Η πολύ δραστήρια Ρόδη Κράτσα, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συντόνισε την εκδήλωση κι όπως δηλώνει η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και προαπαιτούμενο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ωστόσο ένας καταλυτικός παράγοντας  για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι και η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού, η διασφάλιση ίσων ευκαιριών και η αξιοποίηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Πρόκειται για μοντέλα, που προάγουν την καινοτομία και την εξωστρέφεια σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεοτυπικές παθογένειες όπου γυναίκες και άνδρες συμπορεύονται για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας.
Ρόδη Κράτσα - Rodi Kratsa

Στην εκδήλωση, που συνδιοργάνωσε  η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» αναδείχτηκαν οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες, οι υποστηρικτικές πρωτοβουλίες γυναικείας επιχειρηματικότητας και οι δυνατότητες ανέλιξης των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.  Παρούσα στην εκδήλωση και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρία Παυλοπούλου. Γυναίκες επιχειρηματίες, που έχουν πετύχει η καθεμιά στον τομέα της παρουσίασαν τις θέσεις τους, ενώ σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο των επιχειρήσεων, της πολιτικής κι άλλων οργανώσεων παραβρέθηκαν.  Στους χαιρετισμούς εκτός από τη Ρόδη Κράτσα,  μίλησε η Μαρία Γιαννίρη, Πρόεδρος Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών "ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ", καθώς και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, που παρευρέθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης. Η Γενική Γραμματέας μετέφερε τις θερμές ευχαριστίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την  πρόσκλησή συμμετοχής του στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα  εκδήλωση κι αναφέρθηκε στην πολύπλευρη επίθεση της κρίσης και των μνημονίων στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών, που πολλαπλασίασε τα εμπόδια ισότιμης ένταξης τους στην αγορά εργασίας. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της Ε.Ε με τις μεγαλύτερες ανισότητες φύλου στην αγορά εργασίας, ενώ στα τελευταία 5 χρόνια κρίσης, οι πολιτικές σκληρής λιτότητας, είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση κυρίως των γυναικών. 


Η ανεργία αυξήθηκε δραματικά, με μεγαλύτερα θύματα τις νέες γυναίκες και οι νομοθετικές παραβιάσεις από τους εργοδότες εις βάρος των γυναικών είναι πλέον καθεστώς, ειδικά στις περιπτώσεις των εγκύων και λεχώνων γυναικών. Παρουσιάσεις έγιναν από τη  Νίκη Κουτσιανά, Φαρμακοποιό. - Πρόεδρος Apivita με τίτλο «Γυναικεία επιχειρηματικότητα: Υπόθεση όλων μας», από τη δραστήρια Δανάη Μπεζαντάκου Διευθύνουσα Σύμβουλος Navigator Shipping Consultans Ltd - Πρόεδρος iforU με θέμα «Η δημιουργία ως αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς». Η κ.Βαρβάρα Αυδή, Πρόεδρος Οργανισμού Ιστορικών Ξενοδοχείων Ευρώπης μίλησε για τις προοπτικές ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη μέσα από τον τουρισμό,  καθώς και η Ελεάνα Γιαμπανά, Σύμβουλος Ανθρωπίνου Δυναμικού Deloitte Ελλάδας για τις γυναίκες στο σύχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον - παρουσίαση έρευνας. Ο Δημήτρης Ιακωβίδης Αναπληρωτής προϊστάμενος ΕΥΣΣΑ, Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ενημέρωσε για τα  ΕΣΠΑ 2014-2020 και επιχειρηματικότητα, όπως και ο  Υψηλάντης Τζούρος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων για χρηματοδοτικές ευκαιρίες και παρουσίαση καλών πρακτικών.
Δανάη Μπεζαντάκου

Ακολούθησαν παρεμβάσεις με προσωπικές επιχειρηματικές εμπειρίες και συζήτηση με το κοινό. Ενδιαφέρουσα η ερώτηση της κυρίας Μίκας Ιωαννίδου και το θέμα των ποσοστών γυναικών σε επιχειρήσεις κι οργανισμούς, όπως αγωνίζονται γυναίκες ευρωβουλευτές τα τελευταία χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην εκδήλωση, όπως ήταν φυσικό βρέθηκαν σημαντικές γυναίκες ανάμεσα στους παρευρισκόμενους και γυναίκες επιχειρηματίες όπως η κ. Πατίτσα Λαιμού, η κ.Παπασταύρου... παρόντες πολιτικοί όπως κ.Δένδιας, κ. Παπακώστα, κ.Α. Γεωργιάδης, κ.Αθ. Πλεύρης, κ. Άννα Παπαδημητρίου, κ.Πέτρος Δούκας, κ.Κουμουτσάκος....
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της η Ευρωβουλευτής και πρώην Επίτροπος Viviane Reding ανέφερε ότι συχνά σε περιόδους κρίσεων πολλοί νομίζουν ότι τα λεγόμενα γυναικεία θέματα δεν είναι στη λίστα των προτεραιοτήτων. Αυτό όμως είναι λάθος. Οι γυναίκες κάνουν τη διαφορά στην οικονομία. Ως εκ τούτου δεν μας επιτρέπεται να σπαταλούμε το ταλέντο τους, να χάνουμε τη δυναμική τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση σε συγκεκριμένες δράσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και συνολικά από την ΕΕ. Το ΕΣΠΑ είναι ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Οι γυναίκες επιχειρηματίες μπορούν να αναπτύξουν ένα νέο- βιώσιμο οικονομικό  μοντέλο για την Ευρώπη. Τέλος εκτίμησε ότι η γυναικεία νεοφυής επιχειρηματικότητα μπορεί να δώσει στην Ελλάδα μια «οικονομική επιτυχία», κάτι που επισήμανε ότι «χρειάζεται η Ευρώπη».