Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Η ώρα των αποζημιώσεων και τα ανθρωπογενή αίτια στη Κλιματική Αλλαγή

Από ότι φαίνεται οι ηγέτες στις συνομιλίες για τη Κλιματική Αλλαγή εγκαταλείπουν το χρηματιστήριο των ρύπων. Όμως ο τυφώνας Χαϊγιάν, που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους στις Φιλιππίνες πυροδότησε ξανά το διάλογο για τα ανθρωπογενή αιτία πίσω από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα και την ευθύνη των πλούσιων κρατών, δηλαδή των μεγάλων ρυπαντών. Το θέμα ίσως αποτελέσει μεγάλες συγκρούσεις και διαμάχες, το θέμα είναι αν οφείλουν να αποζημιώσουν τις χώρες, που πλήττονται.  Περισσότερες από 130 χώρες, συμπεριλαμβανομένων νησιωτικών κρατών πιέζουν για τη δημιουργία ενός μηχανισμού “αποζημιώσεων” στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και κατηγορούν τις χώρες που εκβιομηχάνισαν την παγκόσμια οικονομία πριν από 200 χρόνια για τις φυσικές καταστροφές.

Ο εκπρόσωπος των Φιλιππίνων στη Βαρσοβία, Γεμπ Σάνο, όπου εξελίσσονται οι συνομιλίες για το Κλίμα, μίλησε για κλιματικές αποζημιώσεις κάνοντας λόγο για ζήτημα “ιστορικής ευθύνης”. Την ώρα που στους διαδρόμους των συνεδρίων για το Κλίμα επικρατεί καλή ατμόσφαιρα, τα στοιχεία, που έρχονται στο φως για την εξέλιξη της Κλιματικής Αλλαγής είναι δραματικά  Επίσης οι φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν την ανάγκη για μηχανισμό ζημιών – απωλειών και αποζημιώσεων. Στην πρόταση αυτή αντιτίθενται κάθετα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Γιούργκεν Λεφέβερε, κλιματικό σύμβουλο της Κομισιόν να δηλώνει ότι «μεταστρέφουμε μια συζήτηση πάνω στις προκλήσεις του μέλλοντος σε ένα παιχνίδι αναζήτησης ενόχων».

Με τις «φτωχές» χώρες συμπαρατάσσονται και αναδυόμενοι οικονομικοί γίγαντες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία, που στο πλαίσιο του G77 (ομάδα 130 κρατών), ζητούν τον συνυπολογισμό των εκπομπών ρύπων από το 1850 και μετέπειτα για τον καταλογισμό ευθυνών. Προφανοί στόχοι, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι και οι κατήγοροί τους, Κίνα κι άλλοι  υιοθετούν το ίδιο ρυπογόνο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Φέτος οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα βρίσκονται σε νέα υψηλά.
Supporting ARCTIC30 στη Βαρσοβία
Το 2013 αναμένεται να είναι μεταξύ των δέκα θερμότερων ετών από το 1850 υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός με τις μετρήσεις του πρώτου επταμήνου να  κατατάσσουν το έτος 2013 έβδομο στη σχετική λίστα. Και επίσης έχουμε να αντιμετωπίσουμε την οξίνιση των ωκεανών, που έχει αυξηθεί κατά 26% τα τελευταία 200 χρόνια εξαιτίας της απορρόφησης αυξημένων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα. Ο Ειρηνικός Ωκεανός βρίσκεται κάτω από την απειλή της πυρηνικής μόλυνσης και δεν έχουμε ακούσει τίποτα ακόμη για την αποζημίωση, που πρέπει η Ιαπωνία να αποδόσει στα νησιωτικά κράτη και χώρες, που πλήττονται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου