Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ocean River, Montgomery Reef, Western Australia



 
Το ωκεάνιο ποτάμι Montgomery Reef βρίσκεται στη περιοχή Kimberley της δυτικής Αυστραλίας στα νότια του νησιού Yawajaba και είναι αποτέλεσμα μιας από τις σημαντικότερες και πιο ασυνήθιστες κινήσεις παλίρροιας στον κόσμο. Είναι ένα εξωπραγματικό πανόραμα αχανών lagoons, μικρών βραχονησίδων και ενός κεντρικού νησιού με μαγκρόβια – αλλά αυτό μόνο όταν η παλίρροια είναι άμπωτη.  Είναι ένα θεαματικό 'ocean river'.. δηλαδή ένα ποτάμι στον ωκεανό, που τρέχει μέσα σε ένα κανάλι του κοραλλιογενή υφάλου Montgomery Reef... το περισσότερο μέρος του. Θεωρείται το μεγαλύτερο στολίδι των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας.  Το όνομα στον ύφαλο και το νησί δόθηκε από τον πρώτο Ευρωπαίο, που τα είδε τον Philip Parker King προς τιμήν του χειρουργού του πλοίου «Mermaid», τον Andrew Montgomery.
 

Ο κοραλλιογενής ύφαλος Montgomery Reef, μήκους 80 χιλιομέτρων, βρίσκεται ανοικτά της ακτής  Kimberley στη Western Australia στα νοτιοδυτικά άκρα του Camden Sound και περιτριγυρίζεται από τα νησιά Montgomery. Καλύπτει μια περιοχή συνολικής έκτασης 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι ο μεγαλύτερος ύφαλος κοντά σε ακτές της Αυστραλίας. Για την ακρίβεια απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα απέναντι από τον κόλπο Doubtful Bay (στα ανατολικά) και τον κόλπο Collier Bay (στα νότια). Το κοντινότερο μέρος, που κατοικείται είναι το Bardi, περίπου 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά.  Το ποτάμι έχει και από τις δύο πλευρές τοιχώματα από κοράλλια του υφάλου
 

Όταν η παλίρροια είναι πλημμυρίδα καλύπτει αμέτρητες μικρές λίμνες,  βραχονησίδες και το κεντρικό νησί με τα μαγκρόβια... δηλαδή νησί με τροπικούς θάμνους και δέντρα. Η ασυνήθιστη παλίρροια έχει διαφορές άμπωτης και πλημμυρίδας με μέγιστο τα 10 μέτρα (33 ft). Η αντίθετη κίνηση της παλίρροιας προς τα έξω σχηματίζει χειμάρρους νερού, δημιουργώντας το ποτάμι εκεί, που υπάρχουν οι άκρες του κοραλλιογενούς υφάλου, ενώ χιλιάδες καταρράκτες τρέχουν στα πλάγια. Στη χαμηλή παλίρροια, δηλαδή περισσότερα από 4 μέτρα, ο ύφαλος αποκαλύπτεται. Στους καταρράκτες ζουν υδρόβια πουλιά, τρέφονται χελώνες, θα δείτε Manta Rays, δελφίνια και φάλαινες, μεταναστευτικά Wader Birds, καρχαρίες (Black tipped reef sharks) και  Dugongs. Η περιοχή είναι δημοφιλής για τους τουρίστες και γίνονται αρκετές κρουαζιέρες καθημερινώς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου