Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Kομήτες και μετεωρίτες σε δράση



Απόψε 28 Νοεμβρίου 2013, ο κομήτης ISON, γνωστός ως «κομήτης του αιώνα» θα βρεθεί στο κοντινότερο σημείο στον Ήλιο, δηλαδή σε απόσταση 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Όλα τα τηλεσκόπια και ειδικοί δορυφόροι είναι στραμμένοι και παρατηρούν το φαινόμενο, που αναμένεται μεταξύ 20:30 και 20:45 ώρα Ελλάδος,... και 6.37 ώρα Γκρίνουιτς.  Ο Ison θα αντιμετωπίσει εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία...η θερμοκρασία του θα ανεβαίνει στους 2.760 βαθμούς Κελσίου, που απλά δεν θα εξατμίζει μόνο τους πάγους στο σώμα του, αλλά επίσης τη σκόνη και πετρώματα του κομήτη!

Ο Donald Yeomans από τη NASA, δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις πιθανότητες. Ο κομήτης ενδέχεται να επιβιώσει από την κοντινή του συνάντηση με τον Ήλιο και να συνεχίσει την πορεία του ως ένα φωτεινό αντικείμενο, ορατό με γυμνό μάτι. Δεύτερον η βαρύτητα του Ήλιου να διαλύσει τον ISON, δημιουργώντας μεγάλα θραύσματα ή να διαλυθεί σε σύννεφο σκόνης. Αν ο ISON επιβιώσει, η λαμπερή ουρά του θα είναι ορατή στις αρχές Δεκεμβρίου ακόμα και με γυμνά μάτια. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο κομήτης αν δεν έχει διάμετρο άνω των 200 μέτρων δεν θα επιβιώσει κατά τη συνάντηση με τον Ήλιο. Τελευταίες μετρήσεις λένε ότι η διάμετρος του ISON είναι διπλάσια, ίσως και υπερδιπλάσια.

Το 2012 δυο ερασιτέχνες αστρονόμοι ανακάλυψαν τον κομήτη χρησιμοποιώντας το Διεθνές Επιστημονικό Οπτικό Δίκτυο της Ρωσίας (ISON). Παρά τη μεγάλη του απόσταση, πέρα από την τροχιά του Δία, ο κομήτης ήταν τότε εξαιρετικά φωτεινός κάτι που γεννά ελπίδες ότι το σημερινό ραντεβού με τον Ήλιο θα εξελιχθεί σε απίστευτο κοσμικό θέαμα. Ένα άλλο θέαμα πρόσεφερε και ο μετεωρίτης στην Κεφαλονιά με πτώση το βράδυ της Τετάρτης, στην ευρύτερη περιοχή της Λειβαθούς και Ελειού. Μαρτυρίες μιλάνε για ιδιαίτερα φωτεινό μετεωρίτη, ο οποίος έπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, χωρίς να προκαλέσει ζημιές ή άλλα προβλήματα. Οι κάτοικοι ανέφεραν πως είδαν μια λάμψη από δύο μπάλες, που διασχίσανε τον ουρανό από δύση προς ανατολή και ενδεχομένως πρόκειται για τμήματα κομήτη σε κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου