Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Νησί από σκουπίδια 3 φορές το μέγεθος της Μ.Βρετανίας επιπλέει προς τη Καλιφόρνια



Πέντε εκατομμύρια τόνοι σκουπίδια από κατεστραμένες ιδιοκτησίες λόγω του τσουνάμι στην Ιαπωνία το 2011 είναι στο δρόμο για τις ΗΠΑ.  Το νησί από σκουπίδια επιπλέει και είναι τρεις φορές το μέγεθος της Αγγλίας, ενώ προκαλεί μεγάλες περιβαλλοντικές ανησυχίες καθώς κατευθύνεται στις ακτές της Καλιφόρνιας. Πέντε εκατομμύρια σκουπίδια από κατεστραμένα σπίτια, βάρκες και πλοία, αυτοκίνητα και απ’ άλλες εργασίες συνεχίζουν τη πορεία τους διασχίζοντας τον Ειρηνικό Ωκεανό μετά το Ιαπωνικό τσουνάμι.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη ανακαλύψει σκουπίδια στη west coast, αλλά τα τελευταία ευρήματα τους δείχνουν ότι η Καλιφόρνια αναμένει ένα «χτύπημα» με τη μια... σαν κατακλυσμό!   Η διοίκηση Americas National Oceanic and Atmospheric Administration δημοσιοποίησε τα ευρήματα τους από το τεράστιο νησί με τα σκουπίδια, που επιπλέει αυτή τη στιγμή βορειοανατολικά των Hawaiian Islands. Το κολοσσιαίο υποθαλάσσιο “megathrust” του σεισμού τότε, δημιούργησε κύμματα ύψους περίπου 41 μέτρων, που χτύπησαν με βία τις ακτές. Το τσουνάμι ήταν τόσο δυνατό ώστε παρέσυρε τα πάντα... μάλιστα μετακίνησε το ιαπωνικό νησί Honshu κατά 8 πόδια.

Δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πότε τα σκουπίδια θα ξεβραστούν στις παραλίες, αλλά οι επιστήμονες παρακολουθούν από κοντά τις μετακινήσεις τους, όπως και σε όλο το μήκος, αφού απλώνονται σκουπίδια από την Αλάσκα μέχρι τις Φιλιππίνες. Πριν επτά μήνες, ήταν η πρώτη φορά, που εντοπίστηκαν σκουπίδια του τσουνάμι στην Crescent City της Καλιφόρνια. Μάλιστα ένα 20 μέτρων σκάφος, που άνηκε στο επιστημονικό θαλάσσιο του Takata High School από τη βορειοανατολική πόλη της Rikuzentakata βρέθηκε να έχει βγει στη στεριά.

Η εκπρόσωπος Τύπου του NOAA Keeley Belva δήλωσε ότι έχουν γίνει περισσότερες από 1.600 αναφορές για σκουπίδια του τσουνάμι. Περιλαμβάνουν και ένα μικρό πλοίο, που βρέθηκε στη Χαβάη, ένα motorbike που βγήκε σε παραλία της British Columbia, επίσης μεγάλα κομμάτια προκυμαίας βρέθηκαν στην Washington state και Oregon. Μια ποδοσφαιρική μπάλα βρέθηκε σε νησί της Αλάσκας με το όνομα του ιδιοκτήτη γραμμένο επάνω της.... το αγόρι εντοπίστηκε στη Rikuzentakata. Χιλιάδες ντόπιοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές 50 μίλια μακριά από τις ιαπωνικές ακτές, ενώ το πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima έχει παραμείνει κατεστραμένο με τρεις αντιδραστήρες υπό κατάρρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου