Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου - Hellenic Motor Museum



Επισκέφθηκα το Ελληνικό Μουσείου Αυτοκινήτου και ήταν πραγματικά μια ευχάριστη εμπειρία.. θαυμάζοντας υπέροχα αυτοκίνητα από μια άλλη εποχή! Το 8όροφο μοντέρνο και σπειροειδής κτίριο βρίσκεται Ιουλιανού 35 & Γ' Σεπτεμβρίου 78, Αθήνα και ιδρυτής – εμπνευστής ήταν ο Θεόδωρος Ν. Χαραγκιώνης. Πρόκειται για 30.000 τ.μ από τα οποία το 50% είναι parking και χώροι υποστήριξης. 

Οι κυρίως χώροι του μουσείου,  που ξεπερνούν τα 5.000 τ.μ. εκτός από εκθεσιακό χώρο για 111 οχήματα, περιλαμβάνουν ένα σύγχρονο αμφιθέατρο με εκθεσιακό χώρο στο φουαγιέ, προσομοιωτές και ειδική αίθουσα για εκπαίδευση παιδιών σε θέματα οδικής ασφάλειας αλλά και νέων σε αγωνιστική οδήγηση, χώρο εκδηλώσεων, café και πωλητήριο. 

Στην έκθεση θα δείτε περίπου 300 αυτοκίνητα, με δυνατότητα συνεχούς ανανέωσης, όχι μόνο με θεματικές εκθέσεις, αλλά και με την αντικατάσταση του συνόλου των εκθεμάτων, όπως προγραμματίζεται ήδη να γίνει, με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα.



Σημειώνεται ότι 72 εκθέματα της ιστορίας των οχημάτων μέσα από την ιστορία των τροχών έχουν κατανεμηθεί στη σπειροειδή ράμπα από το ισόγειο μέχρι τον 4ο όροφο...περιήγηση στην εξέλιξη του αυτοκινήτου μέσα από την ιστορία του τροχού, ανεβαίνοντας την σπειροειδή ράμπα του κτιρίου. Είναι 72 μοναδικά εκθέματα από το 300 π.X έως τα τέλη του περασμένου αιώνα. 

Το κτίριο... το «ATHENIAN CAPITOL» αναπτύσσεται σε οκτώ οικόπεδα συνολικής επιφάνειας, που προσεγγίζει τα τρία στρέμματα και αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο και τρία δορυφορικά, όλα σχεδιασμένα σε μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική, βασισμένη στην τάση ART DECO. 

Σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του κτιρίου που του δίνει χαρακτήρα Landmark και χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή, είναι η σπειροειδής ράμπα για την κατακόρυφη μετακίνηση του κοινού, που καταλαμβάνει την γωνία Γ’ Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού, περιβάλλοντας οκτώ κυλλιόμενες σκάλες και δύο ανελκυστήρες. 

Η  ACROPOLE DESIGN, η διεθνώς βραβευμένη αρχιτεκτονική ομάδα του Ομίλου Χαραγκιώνη, που το σχεδίασε, εμπνεύστηκε την σπείρα από το περίφημο έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα FRANK LLOYD WRIGHT, που στεγάζει το μουσείο GUGGENHEIM της Νέας Υόρκης.







 



Electra Koutouki visitng Hellenic Motor Museum - Ηλέκτρα Κουτούκη


Ηλέκτρα Κουτούκη - Electra Koutouki
 
Flintstones' car



Electra Koutouki with old Porsche - Ηλέκτρα Κουτούκη



 




Ηλέκτρα Κουτούκη - Electra Koutouki



Ο κ. Χαραγκιώνης δηλώνει: “Τα αυτοκίνητα κυριαρχούσαν στα ενδιαφέροντά μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Εκείνα του πατέρα μου, έδωσαν διέξοδο στις πρώτες οδηγικές μου ανησυχίες, όχι πάντα με την έγκρισή του. Το 1977 με την γέννηση του πρώτου μου παιδιού αποφάσισα ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συμμετοχής μου σε αγώνες, οπότε στράφηκα στη συλλογή παλαιών αυτοκινήτων. Κύριο κριτήριο για την επιλογή ήταν η πραγματοποίηση παιδικών μου ονείρων. Πράγματι, Maserati Mistral, Rolls Royce Wraith, δύο Jaguar τύπου Ε δύο Lancia Appia Zagato, δύο Austin Healey 3.000 και τρία Dino εκ των οποίων το ένα Ferrari, από τα πρώτα αυτοκίνητα της συλλογής, συμπεριλαμβάνονταν σε εκείνα που με είχαν αφήσει άφωνο, όταν τα είχα πρωτοδεί, κάποια μόνο σε φωτογραφίες.Με τον αριθμό να αυξάνεται σταδιακά και με δυσκολία λόγω της «φτωχής» τότε Ελληνικής αγοράς, έφτασα στην αρχή της δεκαετίας του ’90 στα 25 αυτοκίνητα και ήδη με βασάνιζε το ερώτημα μήπως το παρακάνω. Πίστευα ότι ήδη ήταν πολλά για να «κάνω το κέφι μου», ενώ με τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου, κινδύνευα να γίνω σκλάβος της συλλογής, αντί να την απολαμβάνω. Από το δίλημμα με έβγαλε η πρόταση για αγορά μιας ολόκληρης   συλλογής, που αριθμούσε  20 αυτοκίνητα. Τότε ακριβώς συνελήφθη η ιδέα της δημιουργίας ενός Μουσείου Αυτοκινήτου για τρείς κυρίως λόγους… Περισσότερα θα διαβάσετε στο www.hellenicmotormuseum.gr








Γενικές Πληροφορίες: Τηλέφωνο: 210-8816187

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου