Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Βραδύπους ή χωλόπους… sloths



Ένα βιντεάκι με ένα τρυφερό sloth μου έδωσε κίνητρο για να σας γράψω για αυτά τα μεσαίους μεγέθους θηλαστικά, που κατοικούν στις ζούγκλες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και είναι διάσημα για την αργή τους κίνηση, άλλωστε για αυτό ονομάστηκαν "τεμπέληδες".  Δυστυχώς κι αυτά κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ανήκουν στις οικογένειες  Megalonychidae (sloth με δύο δάχτυλα ποδιού) και  Bradypodidae (sloth με τρία δάχτυλα ποδιού), τις οποίες έχουν κατηγοριοποιήσει σε έξι είδη. Τα Sloths γίνονται μια καλή «κατοικία» για διάφορους οργανισμούς, όπως ψείρες, σκαθάρια, κατσαρίδες, μούχλα και άλγη..


Οι βραδύπους τρέφονται με μπουμπούκια και φύλλα δέντρων (κυρίως  από δέντρα Cecropia), ενώ έχει αναφερθεί ότι τα two-toed sloths (δηλαδή με δύο δάχτυλα στα πόδια) τρώνε και μικρά έντομα, ερπετά  και μικρά πουλιά. Μάλιστα τα  Sloths έχουν μεγάλα στομάχια και ειδικώς αργά, όπου στα πολλαπλά τμήματα  τους συμβιώνουν συμβιοτικά βακτήρια  (symbiotic bacteria), που διασπάνε τα σκληρά φύλλα. Να φανταστείτε ότι στο σώμα ενός καλοταισμένου βραδύπους, τα δύο τρίτα του βάρους του είναι αυτά που περιέχει το στομάχι του, ενώ η διαδικασία της χώνευσης μπορεί να πάρει ένα μήνα για να ολοκληρωθεί. 
 

Αν και τα φύλλα τους προσφέρουν λίγη ενέργεια, τα sloths έχουν κάποιες  φυσικές δικές τους «οικονομικές» εξοικονομήσεις, όπως οι πολύ αργοί μεταβολικοί ρυθμοί (λιγότερο κι από το μισό ενός θηλαστικού του μεγέθους τους), και διατηρούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σώματος, δηλαδή όταν είναι εν κινήσει 30–34 °C ή 86–93 °F και ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες όταν ξεκουράζονται. Δεν μπορούν να επιβιώσουν εκτός των τροπικών δασών, όπου επιβιώνουν με επιτυχία. Αυτή τη στιγμή τέσσερα είδη από τα έξη προκαλούν λιγότερη ανησυχία για εξαφάνιση. 
 
Κινδυνεύουν περισσότερο τα είδη με τρία δάχτυλα (Bradypus torquatus) που ζουν στις Βραζιλίας τα δάση προς τον Ατλαντικό, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση για εξαφάνιση είναι το  pygmy three-toed sloth (B. pygmaeus). Η γούνα τους έχει περίεργες λειτουργίες... για παράδειγμα οι εξωτερικές τους τρίχες μεγαλώνουν ανάποδα από ότι σε άλλα θηλαστικά προσφέροντας τους ένα καλό camouflage. Εξαιτίας των cyanobacteria η γούνα τους είναι ένα μικρό οικοσύστημα από μόνο του, φιλοξενώντας είδη (non-parasitic insects). Τα sloths έχουν μικρό και επίπεδο κάπως κεφάλι, μεγάλα μάτια, μικρή μουσούδα, μακριά πόδια και μικρά αυτιά.  Κάποια έχουν ουρές περίπου 6 με 7 εκατοστά, αλλά όχι όλα τα sloths. Συνήθως το ύψος τους είναι 50 με 60 εκατοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου