Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ο καθηγητής Ελευθέριος Διαμαντής και το νέο επαναστατικό τεστ για βιώσιμο σπέρμα



 
Ένας ακόμα ελληνικής καταγωγής επιστήμονας της διασποράς, ο Ελληνοκύπριος καθηγητής βιοχημείας, Ελευθέριος Διαμαντής, του πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, έκανε μια σημαντική ανακάλυψη. Ο Δρ.Διαμαντής ανέπτυξε ένα μη επεμβατικό διαγνωστικό βιοχημικό τεστ, που μπορεί να προβλέψει αν ένας άνδρας χωρίς σπερματοζωάρια, ο οποίος δηλαδή πάσχει από αζωοσπερμία, θα καταφέρει να γίνει πατέρας μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η ανδρική στειρότητα ευθύνεται για τις μισές περίπου περιπτώσεις υπογονιμότητας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ελευθέριο Διαμαντή και με τη συμμετοχή του Απόστολου Δημητρομανωλάκη, βρήκαν δύο πρωτεϊνικούς βιοδείκτες (ECM1 και TEX101), οι οποίοι δείχνουν ποιοί άνδρες όντως έχουν βιώσιμο σπέρμα, οπότε στην περίπτωσή τους έχει νόημα η χειρουργική αφαίρεση του σπέρματος. Το τεστ μπορεί να απαλλάξει αρκετούς άνδρες από την ανάγκη επέμβασης, καθώς μέχρι σήμερα οι γιατροί καταφεύγουν σε χειρουργική επέμβαση, ώστε να αξιοποιηθεί σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (γονιμοποίηση του ωαρίου εξωσωματικά).

Τη σχετική δημοσίευση έκαναν στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", σύμφωνα με το BBC. Η αζωοσπερμία, που αφορά σχεδόν το 2% του ανδρικού πληθυσμού, προκαλείται είτε από μπλοκάρισμα των εξόδων μέσω των οποίων διοχετεύονται στο σπέρμα τα παραγόμενα σπερματοζώαρια, είτε εξαιτίας της εξ αρχής αδυναμίας παραγωγής σπερματοζωαρίων. Μερικές φορές, οι άνδρες που δεν παράγουν καθόλου σπέρμα, μπορούν να βοηθηθούν να γίνουν πατέρες μέσω της κατάλληλης θεραπείας γονιμότητας. Με την υπάρχουσα τεχνολογία, ο μόνος τρόπος να σιγουρευτεί ο γιατρός αν ένας άνδρας έχει όντως βιώσιμο σπέρμα, είναι η χειρουργική επέμβαση και η αφαίρεσή δείγματος από τους όρχεις για βιοψία του. Οι δύο βιοδείκτες -πρωτεΐνες- του νέου τεστ μπορούν από κοινού να δείξουν, σχεδόν με ακρίβεια 100%, ποιά από τις δύο μορφές αζωοσπερμίας έχει ένας άνδρας, χωρίς την ανάγκη προηγούμενης βιοψίας.

Ο καθηγητής Ελευθέριος Διαμαντής είναι επικεφαλής στο Τμήμα Κλινικής Βιοχημείας τόσο του πανεπιστημίου του Τορόντο, όσο και του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όρους Σινά της ίδιας πόλης. Γεννήθηκε το 1952 στη Λεμεσό και αποφοίτησε το 1976 από το Τμήμα Χημείας του πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε και το διδακτορικό του στην Αναλυτική Χημεία το 1979. Δίδαξε στο πανεπιστήμιο Αθηνών τις περιόδους 1978-1982 και 1984-1986.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου